Realnost: Cene stanovanj (še) ne bodo padle
… objavljeno danes na 24 ur.com. Kje je ta opevani balon?
Pravi naslov za balone je TheMan
:-)))) Si me pa nasmejal.
Ko bo propadel EUR bodo cene spet v SIT in ker bo inflacija bodo cene realno padle. Padel bo zraven še življenski standard (plače,in penzije) Tako bodo nepremičnine še težje dosegljive čeprav bodo realno cenejše.
Čaka nas novo še hujša recesija.
Cene bodo sigurno padle, samo verjetno se bom sam že prej izselil iz te superbedne prestolnice in enako nadbedne države ter smrdljive EU, preden me do golega slečejo z davki in represijo, ki se bliža z vedno večjo verjetnostjo in silo.
Me res zanima ali so te samo polna usta…nekaj pododbnega kot TheMan…
Zakaj ne padejo cene? Morda zato, ker ni toliko preveč nepremičnin kot nekateri radi prezentirajo. Nihče pa ne govori o neki konkretni analizi koliko in katerih nepremičnin je v prodaji in koliko je takih, ki bi res prodali in koliko je takih, ki morajo prodati. Koliko je takih, ki bi kupili nepremičnino v obdobju naslednjih 1-5 letih? Kakšno je primarno povpraševanje, če ne upoštevamo tiste, ki so se odločili za bivanje pri starših in na račun staršev najmanj do 35 leta? Pri vsem tem je zadeva še bolj nejasna, ker nekateri, ki prodajajo svojo nepremičnino tudi istočasno kupujejo drugo nepremičnino.
Nekateri pri tem zelo radi primerjajo situacijo, ki se je zgodila v Ameriki. Pa je res primerljivo? Je pri nas raznašalec pic pri odobritivi kredita v višini 500.000 USD za nakup luksuzne hiše prikazoval mesečni dohodek 10.000 USD in ga dobil odobrenega? Ko pa “raznašalci pic” niso mogli več odplačevati kredita so enostavno šli na banko, vrnili ključe in rekli, da se tega ne gredo več. Kar naenkrat so se banke znašle v situaciji prodajalcev v poplavi nepremičnin, ki so bile pod hipoteko. Mislim, da so pri nas banke vseeno bile precej konzervativne pri dajanju kreditov razen seveda tajkunskih in podobnih kreditov. Pri nas je specifika, da je cca 90% lastnikov nepremičnin in 10% najemnikov. Verjetno večini ni v interesu, da pade cena nepremičninam. Prav tako bankam ni v interesu, da pade cena nepremičninam. Sicer pa tisti, ki kupujejo nepremičnino navijajo za nižanje cen, ko pa postanejo lastniki verjetno to navijajnje ni več v njihovem interesu se pravi “njihove naložbe”. Da se niti ne dotikamo segmenta 3x prevelikih hiš v katerih živi ena ali največ dve osebi kjer ni šans, da bi šli v drugo manjšo nepremičnino kaj šele v stanovanje.
14.05.08 22:00
Pred 3 leti sem napisal isto!
http://med.over.net/forum5/read.php?182,4738129,4741765#msg-4741765
Nisem prepisal. To je rezultat mojega razmišljanja, primerjanja in analiziranja.
TheMan pa v jok.
Dvomim, da kdo kaj joka, hehe. Jaz samo čakam, da se zlomi sistem, vedno bližje smo temu.
Kdaj bo selitev?
Morda selitev ne bo potrebna, v novem sistemu, ki se nam obeta v kratkem, bom morda dovolj solidno stacioniran do nadaljnjega. 😉
Same velike besede torej….res imam rad take, ki so polni samega sebe.
cene so pac nerealne, to je ves problem, jebejo nas pa banke, vlada, mafija, nekretinarji, en kup enih parazitov, obstaja pa ena zelo hitra varianta selitev v tujino, cez mejo rabis 3 leta do svojega stanovanja, to je resitev, pa ce si priznamo ali pa ne, tam so stvari urejene …
Uporaba interneta v nočnih urah je lahko škodljiva.
@mp25 in @Situacija, ki imata podobno mnenje, se sprašujeta, zakaj bi bilo v interesu, da cene nepremičnin padejo? Vama povem, zakaj bi moralo biti skoraj vsem, ki imajo le eno stanovanje, v interesu, da so cene nižje.
