Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Izogib plačilu davka na dobiček??? Kako?

Izogib plačilu davka na dobiček??? Kako?

Pri prodaji stanovanja bomo morali plačati tudi davek na dobiček.

Ene agencije in nam kar odkrito namigujejo, da se da nardit tudi brez.
DA torej pogodbo napišeš na tako vrednost, da dobička (skorajda) ni, ostalo pa kupec plača “DRUGAČE” – na roko?

Zanima me, če kdo ve, kako izvesti tak manever, da sta zavarovana tako kupec kot prodajalec ??? (omenjali so nek depozit ostalega denarja pri notarju…)

Za kakšen avto bi se že upala narditi kaj “na roko”, pri stanovanju so pa le veliki denarji, zato prosim za čimveč nasvetov in izkušenj!

lp

Zamenjaj posrednika, saj predlaga neumnost s katero škoduje tako vam, kot tudi kupcu.
Naj objasnim: Pri prodaji nepremičnin se plača 2% davek na promet nepremičnin (DPN). Le ta se obračuna od prodajne cene. Če prodajna cena ne ustreza vrednosti, ki bi jo nepremičnina dosegla v prostem prometu, v času ,ko je pogodba sklenjena, se davčna osnova ugotavlja v odmernem postopku ( 21.čl. Zakona o davku na promet nepremičnin U.L. RS 117/06). Kar za vas pomeni, da boste verjetno morali delati cenitev, s čimer se bo postopek odmere zavlekel, pa še stroške cenitve boste plačali.
Tudi davek od dobička de obračunava od razlike med vrednostjo pri nakupu in ocenjeno vrednostjo ob prodaji, torej s tem, da v pogodbo napišete manjšo vrednost niste ničesar pridobili.
Ne vem kje boste našli kupca, ki bo privolil, da boste v pogodbo napisali manjšo vrednost od dejanske, saj je tudi on, ob morebitni nadaljni prodaji zavezanec za davek od dobička in bo njegova razlika med nabavno in prodajno vrednostjo (zaradi take nižje cene) višja, torej bo on plačeval več davka od dobička kot bi ga bilo potrebno.

Ali vam je posrednik izračunal, koliko davka od dobička bi morali plačati in vam je povedal, katere stroške lahko v postopku odmere uveljavljate ? Mogoče pa po izračunu dobička sploh ni.

Lep pozdrav !

Najlepša hvala za odgovor!

Mi lahko prosim pojasnite še naslednje – kako pa davkarija ve, kolikšno ceno bi stanovanje doseglo na tržišču? Ali odprejo kar Salomona, ali zbirajo statistiko vseh prodaj??? Ali jim “gredo v nos” samo smešno nizki zneski?

Kaj pa če sem v resnici dogovorila nekoliko nižjo kupnino, kot bi jo maksimalno lahko??? Recimo, da prodajam gospe, ki mi je zelo pri srcu in ki mi včasih varuje otroke… in ji pač zavestno dam po nižji ceni??” Ali pa da se mi blazno mudi in zaradi naglice pač iztržim manj kot bi lahko??

Ali se torej vedno opravi cenitev? Ali ne gredo ti stroški potem med te stroške, ki se odbijajo??? (glej spodaj Zdoh čl99)

———————————————————————————–
Zakon o dohodnini…………..

99. člen

(vrednost kapitala ob odsvojitvi)

(1) ….

če iz pogodbe ali
drugih dokazil razvidna vrednost kapitala ne ustreza vrednosti
kapitala, ki bi se dala doseči v prostem prometu v času
odsvojitve, se za vrednost kapitala ob odsvojitvi šteje
primerljiva tržna cena kapitala ob odsvojitvi.

(2) stroški…..:

– DNP;

– 1% normiranih stroškov

– stroške, ki jih plačal zavezanec v zvezi s cenitvijo
odsvojene nepremičnine, ki jo je opravil pooblaščeni cenilec v
skladu z obstoječo metodologijo, kadar je cenitev potrebna, ker
se vrednost nepremičnine ne da ugotoviti na drug način; stroški
cenitve nepremičnine se priznajo v višini dejanskih stroškov,
vendar ne več kot 188 eurov;
——————————————————————————————

Vnaprej najlepša hvala in lep pozdrav!

Referent na DURS, ki cele dneve dela samo to delo, prav dobro ve koliko stane npr. m2 stanovanja. Glede kmetijskega zemljišča pa imajo na DURS okvirne povprečne vrednosti zemljišč v RS. Glede nepremičnin, ki se ne dajo primerjati med seboj, pa DURS načeloma zahteva cenitev (npr. pri hišah, kjer referent zaposlen na DURS-u ne more vedeti v kakšnem stanju je hiša). Strošek cenitve v maksimalnem znesku 188 eur pa se seveda upošteva tj. odbije od prodajne cene nepremičnine (cenitev pa navadno dejansko stane več kot 188 eur).

