Še ena na temo prodaje deleža nepremičnine
Ob smrti našega očeta je smo hišo podedovali v enakih deležih jaz, sestra in mačeha (vsak 1/3).
Tedaj smo med sabo podpisali sporazum, da lahko mačeha živi v hiši do smrti in da se nepremičina deli na 3 enake dele – podpisali smo sami brez notarja.
Tak dogovor je bil zaradi tega, ker bi v nasprotnem primeru mačeha najbrž zahtevala, da se upoštevajo njena vlaganja in delo zadnjih 30 let.
Ta sporazum smo predali sodnici na zapuščinski razpravi.
Zaradi spremenjenih osebih okoliščin bi sedaj želel hišo prodati (če ne bo šlo drugače tudi preko sodišča).
Zanima me koliko bo ta naš “sporazum” vplival na vse skupaj.
Ali lahko sodišče reče, da moramo s prodajo počakati do mačehine smrti?
Ali lahko mačeha kljub temu, da je lastnica samo 1/3, zahteva večji delež kupnine s sklicevanjem na to, da je zadnjih 30 let vlagala svoj dohodek in delala v hiši?
Kaj bi pa ti zahtevala zase, če bi bila na mačehinem mestu?
Sram vas bodi.
Zakaj bi jo bilo sram. Če je lastnica svojega stanovanja, ji tale 1/3 onemogoča, da bi lahko dobila socialno pomoč. In je ne bo, dokler jo ima.
Žal ste odvisni od sodišča. Ima pa mačeha seveda predkupno pravico.
A ste podpisali tudi dogovor o brezplačnem bivanju v celotni stavbi?
Dogovor, da lahko živi v hiši, na lastne stroške ureja okolico in skrbi za vrt, vinograd in sadovnjak, s tem, da ji pridelek ostane.
Aha, mačeha naj plačuje najemnino dvema, s tem, da tidve verjetno ne plačujeta 2/3 stroškov v hiši ?
A veste kaj, če bi jaz živela v hiši 30 let, sklepam, da je za dva moževa otroka skrbela kot za svoja, potem te pa takole obrnejo, tole s socialno je pa samo en larifari, mlada fertilna ženska naj poskrbi zase, pa dedca naj vpreže, ne da se na žulje ene starke obeša. Fuj, sram vas bodi, vse !
Eni pa ste požrti, ampak za vsakega palca raste…
Kaj pa pravi sestra na to?
Mogoče bi ona odkupila tvoj delež?
Sestra nima denarja..
Mačeha za naju ni nikoli skrbela, ker sva bila oba s s sestro že polnoletna in odseljena, ko se je oče na novo poročil.
Aha, mačeha naj plačuje najemnino dvema, s tem, da tidve verjetno ne plačujeta 2/3 stroškov v hiši ?
A veste kaj, če bi jaz živela v hiši 30 let, sklepam, da je za dva moževa otroka skrbela kot za svoja, potem te pa takole obrnejo, tole s socialno je pa samo en larifari, mlada fertilna ženska naj poskrbi zase, pa dedca naj vpreže, ne da se na žulje ene starke obeša. Fuj, sram vas bodi, vse !
Eni pa ste požrti, ampak za vsakega palca raste…[/quote]
Nehaj pljuvat, če ne veš, kako se stvari uredi.
In ja, če uporablja celotno nepremičnino, pastorki pa plačujeta svoj delež pri davku (nadomestilo za stavbno zemljišče plačuje uporabnik in ne lastnik) in nepremičino tudi vzdržujeta (v svojem deležu seveda), bi se o nejemnini seveda lahko govorilo. Zakaj pa ne?
Ker bi rada prekršila sporazum.
In prav je tako in prav bi bilo tudi, da v primeru prodaje nepremičnine ne dobi socialne pomoči, aj bo vendar dobila denar….
Že itak je mačeha ob dedovanju potegnila krajši konec, ker ne razumem zakaj po 30 letih vlaganja v bajto ni bilo kao nič njenega. bi že od tam imela polovico, pa potem še od ostale polovice tretinjo, in bi bila sedaj lastnica 2/3 hiše. Pa jo verjetno pol le ne bi ven metali, na stara leta. Verjetno ima napisano vsaj pogodbo o dosmrtnem življenju v bajti, drugače je tale mačeha res uboga stara ženička, preko katere bi se dalo mladim hitro priti do denarja, sama pa verjetno niti ne pomisli kaj ji kuhata pastorka, kaj šele da bi pomislila na odvetnika.
Sedaj, ko sem prebrala, da so bili že pred 30 leti polnoletni, niso potem tolk mladi. Ne vem pa kolk lahko izpodbijajo pogodbo o dosmrtnem življenju v hiši al kako se ji že reče. Mislim, da težko, če sploh.
No jaz vas sprašujem ali je tisti naš medsebojno dogovor na sodišču zavezujoč
in ali lahko pravno formalno kljub temu, da se je strinjala z dedovanjem 1/3, ob delitvi kupnine zahteva povračilo vlaganj?
Gre se za to, da je mačeha bila deležna dedovanja cele nepremičnine, ker smo se otroci odpovedali dedovanju po materi. Če se ne bi potem bi se po očetu dedovala samo 1/2 + 1/3.
Tako, da je tašča tudi na naš račun na dosti boljšem.
