davek od dobička pri prodaji hiše zgrajene l.1960?
pozdravljeni!
zanima me sledeče, mogoče mi bo kdo znal pomagati.
moja dedek in babica sta kupila gradbeno parcelo že leta 1960, ko sta na njej zgradila tudi hišo. babica in dedek sta žal umrla, parcelo s hišo pa bo sedaj podedoval moj oče kot edini dedič. Oče bo nepremičnino (po pravnomočnosti sklepa o dedovanju) podaril meni, ker se ne želi ukvarjati s prodajo le-te. Ko bom torej postal lastnik nepremičnine, jo bom v soglasju z očetom prodal, pri tem pa me zanima sledeče:
– koliko bom moral plačati davek na dobiček od prodaje nepremičnine?
kako se davek na dobiček od prometa nepremičnin v tem primeru sploh izračuna, glede na to, da je nepremičnina v lasti naše družine že več kot 50 let in tudi ni znano po kakšni ceni sta dedek in babica kupila to parcelo?
pri tem davku se ne upošteva, kako dolgo je nepremičnina v lasti vaše družine. zate bo tako pri odmeri davka pomembno le kolikšna je bila (oz. bo) cena ob podaritvi in koliko bo cena, ko jo boš prodal. razlika je davčna osnova od katere se bo odmeri davek.manjša bo razlika, manjši bo davek.
torej lahko v darilno pogodbo vpišemo zelo visoko cene nepremičnine, prodamo jo pa pa nižji ceni, in se na ta način izognemo davku na dobiček? na darilno pogodbo itak ne bo davka, ker gre za prenos med očetom in sinom (1.koleno), zato lahko v darilno pogodbo vpišemo pač zelo visoko vrednost.
super, hvala za idejo!!!
No, tako preprosto pa to ravno ni! Ceno preverijo na davčni in če ni realno, jo določijo ali zahtevajo cenilca! Zakaj pa se ni že na zapuščinski odrekel vam v korist?
Forum je zaprt za komentiranje.