Isto stanovanje preko nepremičninske ali direkt
V (upam, da skorajšni) prihodnosti naju čaka nakup stanovanja, zato sem začela malo spremljati ponudbo.
Večkrat sem že opazila, da se določeno stanovanje prodaja preko nepremičninske agencije, v drugem oglasu za isto stanovanje pa je kot kontaktna oseba naveden direkt lastnik.
Ponavadi sta tudi ceni drugačni.
Katera cena potem načeloma velja?
Če je v oglasu od agencije cena 150.000 lahko jaz vseeno se s prodajalcem shandlam za recimo 130.000?
Se opravičujem neumnim vprašanjem in hvala za odgovore;)
Tudi z agencijo lahko hendlaš. Cena je vedno odvisna od prodajalca.
Agentu je vseeno za koliko se proda, saj ni njegovo.
Pred leti, ko sem prodajala stanovanje, so si agencije kar kljuko podajale, kupcev samih je pa prišlo le za vzorec, čeprav sem imela sama oglase marsikje.
Na koncu sem prodala preko agencije, 2% od kupnine agenciji plačala jaz in še 2% kupec.
Bi se obema bolj splačalo direkt.
Ampak zgleda, da si ljudje ne upajo sami sklepat tovrstnih poslov, zaradi mnogih goljufij, in se jim zdi nepremičninska agencija ene vrste varovalka. Kar sicer sploh ni nujno …
Glede na to, da ti kupuješ, se boš verjetno res hotela zavarovati.
Moja izkušnja je taka: sama sem našla stanovanje, se s prodajalcem dogovorila, skupaj sva šla na agencijo in sem posle predala agenciji. Plačala sem v bistvu za urejanje papirjev in podobno (takrat stanovanje še ni bilo vpisano v ZK, pa prvi nakup, nepoznavanje zadev,…) in je strošek bil manjši kot 4%. Prodajalec ni plačal nič, ker on itak ni želel agencije.
Ko sem to isto stanovanje prodajala, so ga prostovoljno tržile različne agencije. Na koncu se je prodalo tako, da si je kupka po ogledu sama pripeljala agencijo, koliko je ona za to plačala, me ni zanimalo. Jaz sem imela svojo ceno.
Vse, kar te zanima je predvsem stvar dogovora. Ker sem sam s punco ravnokar kupil stanovanje in sem pred tem šel in poklical za oglede natanko 27 stanovanj, je bilo pravzaprav pri vseh stanovanjih, ki so se prodajala preko agencije, ob prvem pogledu dana s strani agenta v podpis pogodba, s katero on dobi potrdilo, da je do ogleda prišlo in te hkrati zavezuje, da vse nadaljne postopke v primeru nakupa ureja agencija, ki na koncu pobere 2% od prodajalca in 2% od kupca.
Ljudje se za prodajo preko agencije odločajo predvsem iz treh razlogov:
– za laika dokaj zapletena birokracija – polno nekih papirjev gor in dol, pri čemer vsak predvsem zaradi finančne teže rad vidi, da je vse po reglcih in urejeno
– prodaja ravno ne gre in poskušajo z agencijo
– vsiljivost agencij, ki kličejo prodajalce in jim v stilu “top shop” dajejo nasvete za prodajo in se ponujajo za posrednike …
Končna cena in dogovori so odvisni skoraj da izključno od lastnika, za koliko je pripravljen dati. Agenciji oz. agentu je v interesu predvsem dvoje:
– da se proda po čimvišji ceni zaradi njegovih 4%
– da se sploh proda
Najpomembneje je pa predvsem to, da pri ogledu stanovanja, ki ti je ušeč in potencialno zanimiv za nakup, pred lastnikom stanovanja ne kažeš navdušenja in ne hvališ, če hočeš shendlat s ceno…
Nekje ne boš mogel zbiti niti za 5% postavljene, drugje pa več, jaz recimo sem na koncu dobil za slabih 120.000, medtem ko je bila postavljena cena v oglasih na 163.000…
Stanovanje, ki so zanimiva, je potrebno pogledat v živo, prek telefona se nič ne da, sploh pa ne s ceno….
Vsem, ki prodajate stanovanje, priporočam, da ga prodate direktno. Trenutno kupujem stanovanje in vsekakor raje ogledujem tiste oglase, ki prodajajo brez agencije. Razlog je seveda cena. Pri 150.000 vrednem stanovanje so 4 odstotki kar 6000. Toliko torej prodajalec dobi manj. Raje dam svoja dva odstotka prodajalcu kot agenciji. Razlog so tudi slabe izkušnje z agencijami. Ogledal sem si veliko stanovanj in marsikje agent recimo na ogledu sploh ni vedel, kakšno je zemljiško knjižno stanje nepremičnine in podobnih osnovnih podatkov.
Sicer prodaja in nakup sploh ni (birokratski) problem, Celo pogodbe lahko kupiš v papirnici.
V končni fazi so poleg splošnih zakonodajnih členov velikokrat tam prisotni tudi specifični pogoji izplačila oz. obveznosti prodajalca in kupca, pa točni podatki iz zemljiške knjige itd, za kar sem vsaj jaz hotel imeti pregled nekoga, ki je iz foha, ko sem prodajal. Problem lahko nastane tudi, če je na stanovanju še kaka hipoteka ali več lastništev. Za marsikoga rizkantno iti na svoje urejati, tudi zamudno, vsaj zame je bilo, ko sem potem na novo kupoval…. Tukaj je še in še če-jev, podpis pogodbe in sama pogodba je še najmanši problem, čeprav je tole z papirnico malo mimo….
Agenti so pa res nekateri šalabajzerji takšni kot si omenil, da niti osnovnih podatkov ne ve, tudi vsa papirologija mu ni jasna, so pa tudi takšni, ki so zares pravi in jim lahko zaupaš…
Jaz sem se pri za prodajo preko agencije odločil že zaradi tega, ker hitro dobiš občutek, da večina ljudi hodi firbcat kot v muzej, sam pa nisem imel ne časa, ne potrpljenja z vsakim afne guncat, tako da sem agentu rekel, ta dan v tednu ob tej uri nas ni doma in so možni ogledi…
na koncu se pa res vsak sam odloči, sam bi se tako za prodajo kot za nakup še enkrat odločil za posrednika…
Zgornje se nanaša na pogodbo, tale z papirnico je malo bosa oz. naivna…
Forum je zaprt za komentiranje.