najemniško stanovanje – plačilo stan. stroškov
sem najemnik in se vsak mesec se vbadam z vprašanjem kaj od ˝izrednih˝ stroškov, ki se znajdejo na položnici za plačilo stanovanjsh stroškov plačati oz kaj od tega bi moral plačati lastnik stanovanja… postavke so popis fasada, popravilo dvigal, zamenjava hidro postaje, zamenjava vodomera, sodni stroški za tožbo, strošek urejanja okolice…ipd
kakšne so vaše izkušnje oz kaj od tega moram plačati?
najprej se odloči kaj želiš-živeti v stanovanju ali iskati probleme.
Vse kar je investicija bi moral pokrivati lastnik, se pravi pokrivati iz naslova najemnine. Ostale stroške vzdrževanja pa najemnik saj najemnik uporablja npr. dvigalo oz. ga ima na voljo, menjava žarnic, urejanje okolice prav tako saj ima najemnik pravice koriščenja in na razpolago in ne lastnik, ki ne živi tam. Nova streha in fasada sta bolj posebni postavki in bi prej rekel, da sta investicija kot pa strošek in naj bi bila vključena že v sami najemnini. Da se ne komplicira najbolje, da se z lastnikom dogovorita kaj je strošek, ki ga posebej plačaš in kaj investicija, ki je že vračunana v najemnini.
Verjetno pa obstaja tudi kakšen pravilnik kako se te zadeve obračunava.
Če imaš najemno pogodbo, bi moralo biti že v njej natančno določeno katere stroške poravnavaš v zvezi z najemom stanovanja.
Pretežno imajo etažni lastniki sklenjeno Pogodbo o medsebojnih razmerjih. Tam je natančno opredeljeno kateri stroški so predmet rednega upravljanja večstanovanjskega objekta. V večini primerov je v najemni pogodbi določeno, da te stroške plačuje najemnik. Prav gotovo pa ti ni potrebno plačevati stroškov, ki zvišujejo oziroma ohranjajo vrednost objekta, kakor tudi ne stroškov, ki jih povzroča zamenjava stvari v stanovanju, katerega lastnik nisi sam in tudi nisi povzročil razloga za njihovo zamenjavo. (Vodomeri se npr., če EL želijo, da kot upravnik upoštevam njihovo popisano stanje, ali ob predložitvi dokumentov o umeritvi, po zakonu menjajo vsakih pet let)
Več o tem si lahko prebereš na moji spletni strani, kjer najdeš tudi povezave do zakonov in odgovorov, s katerimi si boš lahko pomagal.
http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=popravila%20na%20domu.si&source=web&cd=1&ved=0CBsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.popravila-na-domu.si%2F&ei=7STETvGtEKP24QS3wdijDQ&usg=AFQjCNHpFjuSmqR42tdGLyo0iVH4jIXKyg
Lep pozdrav,
Mag dom,
upravljanje objektov,
Gorazd
joooj kakšen neumen odgovor. Tole je pa najbolj neumni odgovor leta.
Sepravi če želiš živeti v stanovanju (kar sklepam da JA…vsak si želi streho nad glavo), potem pač bodi tiho in plačuj malo zase malo za lastnika, pa še malo za mimoidočega ker imaš itak preveč. Zato pa verjetno gospodič tudi preverja kam gre denar…ker ga ima verjetno preveč pa ga zanima pač samo kam ga da. Nič drugega, itak brezveze iskat probleme, rajši jih pometimo pod prag, da boste taki kot ste vi lahko naprej pometali. Glavno da obdrži to stanovanje. To je glavno??? joooj katastrofa nevem kaj nej rečem. Aveš kaj je glavno? glavno je da ti živiš. Ni važno…lahko ležiš, stojiš, sediš, pa buliš v steno celo življenje, glavno da živiš!
Najemnik..jaz ti priporočam da si dobro poglej, sigurno kje v kakšnem zakoniku piše, če se ti pa zdi sumljivo, pa pojdi rajše drugam, ponudba je ogromna. Sploh če imaš željo živeti v stanovanju 🙂 tole namreč ni edino…
Jaz vem da mi je v nekem stanovanju, lastnica sama povedala kaj so njeni stroški in kaj moji. In vse tisto kar si ti naštel, se meni ne zdi da bi melo kaj veze s tem, da si ti samo začasno tam noter. Kaj ti bodo popravljena dvigala in zamenjane mašine čez eno leto???
Forum je zaprt za komentiranje.