nakup nepremičnine
Glede na to, da je recesija, in se nepremičnine slabo prodajajo – a se da ceno, ki je objavljena na netu, potem še kaj znižat?
Ima kdo kaj izkušenj s tem? Če je, npr. hiša 200.000 evrov, je to končna cena? Najbrž ne …
Odvisno od prodajalca, če se mu ne mudi ti ne bo bistveno nižal cene, če pa je nuja se pa navadno lahko kaj dogovori. Samo ne pričakuj več kot 10.000€ popusta na 200.000€ cene….
Običajno se baranta tam do 10%.
seveda se da znižat, pa še kako. odvisno sicer od situacije. bi mogli hišo videt da bi rekli, koliko se bi dalo znižat. je pa odvisno tudi od prodajalca – če se mu mudi, kako zelo v interesu mu je prodat. po večini pa vsak da malo višjo ceno ter si tako pusti nekaj maneverskega oziroma pogajalskega prostora.
jaz bi rekla tako – v teh časih, tam nekje, do 170.000 lahko prideš. seveda odvisno tudi od tvjih pogajalskih sposobnosti. marsikateri prodajalec spusti ceno, če vidi, da je kupec resnično resen.
Sosedje so spustili ceno iz 180.000-130.000, ker v letu in pol niso mogli prodati.
krnekino, za kateri kraj pa gre to?
To je pa res konkretno znižanje cene!
Bajta je bila grda kot smrtni greh tako zunaj kot znotraj, popolnoma nefunckionalna, z nekimi stebri sredi sobe – v glavnem krneki no…me sploh ne čudi, da so morali znižat ceno, ker drugače je ne bi prodali 😉
Mi prodajamo zazidljivo parcelo. Cene ne spuščamo, če prav je že dve leti ne moremo prodati. Bodo prišli boljši časi. Nam se ne mudi.
Tako kot so ti napisali, če se lastniku mudi, bo verjetno malo pripravljen spustiti, če se mu ne, ne bo.
večina prodajalcev misli, da bodo prišli dobri stari cajti, ko se bodo nepremičnine spet prodajale po ceni za suho zlato. zaradi tega ne nižajo cen in raje ne prodajo.
me zanima, kako dolgo bo to trajalo. tisti cajti so na srečo že mimo. nepremičnine so bile drage, ker je bilo preveliko povpraševanje po njih. trenutno je stanovanj – novo zgrajenih in praznih – ko smetja in samo vprašanje časa je, kdaj se bo trg zlomil. dve leti?
Mi tudi čakamo na zlom nepremičninskega trga – lastnikom nepremičnin se bo potrebno sprijaznit, da kupna moč in kreditna sposobnost posameznikov, nikoli več ne bo tako visoka, da bi bilo toliko kupcev, ki bi lahko skeširali nakup nepremičnine po trenutnih cenah…
Kaj menite na tole:
Našli smo parcelo 850 m2, ceno pa uspeli znižati na 50.000?
Ali je to ugodno??
je velika razlika, ali je parcela v ljubljani, ali v prekmurju…
Gorenjska…
stankica – nujno prej preveri boniteto zemljišča ter preveri kakšna je raba zemljišča. te informacije najdev v piso-tu in gerk-u.
ne pomaga ti nič poceni parcela, če ima visoko boniteto in boš mogla plačati visoko odškodnino pred pridobitvijo gd! obvezno preveri!!!!! če so veliko spustil pri ceni, je meni to sumljivo, da ima parcela visoko boniteto!
No, na tole se pa ne spoznam – kaj to pomeni visoko boniteto?
Bili smo na občini, pridobili lokacijsko informacijo, parcela je zazidljiva in prosta vseh bremen.
Občina ima predkupno pravico, vendar je ne bo uveljavljala.
Prosim za odgovor.
To je za Gorenjsko sumljivo nizka cena, ne se zaletet, raje prej vse preveri.
