Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Kako prodati hišo

Kako prodati hišo

Pozdravljeni!

Zanima me, če je kdo pripravljen, da mi razloži čimbolj preprosto in čimbolj natančno kako prodati hišo?

Hiša je v prodaji pri nepremičninski agenciji vendar bi kljub temu, rada tudi sama stopila v akcijo in poskušala hišo prodati, saj je v prodaji že kar nekaj časa.

Zdaj pa, glede na to, da se na prodajo nepremičnine popolnoma nič ne spoznam, bi mi prav prišla kaka razlaga. Kako poteka postopek prodaje, kateri dokumenti so potrebni, kdaj, kje in katere je potrebno overiti…
Je za prodajo potrebno pridobiti podatke o stvarnih pa pravicah na nepremičnini? Kje se to lahko naredi?
Kako je z kupoprodajno pogodbo? Za izogib napakam lahko prodajno pogodbo sestavi tudi notar z prisotnimi vsemi člani?

Brala sem tudi o jamstvu prodajalca za napake.
” Do odprave napak, odkritih ob prevzemu stanovanja, ima kupec pravico zadržati 5 % kupnine, za skrite napake
(tiste, ki se pokažejo v dveh letih od prevzema nepremičnine), pa mora od prodajalca dobiti bančno garancijo. Če
je ne dobi, lahko zadrži dodatnih 5 % kupnine.
Poleg omenjenih jamstev lahko zadrži dodatnih 5 % kupnine, dokler prodajalec ne uredi vsega v zvezi z vknjižbo
etažne lastnine v zemljiški knjigi.” – Kako je s tem?

Kako je z vpisom spremembe lastništva v zemljiški knjigi? Se to stori po plačani celotni kupnini ali prej? Kdo to stori?

Kako pa je z davkom? Brala sem da naj bi se plačalo 2%.
Kako je pa z davkom na dobiček?

Katere dokumente pa nato posredovati nepremičninski agenciji, ko smo kupca našli sami? Tako bi plačali samo 1% namesto 3%.

Še nekaj podatkov o hiši, če vam bojo v pomoč.
Samostojna hiša, 247 m2, zgrajena l. 1880, 14.550 m2 zemljišča, za ceno 49.000€.

V bistvu se bolj zanima, kot pomoč pri prodaji hiše katere lastnik je moj fant. Tako, da se vam vsem najlepše zahvaljujem za kakršnokoli pomoč.

Še enkrat hvala in lep pozdrav.

Zanima me še, če lahko uporabim slike z njihove spletne strani na kateri je hiša ki jo prodajamo, ali rabim od njih dovoljenje?

Hvala in lep pozdrav 🙂

Še enkrat jaz. Se opravičujem za zmedenost.

Kako je pa z prodajo nepremičnine tujcem? Oglaševanjem?

1. Poglejte pogodbo z agencijo, če ste slučajno podpisali kakšno neprijetno določbo, da sami ali druga agencija vaše nepremičnine ne smejo prodajati.

2. Obrnite se na agencijo in jih trdno ter odločno povprašajte, kako je s prodajo vaše hiše, zakaj ni nobenega zanimanja. Prav tako njim postavite vsa vprašanja, ki vas zanimajo. Ne podpisujte pa kakšne nove pogodbe z njimi, da vam ne uvalijo kakšne ekskluzive.

3. Prodajate tako, da date oglas na spletne strani – nepremicnine.net, bolha.com, salomon.si in morebitne druge (razni mediji ipd). Menim, da agencijskih slik nikakor ne smete uporabiti. Lepo naredite nove, po možnosti lepše slike in jih objavite.

4. Oglaševana cena naj bo nižja od agencijske.

5. Ko najdete kupca, ga NE vozite do agencije, razen če jim popolnoma zaupate. Dokumentacijo boste namreč urejali pri odvetniku oziroma notarju. Za

6. Prepis v ZK opravite PO prejemu vse kupnine, navsezadnje cena ni tako velika.

7. Zaenkrat, v trenutku oglaševanja, ne potrebujete še nobenih dokumentov. TO boste urejali potem, če/ko se boste s potencialnim kupcem dogovorili.

8. Davek ob prodaji je 2%, davek na dobiček se ne plača, če je bila nepremičnina pridobljena pred 1. 1. 2002, sicer pa je 25% na dobiček oziroma manj, odvisno od let imetništva.

9. Mislim, da je jamstvo za napake pri novih stanovanjih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close