Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Ne vem več kako naprej! Nujno potrebujem pomoč!!!

Ne vem več kako naprej! Nujno potrebujem pomoč!!!

Pozdravljeni! Imam ogromen problem, ki zaenkrat ne vidim nobenega izhoda.Zato vas prosim…pomagajte mi,če le lahko. Stvar se je začela takole. Z možem sva preko agencije našla parcelo, ki je bila naprodaj. Naprodaj sta bili dve parceli skupaj (stavbno in kmetijsko zemljišče). Nakar sva zaprosila za lokacijsko informacijo za stavbno zemljišče. Ker je bilo vse v redu, sva se odločila da greva v nakup parcel (kupovalka sem jaz). Ampak, ker nisva hotela imeti dvakratnih stoškov in “letanj”, smo se odločili, da naredimo posel za obe parceli naenkrat. Ker je bila druga parcela kmetijsko zemljišče, smo morali dati objavo na oglasno desko, na pristojni občini. Predložili smo neoverjeno kupoprodajno pogodbo podpisano z obeh strani (prodajalca in kupca). Ponudba je bila objavljena tako kot mora biti – en mesec, nakar se je zadnji dan na parcelo prijavil še en gospod. Posledično se je vse skupaj zavleklo še za dodaten mesec. Prišej je dan,17. januar, ko smo bili vsi skupaj vabljeni na ustno obravnavo, na Občino za odobritev pravnega posla. Prišli smo vsi, jaz kot kupec in tudi oba prodajalca. Prodajalec je bentil, kaj se sploh gredo, če je kristalno jasno, da se bo posel sklepal z mano. Gospoda, ki se je konec meseca prijavil na ponudbo ni bilo od nikoder, čeprav smo ga čakali dodatnih 10 minut. Ko nas je “uradna gospa” povabila noter, je po predpisih ugotovila, kdo je prisoten in nam čez čas ustno prebrala zapisnik, ki ga je naredila. Na koncu je vsak od nas dal ustno izjavo, da je gospodu, ki ga ni bilo, odvzeta predkupna pravica in je le-ta dodeljena meni. Vsako izjavo smo še dodatno podpisali. Gospa z Občine, ki je vodila postopek je rekla, da je vse jasno,da je gospod predkupno pravico izgubil in da bo poslala odločbo o dodelitvi pravnega posla čimpreje. Gospod, ki ga ni bilo, ni pooblastil nobene osebe, ni se telefonsko opravičil, ni naredil nič, kar bi mu lahko omogočilo da bi dobil predkupno pravico, kljub temu, da ima v lasti kar nekaj parcel kmetijskega tipa in s tem tudi status kmeta. Kar je razvidno, da bi imel on prednost pred mano za nakup teh parcel. Ampak naj ponovim, ni se javil ali poklical nikamor!!! Tudi v vabilu za ustno obravnavo, ki smo ga dobili vsaj 14 dni prej, je pod OPOZORILO napisan 2. ostavek 73. člena ZUP-UPB2 ter 3. in 4. odstavek 161. člena ZUP-UPB2. Do sedaj vse kristalno jasno. In tu nastane problem!Odločbe, ki bi jo mogla gospa z Občine poslati, je še vedno ni. Gospod (ki ga ni bilo) me je čez teden dni (ta teden) klical in me spraševal, koliko se mi gre za parcelo in mi govoril o neki zameri, ki jo goji do mojega moža. Zraven je dodal še, da ima zdravniško potdilo, ki ga je dal na Občino in da ne bo odstopil do parcele. V četrtek je poklical mojega moža in se dobil z njim na štiri oči in dal predlog, da mu dava 1880€ (450.000 SIT) če hočeva, da odstopi od parcele.
Kaj mi je storiti , tavam v joku, na koncu sem z živci, ne spim več….. Ali je možno, da lahko po končani ustni obravnavi in po zapisniku, ki je bil narejen on to vse spodbija? Kakšna odstopna izjava, če je predkupno pravico izgubil, ker se ni na noben način opravičil!!! Znano je, da se gospod prijavlja na te razpise in na tak način izsiljuje ljudi. Jaz res ne vem kaj naj naredim. Razmišljam, da bi se obrnila na pravno pomoč, da bi poklicala varuha človekovih pravic. Pa saj je bilo vse jasno. Z vseh strani, in sedaj vsi nekaj komplicirajo, tudi Občina…. Prosim vas lepo za čimprejšnji odgovor, za kakšno oprijemljivo bilko.
Oprostite mi, ker sem pisala tak dolg roman. Morala sem vam povedati, da boste lažje razumeli.
Hvala še enkrat. Branka

stopi do odvetnika in se pogovori z njim

Prosim ne mu plačat!!!!! To je živa svinjarija. Naj se odvetnik pa policija ukvarjata z njim. lahko ga gresta prijavit. Mislim, da vama ne more čisto nič. Plačajta odvetnika in se pogovorita z njim. Potem pa obvezno prijava na policijo.

