Hiša – davek na prodajo nepremičnine
Zanima me kako je z davkom za prodajo nepremičnine.
Sem lastnica hiše (dobro leto) in le to nameravam prodat.
Sedaj me pa zanima kako je z davki oz. do kdaj bi se mi splačalo počakat glede prodaje.
Hišo sem kupila za 137000 eur, cenitev na netu pa je sedaj 102000 eur. Zanima me kako je s tem če mi jo uspe prodati vsaj po približno enaki ceni kot sem jo kupila sama.
Za vsak nasvet in odgovore se lepo zahvaljujem.
Placala bos davek na razliko med nakupno in prodajno ceno. Ce je leta negativna, davka ni. Ti pa znajo zavrnit in bos morala placat sodnega cenilca, s katerim nos dokazala, da hisa ni vredna vec kot toliko, kot si zanjo uradno dobila.
Sta 2 davka.
1. Davek na promet nepremičnin, ki je 2% vrednosti, in
2. Davek na kapitalski dobiček, ki se obračuna od razlike v ceni, če boš seveda prodala za več, kot si kupila. Stopnja pri tebi je 20% (odvisna od let imetništva), seveda od razlike med nakupno in prodajno ceno.
Iz tega izhaja, da se prvemu davku ne da izogniti, drugemu pa lahko s cenitvijo pooblaščenega cenilca. Seveda omenjeno velja v tvojem primeru, ker bi prodala za manj kot si kupila; sicer pa gre za obdavčitev 20% na razliko v doseženi ceni, % pa pada sorazmerno z leti, v katerih si bil stalno prijavljen na tem naslovu (20,15,10,5 %) , po 20. letih tudi iz razlike v ceni ni več davka.
če si prvi dedni red se da tako uredit da ti cenilec oceni tako da ne plačaš nič-tako je blo pri nas.Samo poišči cenilca pa ti bo vse razložil.Cenitev nas je prišla 200e.
Če je hišo kupila, potem ni noben dedni red.
Iz tega izhaja, da se prvemu davku ne da izogniti, drugemu pa lahko s cenitvijo pooblaščenega cenilca. Seveda omenjeno velja v tvojem primeru, ker bi prodala za manj kot si kupila; sicer pa gre za obdavčitev 20% na razliko v doseženi ceni, % pa pada sorazmerno z leti, v katerih si bil stalno prijavljen na tem naslovu (20,15,10,5 %) , po 20. letih tudi iz razlike v ceni ni več davka.[/quote]
Se ne spoznam na zadeve, ampak bi rad samo nekaj vprašal. A ni to padanje procentov, če tam nisi prijavljen? Če pa si, pa po treh letih prodaš brez davka? Ali se motim?
Ja, točno tako. Ampak ker je avtorica pisala, da je lastnica 1 leto, to tukaj ni relevantno.
Moraš biti lastnik vsaj 3 leta, imeti tam prijavljeno stalno prebivališče in tam dejansko bivati, potem si oproščen plačila davka na kapitalski dobiček. Davek na promet nepremičnin še vseeno ostane.
Če prodaš hišo za enako ali manj, kot je ocena Gursa, ni dobička in ni davka. Je samo 2% na promet.
Mi lahko prosim kdo pomaga z informacijo… 9 let nazaj sem dedovala hišo, ki jo zdaj prodajam. Davek na dobiček pri prodaji je vezan na razliko med zdajšnjo prodajno ceno in vrednostjo nepremičnine ob pridobitvi, kolikor jaz to razumem. Mi zna kdo povedat, kako oziroma kje lahko izvem kakšno vrednost je imela hiša takrat? Je to vezano na zapuščinsko obravnavo ali kako? Takrat sem bila premlada, da bi me to brigalo, žal :/ Zdaj pa res ne vem kam naj se obrnem, da dobim ta podatek in bi res cenila pomoč. Pa če slučajno kdo ve, ali v primeru, da najamem cenilca obvelja njegova ocena vrednosti in izpodbije tržno? Tržna je več kot očitno previsoka kot se je izkazalo…
Vesela bom vaše pomoči 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.