Zlom so napovedovali ob Jazbinškovi razprodaji – zgodilo se ni nič, na trgu je bilo res par poceni stanovanj, ampak na ostale cene to ni vplivalo. Umiritev cen so napovedovali ob ustanoviti Stanovanjskega sklada in shemi, cene so se samo še zvišale. Kupci se boste morali sprijazniti, da bodo nekatere nepremičnine ostale drage in da bodo prodajalci ceno spustili le, če nujno rabijo denar. Drugače bodo pa raje lastniki še naprej.
Mislim, da tudi novi nepremičninski davek ne bo bistveno vplival na to (kar se eni prav tako troštajo, ker bo preveliko breme). So že poskusili z davkom na nezazidane zazidljive parcele, pa se ni zgodilo – nič.
Nelastniki se raje veselite takšnih razmer, ker bo več stanovanj na voljo za oddajo in to pod normalnimi pogoji. Kot zdaj kaže, se bo pa to področje dejansko uredilo. Končno.
Boniteta zemljišča se v zemljiškem katastru vodi v obliki bonitetnih točk na parcelo. Zemljišča, ki po dejanski rabi niso uvrščene med kmetijska ali gozdna, imajo vrednost bonitete enako nič (0).
Tiste parcele, ki imajo boljše naravne in gospodarske pogoje za proizvodnjo, pridobijo večje število bonitetnih točk. Zemljišče, ki ima 100 bonitetnih točk, je najbolj proizvodno sposobno zemljišče.
Če imaš 100m2 veliko zazidljivo parcelo, ki ima boniteto 35 bonitetnih točk, potem moraš dodatno plačati ODŠKODNINO ZARADI SPREMEMBE NAMEMBNOSTI KMETIJSKEGA ZEMLJIŠČA in sicer v višini 1000m2 X 35bonitetnih točk X 0,18€ = 6.300eur
http://www.upravneenote.gov.si/nc/smarje_pri_jelsah/splosno/novice/smarjeprijelsah/article//8802/
Sestavni del nakupa nepremičnine je tudi pogovor o ceni. Ne zbijanje cene, pogovor o njej. Resen prodajalec in resen kupec bosta našla skupni jezik. Ne pravijo zastonj, da se je treba zmenit s prvim resnim kupcem – poznam par primerov, ko je bilo prodajalcem žal, ker se niso zdilali s kupcem, ker so se nato še krepko mučili s prodajo.
stankica – glej eno temo nižje od te. o tej zadevi govorim.
imaš številko parcele? verjetno imaš. poišči jo v piso-tu. je javen, ne rabiš se registrirat. tam poišči svojo parcelo in poglej v katerem katasterskem razredu je parcela in kakšna je boniteta zemljišča. lahko pa tudi tukaj napišeš ime občine v kateri je ta parcela, ime katasterske občine ter številko parcele, pa ti jaz pogledam in tukaj napišem. šele potem bomo videli, če je ta parcela ugodna ali ne.
joj joj joj
1000x hvala za ta podatek!!!
Sem šla gledat, me je skoraj kap!!! 46 bonitetnih točk!
Seveda tega ni prej nihče omenil…..grrrrrrrrr
Hvala še enkrat!!
pozanimaj se še, če imate kako minimalno velikost parcele določeno. ponekod jo imajo. torej, če imaš velikost parcele 600m2 (seveda boš parcelo namreč razparcelirala), tvoj izračun je v tem primeru z faktorjem 0,2 (boniteta pade v razred s tem faktorjem).
torej:
600 x 0,2 x 46 = 5520 evrou odškodnine.
spremljaj debato na podsvojostreho.net
tam je veliko napisanega tudi kako seodškodnina lahko zniža. je takoj v prvi podtemi tamkajšnjega foruma.
V oglasih so cene po katerih se nepremičnine prodajajo. Cene po katerih se prodajo so drugačne. Je pa res da za uspešno prodajo se morata strinjat oba – prodajalec in kupec. Torej moje izkušnje.
