Vrednost hiše za izplačilo
Spodaj berem o nerealnih pričakovanjih prodajalcev in nezmožnosti prodaje nepremičnine po ocenjeni ceni.
Mi imamo pa sledeči problem.
Želela bi izplačati bratranca, ki je lastnik 1/2 željene nepremičnine, druge 1/2 pa sem jaz.
Hkrati tudi on želi, da hišo odkupim jaz, oz če je ne bom sposobna odkupiti pa, da gre hiša na trg in se išče kupca.
Sedaj pa imam dilemo – recimo, da se hiša oceni na 150.000. Potem moram jaz izplačati brata v višini 75.000.
Po moji logiki za takšen denar na trgu ne bi nikoli našli kupca – kvečjemu za kakšnih 100.000, če bi imeli res srečo – pa še to vprašanje koliko časa bi iskali kupca. V tem primeru izplačam bratu samo 50.000.
Podobne hiše s primerljivo veliko parcelo so pri nas po par letih znižale ceno že na 100.000-80.000.
Kaj ve mislite o tem?
Ker brat se bo po vsej vrjetnosti skliceval na ocenjeno vrednost.
Ali pač naj zblefiramo in damo nepremičnino na trg.
Potem pa čakamo na resnega kupca, da vidimo, koliko bo ponudil in potem mi ponudimo enako?
To se mi zdi malo neumno pa še vprašanje kako dolgo bi morali čakat na tega “primernega kupca”.
Ocenite hišo in se z bratom poskusite dogovoriti. Vsak z malo pameti ve, kako je danes s prodajo nepremičnine.
Če bo pokazal razumevanje (= beri pamet) potem se dogovorita, da date hišo na prodaj in znižujte ceno dokler ne dobite kupca ozir. nekega odziva za prodajo.
Tako boste dobili dejansko vrednost. Je pa res da bo brat verjetno hotel iztržiti maksimum kolikor lahko.
Kaj sedaj, bratranca ali brata?!
..glejte..
stvar je zelo preprosta..
..če on misli da je to 150k€ potem pa naj on vam da 75k€..
..skratka vedno obrneš zadevo pa vidiš reakcijo..
Reskirajte nekaj sredstev in dajte uradno cenitev izdelati.
Sicer vas bo stalo par sto EUR, bo pa na koncu mir, pa vsaj izhodišče boste dobili. Pri nas je bila ocenjena vrednost zelo realna.
POleg tega imaš za vedno “papir”, uradno oceno, tako da nikdar ne pride do sporov, da je kdo koga “okrog prinesel”. To je to in pika.
Je pa res, da brat (bratranec še manj) ni prvi dedni red in lahko plačate davek, tako da v tem primeru je boljše (vsaj uradni zapis) narediti na nekaj manj. Davek se hitro nabere…
Uradna cenitev bo zagotovo višja kot je v tem času vrednost na trgu (pa še plačat jo bo treba). Po mojem je ugodnejša varianta, da daste hišo na trg, potem pa se pokaže, koliko so kupci pripravljeni plačati zanjo. Pa tudi brat – bratranec bo videl, kako trg stoji in kako težko je kaj prodati – bo njegova zahtevana višina izplačila postala bolj realna. Seveda bo pa nekaj dela s telefoni in ogledi hiše.
Sicer si pa brez skrbi, solastnik polovice hiše brez tvoje vednosti ne more prodati – tudi če da na trg samo svojo polovco, imaš ti vedno predkupno pravico.
Na tisto oceno, ki smo jih vsi prejeli za svoje nepremičnine, se je čist brez veze sklicevat.
Nepremičnina je vredna tolk, kolikor ti je zanjo nekdo pripravljen plačat. Pika.
Zadeva je zelo enostavna. Tvoj sorodnik ocenjuje, da je njegova polovica vredna 75.000. Predlagaj mu, da da svojo polovico na trg, ti boš svojo obdržala, ker nisi zainteresirana prodajati.
Dejstvo je, da je polovičen lastnik avtonomen. Lahko prodaja samostojno, mora pa te uradno obvestiti o dogovorjeni ceni pred prodajo, saj imaš predkupno pravico kot solastnica … Vprašanje je, če jo bo prodal. Ni res, da je tržna cena polovice vredna 50% celotne vrednosti. Njegova polovica je na trgu vredna toliko, kot je nekdo pripravljen plačat. In verjetno si ti edini kupec. Kdo bo pa šel v španovijo pri lastništvu ene hiše? No, odvisno od hiše … to ti najbolje veš, če lahko fizično razdelite hišo..
Vem, da zveni kruto, ampak tukaj je treba biti povsem jasen v interesih, biti pa seveda tudi usmerjen k cilju v dobri veri, da sorodnik svoj delež proda, ti pa svoj delež obdržiš in ga celo povečaš. Kje se bosta tukaj srečala, je pa seveda stvar dogovarjanja, hladnokrvnosti in časa.Če razjasniš z cenilcem, da rabite tržno ceno 1/2 bo cena bistveno drugačna kot pa tržna cena 1/1 nepremičnine in zagotovo ne bo vrednost 2/2 enaka 1/1, čeprav bi bilo to matematično logično. Ni pa to tržna logika nepremičnin …
O tem se pogovori s svojim sorodnikom. Ne kot grožnjo, a kot golo dejstvo, da želiš ostati lastnica, da si pripravljena odkupit njegov delež, a zagotovo ne po ceni polovica od celote.
Srečno pri pogajanjih in vzemi si čas. Je pa zagotovo tako pogajanje lažje z bratrancem kot z bratom …
Uradni cenilec je kar drag, se ne spomnim več točno ampak od 200eur navzgor. Recimo toliko smo plačali ko smo imeli pravdanje na sodišču.
In nam je cenilec ful ocenil nepremičnino in je za tak denar niti v sanjah ne bi mogli prodati. Pa je bilo to 5 let nazaj, ko o krizi ne duha ne sluha ni bilo.
Uradna cenitev sodno zapriseženega cenilca je cca 400€.
Zelo pomembno je, da se cenilcu pove, za kakšno cenitev gre! Vrednosti so različne in se morata lastnika pred naročilom cenilca zediniti, kakšno cenitev bosta naročila. Morate se zavedati, da je lahko dejanska vrednost nepremičnine bistveno večja od tržne. Lahko pa je tudi obratno.
Mi smo delali dve cenitvi.
Eno je cenilec banke ocenil za prodajo, rezultat je bil “v 6 mesecih se lahko proda za 275.000 EUR”.
Ko smo dali uradno cenitev, je bila nepremičnina ocenjena na 250.000 EUR.
Podatki GURSa čez dve leti so se ujemali na euro. Z nižjo vrednostjo.
Prodali bi jo gotovo za 275.000, če bi prodajali v tistem stanju, zdaj bi dobili krepko več, ker smo v celoti vse obnovili.
Forum je zaprt za komentiranje.