Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Darilna pogodba stanovanja

Darilna pogodba stanovanja

Že 2 noči ne spim, v tem času sem od živcev doživela panične napade. S fantom živiva v stanovanju njegovega očeta, katerega naj bi kupil samo zanj, že šest let (oče ima že 3 ogromne hiše in 2 večji stanovanji, poleg tega še svojo d.o.o. firmo). Med tem časom naju ni hotel prijaviti pod stalno prebivališče, ne pod začasno, čeprav vsi vemo, da smo v prekršku z zakonom. In to le zato, da nas lahko nadzoruje ter ima v pesti. Račune in druge stroške plačujeva vse sama ter ga razen za stanovanje (za katerega se je sam ponudil) nisva prosila niti za 1 EUR. V tem obdobju sem v stanovanje vložila kar nekaj denarja.
Darilna pogodba je že podpisana s strani prejemnika (sina oz.mojega že 10-letnega fanta) in darilodajalca (njegovega očeta). 2 original izvoda imava doma. Ovrednotena je tudi s strani odvetnika. V zemljiško knjigo pa še ni vpisana.

Zanima me, saj v ponedeljek greva s fantom pogodbo vpisati v zemljiško knjigo, ali mora biti tudi darilodajalec prisoten, saj v tem primeru pogodbe vem da ne bo predpisal, ker zadnje čase nori, da naj izgineva oba izpod strehe in to le zato, da nas lahko nadzoruje ter ima v pesti. Včeraj mi je spet grozil in to le meni, da bo prišel s policijo in me vrgel ven. Očetu svojega fanta do sedaj nisem naredila ne rekla žal besede, mene pa že 10 let psihično maltretira in to zato, ker sin hoče svojo pot, oče mu pa vsiljuje svojo. Sinu si ne upa, zato grozi meni. Fant mi pravi, maj se ne sekiram, da bova vse uredila….
Sedaj se bojim, da ostanem brez strehe nad glavo, in brez svojega denarja, saj vsega kar vložiš se vseeno ne da ovrednotiti, poleg tega bi se stvar vlekla leta in leta, preden bi mi denar vrnil (če bi ga).

Kdor pozna te zakonske zadeve, bi ga prosila za odgovor, saj se bojim, da dobim vsak čas živčni zlom, že tako imam probleme z depresijo.
Hvala vam lepa

Malček nejasno si opisala – darilna pogodba je overjena – ste bili pri notarju in je oče plačal za overjenje svojega podpisa na pogodbi? Sklepam, da je to tisto, kar hočeš povedati s tem, da je bila pogodba ovrednotena pri odvetniku.

S to pogodbo se tvoj fant gladko in brez očetove prisotnosti lahko vpiše v ZK. Žal s tem vajinih skrbi ni konec, ker je darilo pod nekaterimi pogoji mogoče zahtevati nazaj. Torej oče lahko vloži tožbo za vračilo darila (zaradi nehvaležnosti obdarovanca, na primer – to je ena od možnosti). Svoj vložek lahko v skrajnem primeru tudi iztožiš – oziroma to bi v primeru razdrtja pogodbe tako ali tako verjetno naredila skupaj s fantom.
Toliko glede formalnosti.

Drugače pa: ali vidva resno mislita ostati v tem stanovanju, da vaju bo lahko oče stalno buzeriral? Je vredno? Jaz bi vama svetovala, da stanovanje prodata ali dasta v najem in se sama preselita drugam. Očetu se je očitno v glavi začel vrteti nek drugačen film in vprašanje, kdaj bo spet prišel k pameti. Štiri stene pa nikoli niso vredne zapravljenega mladega življenja.

Se opravičujem če nisem bila dovolj jasna, sklepali ste pa pravilno.

Res najlepša hvala vam za odgovor, sploh za zadnji stavek. Prvi problem je pač bil ali lahko vpiševa pogodbo brez prisotnosti očeta v zemljiško knjigo ter si čimprej prepišem stalno prebivališče, že zaradi zakona.
Vem, da oče lahko zaradi nehvaležnosti (kaj njemu pomeni beseda hvaležnost je že druga stvar) razdre pogodbo, poleg tega je na pogodbi napisano, da stanovanja ne moreva prodati, dokler darovalec ne umre oz. tega sam ne odobri (kar seveda nebo prišlo nikoli v poštev). Poleg tega če tole stanovanje dava v najem, bo fantov oče namreč stoodstotno razdrl pogodbo.

S fantom bi si rada sama kupila kakšno majhno stanovanjce, v drugem oddaljenem kraju, zato si želim potrpeti še nekaj let, da zbereva določeno vsoto ter nato vzameva kredit in se postaviva na svoje noge.Trenutno si ne privoščiva skoraj nič, kar ni takorečeno življenjsko pomembnega, šparava vsak kovanec.

Še eno vprašanje, če si lahko dovolim, ker vidim, da ste podkovani na tem področju: v primeru razdora pogodbe, ali lahko stanovanje tudi odkupiš (po ceni, omenjeni v darilni pogodbi ali po oceni cenilca?) ali moraš stanovanje vrniti in kolikšen je odselitveni rok?

Toliko se pa res ne spoznam, samo iz tvojega pisanja veje takšna stiska, da se mi je zdelo vredno oglasiti vsaj s tem, kar vem.

Malo več o tem, zakaj se lahko razdre darilna pogodba:

http://med.over.net/forum5/read.php?182,4858706

Če se pogodba razdre, se darilo vrne darovalcu. Ta se potem lahko svobodno odloči, ali bo nepremičnino prodal, obdržal, dal v najem … Skratka, to je njegova stvar. Izselitveni rok se verjetno doreče med samim postopkom za razdrtje pogodbe. Kaj bolj natančnega boš pa verjetno našla kje na netu … Malo poguglaj. Upam, da se vama bo v redu izteklo.

Res lepa vam hvala za vso pomoč.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close