Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine stanovanje v najem brez pogodbe

stanovanje v najem brez pogodbe

Lastnik ne želi imeti pogodbe z najemojemalcem stanovanja. Vzeti tako stanovanje?

mi oddajamo dva, pa z nobenim nimamo pogodbe in tudi najemniki ne komplicirajo, imamo pogodbo med sabo, ne pa uradno za davek..

Vi med sabo? Kako je potem z izselitvijo? Eni pravijo, da te potem lahko skoraj čez noč ven postavi oz, če se dogovorita za 1 leto, da ti jo prej ,,prekine,, ker tako ni uradna. Ne vem, sprašujem. Hvala

torej mi kaj takega absolutno ne bi naredili, čisto odvisno od posameznika, imamo tudi eno družino z malim otrokom in sigurno jih ne bi postavili na cesto, drugače pa je, če ne plačujejo…

Sama sem bila na enem ogledu in je vse štimalo, ( lastnik je bil ok, vse se je dalo zmenit, tudi za to, kaj bi naj ostalo v stanovanju) edino za pogodbo se še jutri dogovoriva. Sedaj vsaj približno vem, če ne bo želel recimo pogodbe za davek, da ne bom ,,tečnarila,, ker ko sem ga vprašala za kako dolgo ima namen oddati stanovanje, je rekel, da ga on ne potrebuje, ker se seli v hišo. Selim se prvič s hčero in mi res ni, da bi postala ,,nomad,,

Nekateri na pogodbi navedejo nižji znesek kot se dejansko plačuje zaradi davka.

Kako dve pogodbi, eno va vas eno za davek. Podpiše se ena pogodba, potem pa najemodajalec to sam prijavi dohodek na davčno. Seveda je lahko ta pogodba še posebej overjena, vendar tudi brez tega je ok.

Jaz brez pogodbe ne bi šla v stanovanje, razen če je cena občutno nižje, in če imaš rezervno lokacijo kamor boš lahko šla, če te lastnik čez noč vrže na cesto. Ja to lahko naredi, če nimaš pogodbe. Kako bo pa za prijavo bivališča?

Pogodbo med sabo, a ne za davek… Torej vse, kar je, je to, da ste v kršitvi, ker ne prijavljate najemnine za davek. Po Stanovanjskem zakonu mora biti pogodba o najemu stanovanja pisna, v njej mora biti vsaj vsebina, ki jo določa zakon. Takšna pogodba torej med vami obstaja, torej imate pravilno urejeno najemno razmerje, edino davka ne prijavljate, kar rešuje davčna in vas torej oni lahko oglobijo.

Glede odpovedi je tako – po zakonu najemodajalec pogodbe ne more odpovedati, če zanj odpovedni rok ni določen v pogodbi ali če ne gre za kakšne kršitve. Če odpoved sploh ni določena v pogodbi za nobeno stranko, vseeno po zakonu velja 90dnevni odpovedni rok za najemnika.

Če je torej karkoli o odpovedi pogodbe urejeno v pogodbi, velja tisti rok, sicer zakonski, seveda če je vse tako, kot mora biti.

Kot najemodajalcem pa vam še nekaj polagam na srce – pogodba definitivno varuje prej najemodajalca kot najemnika. Kaj če vam npr najemnik ne plačuje najemnine, ali celo stroškov, pa se npr elektro usede na vašo plačo, saj ste vi lastnik stanovanja?! Ja kako boste potem od najemnika dobili ta denar – na podlagi neobstoječe pogodbe, ki je sploh ni bilo, torej recimo da tudi ni bilo nikakršnega najemnega razmerja?! Kaj boste storili v primeru, da vam najemnik uniči stanovanje ali odnese pohištvo?! Je res vredno tistega davka, kajneda…

Še odgovor na prvotno vprašanje – jaz ne bi in bi vztrajala na pogodbi (no, sem že:). Gre za varnost obeh strank. Vztrajajte na pogodbi, zaradi vas, zaradi njega. Davčna obveznost je pa tako na najemodajalčevi strani, če smo pošteni, mora prijaviti vsak dohodek, četudi ga prejme na podlagi “neobstoječe pogodbe”, torej bi moral sam prijaviti tisto najemnino, pogodba gor ali dol, in je on odgovoren za svoje davčne obveznosti, prijavo davka in morebitne finančne posledice utaje. To ni stvar ali obveznost najemnika.

Sicer pa je odločitev vaša.

O tem sploh nisem razmišljala. Mislila sem ostat prijavljena tam, kjer sedaj živim ( stanovanje od staršev)

Samo v vednost, po zakonu si dolžan prijaviti začasno bivališče, in to lahko narediš z najemno pogodbo oz. soglasjem lastnika. Kazen za to je 400 evrov.
Saj vem, da jih večina še vedno ne prijavlja začasnega bivališče, in da načeloma noben tega ne preverja, ampak vseeno.

Glede na to, da imaš otroka je pametno imeti pogodbo, torej vse črno na belem.

Samo v vednost, po zakonu si dolžan prijaviti začasno bivališče, in to lahko narediš z najemno pogodbo oz. soglasjem lastnika. Kazen za to je 400 evrov.
Saj vem, da jih večina še vedno ne prijavlja začasnega bivališče, in da načeloma noben tega ne preverja, ampak vseeno.[/quote]

Brez težav lahko ostaneš prijavljena tam, kjer živiš sedaj.

Vsaj začasno bivališče si po zakonu dolžna prijaviti na lokaciji, kjer stanuješ. Če tega ne narediš, sploh ni rečeno, da ne boš imela težav.

Zate kot najemnico je pomembno, da imaš v rokah najemno pogodbo. Če in koliko bo lastnik stanovanja plačal davka, pa ni tvoj problem. Če ga ne plača, je on v prekršku, ne ti.

ostani prijavljena tam kjer si bila doslej, tuid mi smo prijavljeni na drugem naslovu, ne tu kjer živimo…pošto imam pa na preusmeritev..

Tudi jaz kot stanodajalka nisem sklenila pogodbe z najemniki. Se nam je vsem zdelo brez veze. Vendar pa vsako leto do 15.1. v letu prijavim zaslužek. Davkarije pogodba ne zanima mi si pa zaupamo. So pa družina z otrokom. Prej sem tudi mela poštenega fanta notri 10 let.

Vprašanje za ne boj se! Kako prijaviš zaslužek, če nimaš najemne pogodbe?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close