Z mojo sva se odločila, da kupiva stanovanje (konec 2009). Ona si je izbirala nepremičnine jaz sem si jih pa šel veliko pogledat (katere je izbrala) po ogledu (podrobnem) sem prodajalcu dal ponudbo (s tem, da nisem vedel po koliko v resnici prodaja), katera je bila realna vrednost stanovanja, ki sem jo tudi argumentiral. Seveda so se mi vsi takrat le smejali, če mislim, da sem čuden. Pustil sem številko in odšel. Par mesecev po ogledu me je že par lastnikov klicalo, da je sicer moja ponudba še vedno prenizka ampak, da bi se našli nekje na pol poti, kar sem seveda zavrnil. Našel sem stanovanje, ki mi je bilo zelo všeč. Številke, ki jih bom podal so hipotetične, vendar so razmerja prava. V bistvu se je šlo za dva stanovanja, ki sta bila praktično enaka. Prvo je bilo lepše obnovljeno (vendar vseeno potrebno prenove, ker sem hotel vse narediti po mojem okusu), vendar s slabšo lokacijo, razgledom in višjo ceno – 100k€. Drugo je slabše zgledalo, vendar s super razgledom, boljšim parkiriščem, skratka boljšo lokacijo – cena 90k€. Ponudbo za oba stanovanja je bila 60k€ s tem da sem si želel drugega. Skratka prvi o kakem znižanju cene (kljub temu, da je bil takrat oglas star že 2leti niso hoteli slišati – pač ok do nekje 95-ostalo pa ne) drugi je pa popustil do 80k€. Da ne dolgovezim – po 2 mesecim sem kupil drugo stanovanje za 63k€ in ga do sedaj kompletno prenovil. Vmes so me klicali lastniki drugih stanovanj in se že zelo bližali mojim ponujenim cenam, vendar sem jih zavrnil – dobil sem tudi strinjanje z mojo ceno, vendar sem takrat že bil lastnik stanovanja. Zdaj pa prvo stanovanje – to je že skoraj dve leti kasneje in se še vedno prodaja (prodaja se že skoraj 4 leta) – cena 80k€. Me je pa že tudi lastnik klical, da se lahko zmeniva za 73k€.
Cene so zelo prilagodljive, vendar sam nisem hotel nobenega stanovanja preplačat – zato sem tudi dolgo kupoval. Situacija je še vedno enaka – oziroma celo boljša za kupce kot je bilo ko sem kupoval jaz. Torej ta hiša za 200.000€ – težko je reči koliko je vredna, ker je nismo niti videli, kaj šele preučili. Mogoče je vredna 250k€ in je to extremno ugodno – mogoče ni vredna niti 100k€. Torej vzemi s sebj strokovnjaka in naj ti pomaga pri odločitvi – če vzameš s seboj pravega se nimaš kaj bati skritih napak in da bi hišo preplačala.
Cene se da in ne da nizat, odvisno od filozofije prodajalca. Nekateri na realno ceno nabijejo precejsenj extra profit in pri teh je nekaj manevrskega prostora za barantanje, ce so seveda v casovni stiski oz. se jim s prodajo mudi. Drugi postavijo realno ceno od katere nimajo namena odstopat, ker tega “popusta” niso ze vnaprej vkalkulirali v ceno. Se posebno to velja, kadar se jim s prodajo ne mudi.
Mi smo prodali na ta nacin nepremicnino po prvotni ceni in to v 14 dneh. Imeli smo tudi enega resnega kupca, ki si nikakor ni dal dopovedat, da ne taktiziramo in da nimamo nobenega namena cene spuscat, ker bila postavljena povsem realno, glede na lokacijo in vse ostalo. Prodali smo drugemu, ki je takoj doumel, da je cena povsem razumna.
No, tisti prvi, ki je na vsak nacin zelel zbijat ceno, pa nas je se parkrat klical in se hotel nekaj pogajat in nikakor mu nismo mogli dopovedat, da je zgodba zakljucena, pogodba podpisana in denar na racunu.
Forum je zaprt za komentiranje.