Kratek odogovor se glasi:
BOLJŠI ŽIVLJENJSKI STANDARD.
Malo daljši odgovor pa se glasi takole:
Zato, ker moraš svoje stanovanje prodati, da nato kupiš še dražje stanovanje po visokih cenah, za kar se moraš hudo zakreditirat ali pa vneto šparati in si bore malo privoščiti v življenju. V vsakem primeru, razen če si bogatun, se moraš marsičemu odrekati in odreči. Ker tega še nista razumela, bom nadaljeval. V primeru nižjih cen, lažje prodaš stanovanje in kupiš malenkostno dražjega ter zanj zato ne rabiš najemati visokih posojil in ti zato ostane več v žepu, da si še kaj drugega privoščiš. ZATO JE DOBRO, DA SO CENE NIŽJE IN BOLJ DOSTOPNE.
Še malce o trgu nepremičnin, ki ga pri nas ni:
Cene nepremičnin padajo in še bodo padale. Enkrat sem pisal o padajočem ciklu okoli 4 let, vendar se celo življenje učimo. Svojo napoved bom popravil. Cene nepremičnin v SLO še niso dosegle dna (še blizu niso), zato menim, da se bo ta cikel za našo ku… državo podaljšal. Vse kaže na to. Krizne razmere v svetu, ki so globalnih razsežnosti, krizne razmere v Evropi, ki so samo evropske težave (mi smo v Evropi) in nenazadnje še krizne razmere v Sloveniji. Pa splavaj v kratkem, če zmoreš. NI ŠANS! je rekel Hans
LP, dovolj je dovolj
Zato, ker moraš svoje stanovanje prodati, da nato kupiš še dražje stanovanje po visokih cenah, za kar se moraš hudo zakreditirat ali pa vneto šparati in si bore malo privoščiti v življenju. V vsakem primeru, razen če si bogatun, se moraš marsičemu odrekati in odreči. Ker tega še nista razumela, bom nadaljeval. V primeru nižjih cen, lažje prodaš stanovanje in kupiš malenkostno dražjega ter zanj zato ne rabiš najemati visokih posojil in ti zato ostane več v žepu, da si še kaj drugega privoščiš. ZATO JE DOBRO, DA SO CENE NIŽJE IN BOLJ DOSTOPNE.
————————————————————————————————————
Tu ni logike.Tudi tvoje stanovanje ki ga prodajaš bo cenejše in boš dobil zanj manj denarja. ne bo cenejše samo tisto ki ga kupuješ.
Če danes prodaš svoje stanovanje za 100.000eur in greš v večjega za 130.000eur rabiš 30.000 eur.
Če cene padejo bo razlika procentualno manjša. Se strinjam bo majhna razlika. Ampak v tistem trenutku ko boš postal lastnik boš želel da cena ne pade več! Ane?
Zakaj pa moraš imeti lastno stanovanje. Zakaj se je treba zakreditirat. pojdi v najem. Najem je cenejša oblika kot lastništvo to sem vam že parkrat dokazal na tem forumu.
Pa ne mi o standardu klobasat. Poln kufer imam imam bednikov ki imajo nepremičnino – npr bajto vredno prek 200.000 eur pa prejemajo socialno pomoč. Da bi pa šli v stanovanje pa ni govora, Jaz naj jim plačujem socialno pomoč ane?
Ej, ti kar bodi v najemu za recimo 500e do penzije.Me pa zanima, kako boš s 400evri penzije plačal najemnino.
Razen če poznaš naložbo ki to bo ob enakem tveganju v dobi 40 let kot stanovanje dala enak ali večji donos. Jo poznaš ? NE, je ne poznaš, ker je ni.To bi dosedaj že moral vedeti. Vse osatalo je odvisno od sreče, nakup stanovanja je zdaleč najbolj predvidljiva naložba. Plačaš kredti in je tvoje,vse.
Ej, ti kar bodi v najemu za recimo 500e do penzije.Me pa zanima, kako boš s 400evri penzije plačal najemnino.
Razen če poznaš naložbo ki to bo ob enakem tveganju v dobi 40 let kot stanovanje dala enak ali večji donos. Jo poznaš ? NE, je ne poznaš, ker je ni.To bi dosedaj že moral vedeti. Vse osatalo je odvisno od sreče, nakup stanovanja je zdaleč najbolj predvidljiva naložba. Plačaš kredti in je tvoje,vse.[/quote]
Ti se ne zavedaš kakšni so stroški vzdrževanja nepremičnin!
