Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Oddaja solastniškga delža

Oddaja solastniškga delža

Prosim za vaše mnenje, kako ukrepati. Sem solastnica 1/4 hiše, ki ima tri etaže. V eni etaži živim sama, v eni etaži 3/4 lastnik, ena etaža pa je prazna. Etažo, ki je prazna ima 3/4 lastnik namen oddati. Zanima me, glede na to, da je hiša v solastnini in da je nekako določena le posest, ni pa razdeljena v naravi (ni etažne lastnine) ali to solastnik lahko odda brez mojega soglasja. Kako ukrepati, ko se pojavijo najemniki? Kako je s stroški (kurjavo za celotno hišo namreč plačujem sama, ker se solastnik ne zmenini za pozive plačila.

Zahtevaj delitev lastnine, le v tem primeru bo vse čisto.

Pozdravljena,
kar se tiče neželjenih najemnikov:
Potrebuješ dobrega odvetnika/co. Ta pošlje solastniku nekak dopis v smislu: “Neveljavnost najemne pogodbe in opomin pred tožbo”, kjer izražaš veliko začudenje nad oddajo prostorov, ki so v skupni lastnini v najem in izrecno izjaviš, da ne daješ soglasja k sklenitvi najemne pogodbe s “tem in tem”.
In nato se sledi ustaljena procedura, ki ti jo razloži in “pelje naprej” tvoj pooblaščenec….da ti ne razlagam, ker bi bilo tega preveč…sodišče, vložitev tožbe za ničnost najemne pogodbe itn…..

Nato pooblaščenec vloži (če se s solastnikom ne da dogovoriti) na sodišče predlog za delitev solastnega premoženja v naravi, v katerega končni fazi se določi etažna lastnina in odmeri konkreten delež zamljišča, ki ti pripada. Po parih mesecih ali letih je zadeva opravljena (odvisno od sreče) in oba postaneta etažna lastnika. Vgradita si vsak svoj el. števec, razmejita sistem CK, vode in ako naprej. In nato lahko eden ali drugi pravno-formalno prosto razpolagata s svojo etažno lastnino.

Nisem niti malo od pravne stroke, se pa tu in tam ob srečujem s podobnimi problemi. Zato ti v prvi vrsti svetujem da najameš dobrega pravnika. Če mi posreduješ svoj mail, tel. številko ali kaj podobnega na ZS ti lahko dam kontakt s pravnico, ki je na tem področju doma.

Zaenkrat dovolj.
Lep pozdrav,
Gorazd

Saj ona noče deliti, saj uporablja več, kot je pa njenega. Rada bi samo malo nagajala….

@tipično…….”(kurjavo za celotno hišo namreč plačujem sama, ker se solastnik ne zmenini za pozive plačila. )”
nakazal sem zgolj rešitev v smislu ustaljene prakse. Nikakor pa ne morem in ne želim soditi in komentirati stvari, ki se jih da iz vprašanja prebrati med vrsticami. In me niti malo ne zanimajo. Na vsak način pa upam, da bo moj odgovor koristil nekomu, ki je iz tega ali onega razloga v takšnih ali drugačnih težavah. Ali pa se mu samo zdi, da je.
Vem, da je težko. Bi bilo pa v življenju laže, če bi se bili vsi sposobni držati vodila: “Dajmo zlepa” 🙂 !

LP,Gorazd

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close