Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Ali je ob popisu ocenjena vrednost hiše realna

Ali je ob popisu ocenjena vrednost hiše realna

Naša nepremičnina je skupaj s parcelo ob popisu bila ocenjena na 50.000.
S tem, da je 2.000m2 parcele.

No saj se ne pritožujem – bo vsaj manj davka za plačat….

Vendar me zanima, ali bi ob morebitni uradni tržni ocenitvi prišla enaka ocena oz. ali cena ob popisu in “tržna” cena fejst odstopata.

Koliko ste ve dobile ocenjeno ob uradnem popisu?
Koliko je vaša nepremičnina bila tržno ocenjena?
Za koliko ste jo potem dejansko prodali?

Moje stanovanje je daleč precenjeno in niti na višku cen ne bi toliko dobila zanj, kot rajtajo na gursu. Obup. Če bi mi kdo toliko ponudil, bi se samo preobula in šla, vse bi pustila, tudi avto pred hišo.

Pa še zanimivost: moja parcela, tako rekoč dvojčica od sosednje (enaka velikost, enak teren, samo da je moja urejena, sosednja pa ne), je po mnenju gursa vredna trikrat manj??? Tako da so te cenitve dejansko KR NEKI.

To je bilo ocenjeno po navdihu , za realno ceno je potreben cenilec.

mi smo pred popisom dali oceniti hišo in je naneslo 180.000 eur samo hiša brez zemlje, po gursovi oceni pa 82.000, tako bo manjši davek, njihove ocenitve so res kr neki..

Edina merodajna vrednost nepremičnine je cena, ki ti jo za nepremičnino uspe iztržit. Je lahko ocena ob popisu velik višja (al pa nižja), prav tako cenitev nekega uradnega cenilca. Vse cenitve si lahko nekam zatakneš, če nepremičnine za toliko ne moreš prodat.

Drži.

Le od kje vam ideja da je na popisu ocenjena vrednost kakorkoli podobna realni vrednosti?
Je le neka osnova za razmišljanje… omogoča osnovno primerjavo – in to je vse.

Ocenjena vrednost je nekako največji možni uspeh postavitve vrednosti nepremičnin na skupni imenovalec. Cene so nekako realne, govorijo celo, da so ocenjene cene višje kot bi dobili za nepremičnino. Mogoče je kje kakšna napaka, ampak večjih napak ni.

Ampak je odvisno: če so ljudje npr. v 30 letih stalno vlagali v hišo in je popolnoma obnovljena, je cena kar malo višja od GURSOVE cene, če pa v hišo ni bilo večjih vložkov potem je lahko še nižja. Je pa vsekakor neka osnova za naprej, tako mi je rekla nepremičninska agentka.

Dejansko pa je tako: na tržišče prihajajo nove varčne montažne hiše za 150.000 eur in celo manj. Stara hiša, pa če je še tako obnovaljena ne more imeti enake vrednosti kot nova.

Cene nepremičnin bodo v prihodnosti 10 let vsekakor padale.

Glede na to ceno predvidevam, da ne živite v osrednji Sloveniji in da imate starejšo hišo npr. okoli 40 z manjšo bivalno površino npr. 120 m2. Koliko sem blizu? .-))

Ocene so temeljile na različnih kriterijih: gre predvsem za velikost zemljišča, velikost bivalne površine, potem je odvisno ali je hiša opredeljena kot enostanovanjska ali dvostanovanjska (so primeri, ko so manjše hiše opredeljene kot dvostanovanjske in večje kot enostanovanjske – v bistvu kot slišim ni niti bilo nekih kriterijev ampak za oceno lastnika), kraj, kjer je postavljena hiša: cene so bistveno nižje kot v krajih, kjer ni zaposlitve, kot v krajih, ki so v bližini večjih mest, kjer je zaposlitev lažje dobiti. Hiša ima poleg tega manjšo vrednost gledano na splošno kot stanovanja v blokih. Celo 1 x večja bivalna površina nima takšne vrednosti kot približno enako stara stanovanja v bloku.
Naša hiša je bila ocenjena po Gursovi oceni 100.000 eur, bivalna površina 140 m2 realno gledano bi jo lahko prodali za 120.000 eur. Kolegica živi v dvosobnem stanovanju, 60 m2 in ima ocenjenega 70.000 eur.
Je pa tako, da se kupci kar zanimajo za to, na koliko je bila hiša ocenjena po GURSU in ima vpliv na prodajno ceno. Nizko ocenjena hiša tudi pove svoje …
Nižje ocenjena hiša ima običajno manjšo bivalno površino in je starejšega letnika.
Tudi moje mnenje je, da bodo cene nepremičnin precej padale, čeprav tako ni videti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close