kako je urejeno lastništvo podstrehe?
Lepo pozdravljeni, prosim vas za odgovor glede mojega problema.
Odločamo se za nakup stanovanja v 1. nadstropju večstanovanjske hiše (skupaj 4 stanovanja – dva v pritličju, dva zgoraj, nad prvim nadstropjem je le še podstreha, lastnik vseh stanovanj je eden). Zanima me, kako je zakonsko urejeno lastništvo podstrehe, če taka ureditev sploh obstaja? Namreč pri dogovarjanju se je zataknilo prav pri lastništvu oz. solastništvu podstrehe – lastniki ne želijo predati solastništvo nad podstreho, ker bi radi enkrat v prihodnosti zgoraj uredili še eno ali dve stanovanji, mi pa tega ne želimo. Kolikor vem, podstrešje ni v etažnem načrtu, tudi v samih načrtih je mišljeno le kot podstreha.
Najprej preveri kako je urejena etažna lastnina. Iz tega bo bolj jasno kako je s podstrešjem in čemu je namenjeno podstrešje in kako je s tem povezana varnost v primeru požara itd., vzdrževanje strehe in s stroški. Ne glede na to, da podstrešje ni v etažnem načrtu in je v samih načrtih mišljeno le kot podstreha naj te to ne zavede saj se proti kakšnemu doplačilu ta pravim osebkom, ki delajo na JU in lokalni upravi hitro in čudežno zgodi, da nastanejo dodatna stanovanja. Ali bi kasneje lastnik podstrešja potreboval soglasje lastnikov stanovanj, da se iz podstrešja naredi stanovanja? Morda ima že vse nastavljeno in niti tega ne bo potreboval tako da preveri vse to, če misliš da bi s tem imel nižjo kvaliteto bivanja ali pa bi to morda prineslo kasneje kakšne druge težave. V Kamniku je na tak način na kar nekaj stanovanjskih objektih v času same izgradnje nastalo eno ali dve novi nadstropji kljub drugačnemu načrtu in veljavnim dovoljenjem pred samo gradnjo. Čudežno se je vse uredilo verjetno proti kakšnemu konkretnemu plačilu ta pravim osebam. Pa naj še kdo reče da ne živimo v “pravni” in odgovorni državi.
Forum je zaprt za komentiranje.