Glede tega, da se vi lahko dogovorite za manjšo kupnino od tržne vrednosti pa vam je menda že Lunara pojasnila. Torej, vi lahko v pogodbo vpišete takšno kupnino kot želite, davek na promet nepremičnin pa boste v vsakem primeru plačali najmanj od tržne vrednosti nepremičnine (če boste v pogodbo vpisali višji znesek od tržne vrednosti pa boste seveda plačali davek od pogodbene cene nepremičnine). V primeru nadaljne prodaje pa se bo kapitalski dobiček obračunal od razlike med ceno napisano v prvotni pogodbi (in NE od vrednosti od katere ste plačali davek na promet nepremičnin) in ceno v nadaljnji prodajni pogodbi.
Je malo težko za razložit, pa vseeno upam, da ste me razumeli.

Samo še dodatek k zgoraj navedenemu odgovoru.
Torej, ne glede na to, da bi vi nepremičnino dejansko prodali pod tržno vrednostjo, bi plačali DPN od tržne vrednosti nepremičnine, pa tudi davek na dobiček od kapitala bi se obračunal od tržne vrednosti nepremičnine v času prodaje. Torej, kot je pojasnila Lunara ne boste z nizko kupnino profitirali NIČ. LP

Danaja, ampak zanimivo pa je, da davek od prometa nepremičnin pa obračunajo od pogodbene vrednosti….
Jaz tudi mislim, da niso po župi priplavali.
Katarina, glej tudi eno ali dve temi višje, je tudi nekaj koristnih pojasnil (glede investicij).

Pardon, teme skačejo na vrh, nisem vedela. Naslov teme je DAvek na dobiček.

Samo, da se razumemo. Davek na promet nepremičnin se obračuna od pogodbene vrednosti nepremičnin, vendar le v primeru, da pogodbena vrednost ustreza višini tržne vrednosti nepremičnin ali pa je celo višja od tržne vrednosti. V primeru pa, da je pogodbena vrednost nižja od tržne vrednosti, pa se plača davek na promet nepremičnin od tržne vrednosti (in ne od pogodbene). LP

Hvala hvala.
BTW, Danaja, katarina je isto vprašanje postavila tudi na Starševskem čveku. Si videla?

Ja, ne pozabite, da je tržna cena tista, kjer se srečata ponudba in povpraševanje… Nobena davčna ne more nobenemu kupcu narekovati koliko bo odštel za stanovanje. Tako, da imajo tudi na davčni punce nek možen razpon tržne vrednosti (pač seveda odvisno od značilnosti nepremičnine: nad, ohranjenost…itd) Ni tržna cena ena in edina možna, ampak je to tista za katero se stranki dogovorita. Če pa je le-ta res nizka, pa res pride do cenitve. Sedaj ali pride do cenitve, ker ste dejansko iztržila tako malo, ali pa zato, ker ste sama napisala nižjo ceno, niti ni pomembno. Samo v drugem primeru je strošek cenitve še vedno manjši, kot je davek na dobiček. Tukaj gre pač za matematiko in to koliko denarja bi Vi rada kam dala. Vedno se pa vse da. Samo, me kar malo stisne ko tkole berem, da se nepoučeni greste take zadeve. Iz takilih odgovorov boste zvedeli, da neka stvar obstaja, a Vam to še vedno ne odtehta vseh praktičnih izkušenj, ki jih imajo profesionalci, ki se s tem dnevno poklicno ukvarjajo. Ker kot ste sama ugotovila v prvem postu, gre za velike denarje, in tukaj pač zaupanje na lepe oči pač ne štejejo. Tako, da je moj nasvet, da le stopite do dobrega nepremičninskega agenta. Še vedno boste prišparala več kot bi s svojo neizkušenostjo utegnila izgubiti. Če ga pa ne najdete, pa vam z veseljem priskočim na pomoč.

Lp

mene pa zanima sledeče….če priložiš račune za vlaganja in s tem znižaš osnovo za davek na dobiček (npr. kupiš stanovanje za 50.000, prodaš za 70.000, imaš račune za vlaganja) ali DURS preveri račune, ali fizičnopreveri v poslovnih knjigah pač izvajalca (npr. podjetje je delalo kopalnico) verodostojnost računa?????

hvala in lp

Seveda.

Na DURS moraš prinesti originalne račune izvajalcev, račun se mora obvezno glasiti na tvoje ime, poleg tega pa moraš zraven priložiti tudi dokazilo, da si te račune v resnici tudi plačal. Kolikor vem, na tej podlagi potem DURS preverja vlaganja. Lahko pa, da v primeru suma nepravilnosti, DURS preverja še kako drugače.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close