Preprost izračun.
Pri 30 letih kupiš trosobno stanovanje staro 20 let npr. v Kranju za 120.000 eur.
Vzameš kredit na 20 let za 100.000 eur (20.000 imaš prišparanega)
To pomeni 650 eur mesečno kredita.
Stroški vzdrževanja so mesečno okoli 80eur(rezervni sklad,upravljanje)
Najemnina pride okoli 350 eur/mes (če plačaš pol leta vnaprej).
Mesečno je razlika preko 300 eur.
Če daješ to 20 let na račun-vezana vloga boš imel po 20 letih pri 5% donosnosti preko 120.000 eur. Pa če prišteješ še 20.000 ki si jih imel prišparanih.
Torej kaj je bolje:
1. Kupiš stanovanje – garaš kot črnc iz meseca v mesec cvikaš ali bo plača ali ne bo in po 20 letih odplačaš kredit in ti ostane 40 let staro stanovanje, ki je potrebno temeljite obnove. Pa še davke boš plačeval….
2. Si v najemu lahko zamenjaš službo in se preseliš brez problema, plačuješ najem, ni ti treba vzdrževat nepremićnine in po 20 letih imaš 140.000 eur gotovine. Greš lahko do konca življenja živet v hotel.
Pa še nekaj , pozabi da boš sploh videl penzijo. Ne bo je treba bo delat do konca!
Še vedno eni in isti (zafrustriranci), ki imajo rešitev za vsak problem, v real pa ne znajo ustvariti najmanjše dodane vrednosti. V teoriji vedo seveda vse: kaj je prav, kaj se najbolj splača in se čudijo vsem ostalim, kako so lahko taka budala, nesposobnoži in kmetavzi.
Boring, boring, boring.
“@mp25: Tu ni logike.Tudi tvoje stanovanje ki ga prodajaš bo cenejše in boš dobil zanj manj denarja. ne bo cenejše samo tisto ki ga kupuješ.
Če danes prodaš svoje stanovanje za 100.000eur in greš v večjega za 130.000eur rabiš 30.000 eur.
Če cene padejo bo razlika procentualno manjša. Se strinjam bo majhna razlika. Ampak v tistem trenutku ko boš postal lastnik boš želel da cena ne pade več! Ane?”
—————————————————————————————————————————
Sem prebral tudi ostale tvoje poste in se z marsikaterim strinjam, s tem pa nikakor.
Tudi, ko kupiš, je zate na nek način bolje, da cene padejo. Recimo hipotetično, da si kupil enosobno stanovanje za 50k €, dvosobno stane 70k € in 3-sobno 100k €. Nato so cene zrasle za 10 %. Želiš se preseliti v večje 2-sobno stanovanje, ki sedaj stane 77k €, 3-sobno pa stane 110k €. Svoje 1-sobno stanovanje prodaš za 55k €. Vzameš kredit za 22k €, ki jih sedaj ne moreš zapraviti za kaj drugega. Nato cene zopet zrastejo za 10% in sedaj stane 3-sobno stanovanje, ki ga kupiš, 121k €. Svoje 2-sobno stanovanje pa prodaš po 85k €, če zaokrožim navzgor. Zopet se zakreditiraš, sedaj za 36k €, ki jih zopet ne moreš porabiti za kaj drugega. Torej si se zakreditiral skupaj za 22k + 36k je 58k €.
V primeru, da gre cena 10% dol, Pa svoje stanovanje prodaš za 45k €, 2-sobno pa kupiš za 63k €, za katerega moraš najeti posojilo v višini 18k €, 3-sobno stanovanje stane sedaj 90k €. Nato zopet padejo cene za 10 % in kupiš 3-sobno stanovanje za 81k €, svoje 2-sobno stanovanje pa prodaš za 56k €, če zaokrožim navzdol in se moraš zakreditirat za 25k €. Torej, v tem primeru se skupaj zadolžiš za 43k € = 18k + 25 k €. Razlika je v 15k €, ki jih lahko zaradi tega zapraviš za kaj drugega.
I rest my case.
DjD
Forum je zaprt za komentiranje.