Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine oddaja hiše

oddaja hiše

http://med.over.net/forum5/read.php?151,6745798

Najprej hvala vsem, ki ste mi včeraj že svetovale.
Kot je napisala ”te razumem” gre za hišo za katero sem trdo garala in bi rada, da se kolikor je možno ohrani in seveda si ne želim, da bo v njej nekdo povsem zastonj prebival. Zgodbe, ki jih poslušam pa tudi niso ravno spodbudne:(
Najemnina je v višini garsonjere v Ljubljani, najemniki so tuji državljani zato potrebujejo najem za nedoločen čas (za pridobitev vize za stalno). Vsaj tako so mi razložili.
Tako, da ne gre za visoko najemnino in tudi najemniki so bolj reveži kot ne. Kot rečeno so bili pa do sedaj v istem stanovanju 15 let.

V najemno pogodbo bomo dali tudi izvržbo. Tako, da v primeru, da ne bi plačevali jih lahko izselim brez tožbe. Smo s tem dovolj zavarovani? Varščine naj ne bi bilo, bi pa plačevali najemnino ta mesec za naslednji mesec. Je to ok?

Kako se ostali še zavarujete?
Če bodo stene prebarvane, kakšna omarica poškodovana me še najmanj skrbi. Hiša je tudi kar se da zavarovana tako, da me tudi to ne skrbi tako močno. Bolj me skrbi, da se nekdo ne vseli v hišo, ne plačuje, ti ga pa ne moreš ven spravit. To res obstaja ali me to bolj strašijo?
Iskrena hvala vsem, ki se jim bo dalo napisat kakšen nasvet. Jaz nisem še nikoli oddajala in tudi podnajemnik nisem bila zato mi je to povsem tuje.

Citirano: ‘Najemnina je v višini garsonjere v Ljubljani, najemniki so tuji državljani zato potrebujejo najem za nedoločen čas (za pridobitev vize za stalno). Vsaj tako so mi razložili.’

Tuji državljani – pa najemnina za ndč??? Si pa pogumna! Smrdi po tem, da le dobijo vizo na račun naivnega stanodajalca in nato delajo, kar hočejo. Jaz se tega ne bi šla. Niti pod razno za nedoločen čas!!!

Kaj misliš s tem delajo kar hočejo?
Pismo zdej si me prestrašila.

Jaz sem razmišljala tako. pogodba za nedoločen čas. S tem njim naredim uslugo. V pogodbi bi pa tudi pisalo kaj vse morajo skrbeti in da se pogodba prekine ob prvi neplačani najemnini ali računu ali ob neupoštevanju najemnih pogojev. A to ni enako kot če je pogodba za eno leto? Če bo vse ok so lahko not 10 let, če ne bo ok se pa prvi mesec pogodba prekine.

Če je pogodba za nedoločen čas obstaja način, da jo lahko prekinemo brez razloga?

ufff :)))

glede na to da so tuji državljani,bi se jaz raje prej pozanimala pri odvetniku.
ti boš njim naredila uslugo,kaj pa oni tebi čez čas?nikoli ne veš.

Pogodbo nam bo sestavil odvetnik v obliki notarskega zapisa zato, da lahko vpišemo direktno izvržbo v primeru neplačila. Me pa kljub temu zanimajo direktne izkušnje tistih, ki oddajajo ali najemajo.
Če lahko nekomu pomagam to rada storim seveda pa želim biti tudi zaščitena. Upam, da to ni nemogoče:)))

Ne vem, kako je zdaj, ko sem jaz desetletje nazaj enemu najemniku dala za nedoločen čas, je šel ven, ko je sam hotel, in ne zaradi neplačevanja. V zakonu je bilo zapisano, da mu moram sama poiskati stanovanje najmanj enakega standarda, da ima predkupno pravico in da neplačevanje najemnin ne šteje za takojšnjo odpoved najemnega razmerja. Napotili so me na zasebno tožbo, on pa bi v vsem tem času lahko ostal v stanovanju in ga ne plačeval.
Od takrat dalje stanovanje oddajam samo še za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja, če je vse ok. Plačajo varščino 1000€, ki se lahko plača po obrokih, in prvo in zadnjo najemnino vnaprej.
Glede na takratni zakon tvoja zasebna pogodba ne velja, ker je v nasprotju z zakonom. Če se vmes ta ni spremenil. Nisem se pozanimala, ker me nihče več ne prepriča, da mu stanovanje dam za ndč.

Če oddajaš hišo za razumno ceno, ne vidim razloga, da bi se morala iti tak riskantni posel, saj verjetno lahko dobiš kogarkoli drugega s pogoji zaradi katerih lahko mirno spiš.

pri.nas HVALA. Se bom res še fajn pozanimala glede tega.

Pozdravljeni,
V Dragonji- Sečovlje ( 6 km od Portoroža) oddamo hišo v velikosti cca 250 m2. Hiša je komplet opremljena: kuhinja, jedilnica, velik odprt dnevni prostor, wc.
Prvo nadstropje. 3 sobe, kopalnica, otroška igralnica, dostop do interneta…
Okolica mirna in urejena, vrt z otroškimi igrali, in parkirišče.
Oddam za krajše ali daljše obdobje.
Cena na dan je 130 eu za daljiši čas pa po dogovoru.
Za več informacij sem vam na voljo na 040 838 444 Petra

Glede notarskega zapisi si preberi sledeče:

Enostavno rečeno-skleneš pogodbo kot notarski zapis. Kot najbrž veš, se te lahko delajo le za denarne terjatve, (in ne za nedenarne , recimo za izselitev, kot nekateri tudi na tem forumu zmotno navajajo).
V tem primeru torej načeloma odpade dokazovanje osnove in višine zahtevka, načeloma pa se torje izogneš le prvemu delu pravnega postopka, to je dokazovanje osnove in višine terjatve in pridobivanju izvršilnega naslova. Načeloma pa pravim zato, ker se v praksi še vedno lahko zaplete, če najemnik recimo ugovarja, da je bila najemnina delno plačana z obnovo ali na kakšen drug način (kompenzacija, prevzem terajatev..) ..
Sam postopek izselitve oz.izvršbe pa poteka kot vedno v teh primerih, torej se ne moreš izogniti vsem klasičnim fintam z izogibanjem (ugovorim, neprevzemanje pošte..), kar pomeni,da se tudi taka izvršba lahko zavleče leto ali več,še posebno pri stanovanjih in pri zaščlitenih kategorijah (družinez otroki..)

Nedoločen ali določen čas je isto če imaš odpovedni rok 3 mesece.
Najlažje se zavaruješ če v pogodbo zapišeš da oddajaš le sobo sam pa imaš prijavljeno stalno bivališče. Tako se lahko kadarkoli vseliš noter in najemniku ki ne plačuje zagreniš življenje.

Pozdravljena Brkinka

Zadeva se mi zdi resna. Mislim, da niste dovolj zavarovani. Problem nastopi, ko oddajate hišo “revežem” potem vas ti začno izsiljevati. (že rešeni primeri). Možno se je tudi dodatno zavarovati.

Obstajajo določene triki, ki vam ji ne povedo.

lep pozdrav
Ekipa najpravno svetovanje
http://www.najpravnosvetovanje.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close