Ko je moja znanka oz. njihova družina kupovala stanovanje na dražbi se je baje tja pripeljal en tip v mercedesu in vsem grozil da bo ceno stanovanja ful zvišal in ga kupil, če mu vsak od interesentov ne plača 100.000. In ne moreš verjet vsi (2.stranki) so mu dali denar, ga pobere in se odpelje. SVAŠTA! to se je zgodilo na območju Šmarje SAP nekaj let nazaj.

Verjetno mu zdravniško potrdilo zadostuje.
Denarja mu jaz seveda nebi dala, razen, če imaš kake posebne razloge, da ne maraš poiskati druge parcele.
Domnevam, da je gospod mejaš in če je tako in tak človek, ti lahko zaradi 1000 stvari vse življenje nagaja, tudi, če mu zdaj plačaš in dobiš parcelo.
In kaj neki bi ti podpisal, če mu daš denar, da bi imela pravno garancijo, da bo obljubo držal?
Jaz bi raje poiskala drugo parcelo, ker, če zidaš hišo, je zelo pomembno, koga boš imela za soseda.

Ostane ti samo pravna pisarna, da ti razložijo kako ravnati naprej. Morda mu ras zadostuje zdrsvniško spričevalo, da se ni mogel udeležiti razprave, ali pa tudi ne. Zato stopi do odvetnika, sicer pa si poišči nov kos zemlje.

To ni osamljen primer. Na ta način mnogi dobro služijo. Zdravniško opravičilo mu bo verjetno zadostovalo, vprašaj pravnika.

Me zanima, kaj bi rekel, če bi ti rekla, OK, pa vi vzemite parcelo…. Saj menda gre samo za to kmetijsko površino, medtem ko tisti kos, ki je zazidljiv, očitno ni sporen?

Pozdravljeni. Ko sem začela prebirati vaše pismo, sem se kar ustrašila, da gre za kakšen zelooo zapleten pravni primer, nato pa ugotovila, da gre “samo” za uveljavljanje predkupne pravice po Zakonu o kmetijskih zemljiščih (ZKZ). V praksi se res pojavlja vedno več primerov, ko se na razpis za prodajo kmetijskega zemljišča prijavljajo tudi osebe, ki so po ZKZ predkupni upravičenci, in sicer zgolj z namenom, da izsiljujejo ostale “resne” kupce (in ne z namenom, da bi kmetijsko zemljišče v resnici želeli kupiti). Očitno se je razvedelo, da je to donosen posel.
V vašem primeru me zanima tudi naslednje: Ali je lastnik kmetijskega zemljišča pod rubriko ostali pogoji prodaje navedel tudi to, da se kmetijsko zemljišče prodaja izključno kot celota skupaj s stavbnim zemljiščem? Ker v primeru, da prodajalec postavi tak pogoj, se predkupni upravičenci po ZKZ načeloma ne prijavljajo, ker je to zanje prevelik zalogaj. V kolikor tega pogoja ni postavil, lahko počakate, da mine 60 dni od dneva, ko je bila ponudba sneta z oglasne deske in nato naj da prodajalec ponovno ponudbo za prodajo kmetijskega zemljišča in navede zgoraj navedeni pogoj in skupno ceno za celotno zemljišče.
Dvomim, da bi predkupni upravičenec imel zdravniško potrdilo, ki bi opravičevalo njegovo zadržanost na dan obravnave na upravni enoti. V kolikor pa ga dejansko ima, bo z njim najbrž uspel doseči ponovitev obravnave. V zvezi s tem, pa me zanima še ali ste vprašali na upravni enoti, zakaj vam še vedno niso izdali odločbe o odobritvi pravnega posla. Oni so namreč pravi naslov za vsa pojasnila in dodatne informacije in ne predkupni upravičenec.
Torej moj nasvet je naslednji:
– najprej vprašajte na upravni enoti, zakaj še vedno niste prejeli odločbe oz. v kakšni fazi je vaša vloga za odobritev pravnega posla (rok za izdajo odločbe je 30 dni od dneva vložitve popolne vloge)
– predkupnemu upravičencu pa jasno povejte, da ga boste prijavili na policijo, v kolikor vas bo še naprej izsiljeval (lahko pa to poveste tudi na upravni enoti in prosite za nasvet-če nič drugega, bodo vsaj vedeli s kom imajo opravka)
– prodajalec lahko predkupnega upravičenca pozove na pogovor okoli sklenitve prodajne pogodbe in tako zagotovo izve ali ima predkupni upravičenec resen namen za dejanski nakup nepremičnine.

