Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Lastništvo stanovanja, ko je v ZK zapisan še graditelj

Lastništvo stanovanja, ko je v ZK zapisan še graditelj

Bi morda kdo vedel, kako postopati v nalsednjem primeru?
Stanovanje, katerega lastnika sta moja starša, je v zemljiški knjigi še vedno pisano pod graditeljem. Stanovanje je od graditelja najprej kupil par (ki ne živi več v slo), nato podjetje, kjer je moj oče delal, nato pa moj oče. No ta graditelj bi sedaj zaračunal tudi neke stroške za dovoljenje, da se naredi sprememba v ZK – 400 €. Problem pa imamo v tem, da nam manjka pogodba med tistim parom, ki je stanovanje kupil in podjetjem, kjer je oče delal (tam je ne najdejo :/). V kolikor te pogodbe ne bomo dobili, se stanovanje ne more prodajati oz. prepisati name.
A morda kdo ve, kakšen postopek obstaja, da tudi z manjkajočo pogodbo pridemo do možnosti za menjavo lastnika stanovanja? Hvala!

Potrebno bo iti na ZK in v smislu novele zakona
– Državni zbor RS sprejel novelo Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine z dne četrtek, 14.07.2011

Etažna lastnina nastane šele z vpisom v zemljiško knjigo. Država je z zakonodajnimi ukrepi skušala olajšati oblikovanje etažne lastnine in vpisovanje večstanovanjskih stavb v zemljiško knjigo, vendar je bilo leta 2008 število nevpisanih nepremičnin oziroma nepremičnin, kjer je kot lastnik na njih vpisan investitor (gradbeno podjetje, ki danes morda ne obstaja več)
amortizacija listin

Posameznikom, ki ne razpolagajo z izvirniki listin, se omogoča, da v postopku po ZVEtL dosežejo vpis svoje pravice v zemljiško knjigo (in se s tem izenačuje z drugimi posamezniki, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo). ZVEtL-A namreč omogoča amortizacijo listin ob smiselni uporabi pravil zemljiškoknjižnega prava in s tem odpravlja nujnost dvojnega postopka. Takšno pravno ugodnost je treba zagotavljati v obeh postopkih (tako po postopku po ZVEtL kot tudi po Zakonu o zemljiški knjigi) enako.
V postopek za vzpostavitev etažne lastnine pritegne tudi se vključi tudi upravnika!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close