Kaj pa če bi sedaj ona vas vprašala da se deduje cela nepremičnina, pa še vlaganja ji povrnete, pa še dosrtno je notri… bi se strinjala?
Dogovori so za to, da se držijo. če želite svinjati, pojdite v svinjak
Vi sami ste se odpovedali, sedaj pa bi spreminjali. Kot kaki nezreli najstniki.
Seveda se bodo upoštevala mačehina vlaganja in prav je tako.
Ne moreš si kar nekaj zmišljevati, spreminjati dogovora…
Najbolj ziher boš, ko boš poklical na sodišče in tam vprašal. Tle boš dobil le taka ugibanja, je pa vseeno zanimivo, da dokler je bil oče živ, vas tale bajta ni tolk mučila kot vas zdaj. itak je pa ženička že v letih, kvečjemu če je oče našel vašo vrstnico, in ne bo treba dolgo čakati. Sem zlobna, ampak zakaj se nečemu odpoveste, pa nekaj podpisujete, potem se pa tega ne držite. Mislim, da take stvari na sodišču, ne gredo čez. Nisem pa pravnica, da bi bila verodostojna to trditi.
Hišo bi rad prodal, ker bo treba vanjo kmalu vlagati –
streha pušča
peč pri centralni se kvari
treba bo plačati priklop na kanalizacijo
škarpa se ruši na cesto
električna napeljava je že dotrajana
crkno je bojler
itd
In mačeha ZAHTEVA (ne prosi – ona samo pokliče, reče, da je naročila nov bojler in da ji naj nakažem 1/3 stroškov zanj), da poravnamo svoj delež investicij.
Peči recimo sploh ne bi rabili nove, če ne bi ona živela tam.
Jaz pa imam za svoje stanovanje kredit za odplačat, mladoletne otroke za izšolat in še plača je šla zadnje čase dol in ne bom plačeval nekih zadev, da jih bo potem podedoval nekdo, s katerim nimam nič.
Podedoval bo nekdo, če že ne vidva s sestro samo 1/3, ne kompleta. So pa vsa solastništva taka, tko pač je. Bi se pa takrat zmenili, da se vaju izplača, še bolje bi bilo pa že ob mamini smrti, ampak če sta se vidva takrat odpovedala, nimata zdaj več kaj.
In kaj zanimajo tvoje investicije in slabe kalkulacije tvojo mačeho…vzdrževanje lastnine je treba plačevati…
In kaj zanimajo tvoje investicije in slabe kalkulacije tvojo mačeho…vzdrževanje lastnine je treba plačevati…[/quote]
Že že, ampak ne more si ona izmislit, da bi to pa ono, pa taka vrata in onak bojler. TAke odločitve se tudi sprejema skupaj.
No torej če je moja OBVEZA da jo vzdržujem, potem je tudi moja PRAVICA, da z njo prosto razpolagam.
In pravica v primeru solastništva je
– najemnina zaračunana tistemu, ki nepremičnino uporablja
– razdelitev v naravi (pri nas fizično ni možna)
– prodaja preko sodišča
Zanima me samo, ali me ta naš dogovor prikrajša pri drugi in tretji alineji.
Me zanima, kaj bi ve naredile, če bi v vaši nepremičnini nekdo živel, ve bi gledale kako boste svojemu otroku plačali izdatek za šolo a po drugi strani pa bi morali nekomu dat 500€ za popravilo strehe. Resnično me zanima kaj bi naredile v tem primeru!
Seveda, vendar pa morajo biit sprejete takoj, ne pa da se ostali solastniki poskušajo izogniti temi, kot je v tem primeru…
Žal v Sloveniji kultura lastništva še ni zaživela, vsi bi radi bili lastniki in uživali pravice lastništva, medtem ko obveznosti iz tega raje ne vidimo.
veš kaj, reči naj te izplača, če ne se naj pa vseskupaj proda in naj vsak pobaše tisto svojo 1/3 pa basta. pa stroške cenilca in sodišča si tudi razdelite. pa bo mir, ne pa da vidva plačujeta 1/3 bojlerja itd.. od tega pa nimata nič. naj mačeha vzame 1/3 svojega denarja pa naj gre živet v stanovanje, če ji kaj ne paše. saj ne rečem, da je 30 let vlagala v hišo in okolico, ampak po drugi strani je pa lahko koristila nepremičnino kolikor je hotela, vidva s sestro sta se umaknila in to pustila. tud tak “mir” ima svojo ceno. lp
Če bi živel v moji tretinji, bi jaz pač skrbela za svojo tretinjo ali pa bi že od štarta zahtevala keš. Ne bi se pa na sodišču delala lepo in še ene pildke s podpisi tja nosila, potem pa mislila, da lahko besedo in svoj podpis požreš. V glavnem bi se že zdavnaj prej pozanimala kaj pomeni pogodba podpisana z mačeho in k čemu me zavezuje in koliko. Pred podpisom le tega, seveda.
Lahko pa prideš živet v tisto tretinjo in vzdržuješ, če bi bil pa malo pragmatičen in bi gledal še malo naprej od teh 500€, bi pa mačeho prištimal do tega, da se zaveže da bo po njeni smrti vse skupaj vajino in bi na koncu pobasal celotno nepremičnino, ne sam 1/3. Ne vem, kako se drugače razumete, ampak kot se te bere, tale moj zadnji sestavek najbrž ne pride v poštev, ne?
Forum je zaprt za komentiranje.