Poročajte o nadaljevanju te zgodbe.
Srečno.

Pozdravljeni vsi skupaj! Najprej hvala za vaše odgovore. Stvar je dobila spet določen pomen- pozitiven. In sicer se razpleta takole.. Po dolgotrajnih pogovorih in po zanimanju kaj se da narediti smo prišli do tega, da sem jaz kot oškodovani kupec in “pobudnik” za odobritev pravnega posla upravičena do tega da lahko od vloge za odoritev pravnega posla odstopim in s tem se vloga izniči. Tega gospod ne more spodbijati, ker je bil samo sprejemnik ponudbe na oglasni deski in ne kupec. Tudi pravno ne more nič-kar smo preverili pri odvetniku. Če bi jaz še vedno vztrajala pri odobritvi za pravni posel, nebi dosegla nič, ker kljub temu, da gospoda na ustno obravnavo ni bilo, bi imel on po zakonu prednost predkupne pravice, ker ima splošno status kmeta (ni pa mejaš te parcele). Torej s tem mojim odstopom ves posel propade. Čez določen čas, se bo naredila darilna pogodba (tudi na pobudo prodajalca) in s tem bodo pač davki višji. Kar pa raje dam več denarja za davke kot pa temu gospodu za odstop od parcele. Sicer je gospod kuhan in pečen na Občini, zato ga tudi zelo dobro poznajo in vedo v kateri “predalček” spada. Ima svoj hobi, da rad nagaja ljudem. Pa nimaš kaj.
Zavrteli smo mnogo telefonskih številk, z uradno osebo preštudirali zakone (da nebi naredilii kaj protizakonitega) in sedaj z veliko mero optimizma gledamo naprej. Jaz srčno upam, da se bo to mirno izpeljalo naprej in da bomo tudi mi čez čas postavili prve količke.
Še enkrat hvala vsem!

Tale razplet pa mi ni nič kaj preveč všeč. Jaz take rešitve definitivno ne bi predlagala nikomur. Sicer pa, če ste vi zadovoljni s tako rešitvijo, je jaz ne bom komentirala. Bojim pa se, da se boste čez nekaj časa spet pojavili na tem forumu in naslov vašega vprašanja bo enak, kot je ta danes. Pa vseeno srečno.

Ne vem zakaj bi vi 3% več denarja zapravili zaradi enega bedaka, ki vas izsiljuje. Mogoče vam pa ta stvar ni namenjena.

POZDRAVLJENA BANANA!

IMAM ISTI,ISTI PRIMER.LEPO PROSIM,ALI LAHKO POVESTE IZ KJE STE?JAZ SEM IZ BOHINJSKE BELE.MOJ EMAIL JE [email protected]. tel 051866324
HVALA IN LP ERNI

sem že slišal 2 taki zgodbi, pa se mi zdi da se pojavlja isti gospod po celi SLO

kaj ga kdo nebi prijavil? al pa konkretno prestrašil da bo potem mir.

Tudi jaz imam trenutno isti problem, z nekom ki je 150km oddaljen in ima status kmeta. Očitno se na račun izsiljevanja daleč pride. Delovn narod pa najebe. Naš sistem je res enkraten

Ja, veliko barab je v Sloveniji, ne moreš verjet… fuj… Nekdo bi rd v miru zaživel z družino, vzame celo kredit, da bi ieml dostojno bivališče in živlejnje, dela cele dneve, pa se najdejo eni takoi metrialistični prasci…

Pri nas ni bilo to, je pa bilo tudi “svega i svašta”… Stalno eni ljudje, ki hočejo zaslužit, pa ko bi na pošten način, ne, v škodo drugim. In primitivni do konca, ponavadi. Mi smo se jih lotili po sodni poti, ap bomo videli – vsaj vdali s enismo, ker mislimo, da je treba takim ljudem naredit konec.

Predaleč so šli, ker smo jim pustili… To mislim na vseh področij, od zaposlovanja, plač naprej…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close