Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Koliko stane CENITEV NEPREMIČNINE?

Koliko stane CENITEV NEPREMIČNINE?

Morda ve kdo (vsaj približno) povedat, koliko stane uradna cenitev nepremičnine s strani sodnega izvedenca v Ljubljani? Mi lahko kdo koga svetuje?

Najlepša hvala za vaše odgovore.

Živjo,

cen sicer ne poznam, poznam pa mnenje cenilcev, ki dejansko ocenijo nepremičnino po metodologiji izračuna tabel, ki jih uporabljajo pri svojem delu. Ne upoštevajo pa dejanskega stanja na trgu (ponudba, povpraševanje), tako da je lahko končna ocenitev nepremičnine zelo relativna.

LP, Moni

Najbolje, da si pokličete kakšnega iz agencije. Samo formalno, da vam stanovanje pregleda in oceni. Posredniki najbolj trgujejo s tem. Sicer pa je stanovanje vaše in je pomembno tudi, koliko ga vi cenite.
Najvažnejše: lokacija, starost objekta, kvadratura, šele potem pride žal ostalo.Pomembna je tudi dobra infrastruktura.
V Mariboru vem, da se gibljejo cene od 1200 eur dalje.
Določene lokacije so po 1400 in še več.
Upoštevajte tudi, da so manjša stanovanja dražja.
L.p.

Človek vpraša nekaj, odgovarjate pa vse drugo..kultura pa taka

Posrednika ne boste plačali nič. Sedaj, ko so bila stanovanja na novo odmerjena se kvadratur spremeni. Pametno je dobit tudi novo odmero. Nam je stanovanje ocenil en agent in ga nismo čisto nič plačali. Pa tudi prodaje ni bilo.Preko njihove agencije, kers smo še sedaj v stanovanju. Koliko mi znano se bodo stanovanja še podražila konec leta in v začetku drugega.

Posrednik ni uradni cenilec.

Cenitev stane okoli 200 do 250 EUR.

Anja, zakaj naj bi se stanovanja podrazila prav konec leta in v začetku prihodnjega leta?
Se opravičujem: malo mimo teme.

Za cenilca pa imam samo star podatek: cenitev hise v Lj pred dvema letoma: 40 tisoč takratnih sit.

Glede trga je podatek iz revije Finance, že pred časom. Sicer pa bomo videli. Obeta se tudi novi davek. Povpraševanje še vedno veliko. To pa viša tudi cene.

Ne govori neumnosti, to je samo natolcevanje, nobenega dejanskega podatke.

-> tudi v Direktu je pisalo da bodo šle cene navzdol
-> uvedba polnega davka (in ne novega) je prestavljena
-> Tudi ponudba je vedno večja

Verjetno prodajaš kakšno nepremičnino, pa bi rada tudi s takim pisanjem podžigala cene. Lahko bi se vsaj malce bolj pripravila in napisala bolj strokovno…

Ne prodajam nepremičnine, hvala bogu. Sem pa kupovala zemljo. Zame, pa verjetno še za konga, so Finance čisto vredu časopis. Ljudje pa imamo različne poglde. Čas je tisti, ki bo pokazal kdo ima prav. Stanovanja so se v roku petih let tudi za enkrat podražila. Realnost.kaj pa bomo bomo videli.So pa tudi druga dejstva, da je pri nas preveč lastniških stanovnj. Kar pa je lahko zelo dvoumno.

Nisem komentiral ali so Finance v redu ali niso – kometiral sem tvoj način prikazovanja inforamcij/dezinformacij.

Dala bi link članka iz Financ, pa se lahko vsak odloči ali ima članek težo ali ne.

Enako je z davkom – evropska komisija je sprejela slovenski predlog o odložitvi povišanja davka – in to že pred dobrim mesecem.

Ne vem od kje ti podatek, da je povpraševanje vedno večje ?

Pa preberi preden nekaj napišeš, kajti zmedenost tvojega pisanja presega celo naše novinarje…

Ker sem študent ekonomije bi tole dodal.
Trg oblikujejo ponudba in povpraševanje.
Pri nas žal še vedno ni dovolj velike ponudbe.
Dokler bo povraševanje bodo cene raste, ko ga pa ne bo več, pa zdrava kmečka logika se bodo umirile. Samo odvisno v katero smer gre trend.

2000 stanovanj v enem letu v Lj ni dovolj velika ponudba, s tem da število prebivalcev ostaja praktično nespremenjeno? Sploh ob upoštevanju cen, ki so trenutno na trgu?

Kot študent(?) bi se lahko najprej naučil preučiti razmere ter jih šele potem komentirati…

Dejansko je stanovanj premalo….oziroma so na voljo samo občutno predraga!
Za nova stanovanja velika večina iskalcev nima denarja niti v sanjah….

Kaj ti pomaga 2000 novih stanovanj, ko pa je velika večina teh “nadstandardnih”, z majhnim številom sob abnormalno velike kvadrature? Po ceni tudi preko 3000€/m2 !?!

Večina (vključno z mano) pa išče večje število manjših sob…. Taka so na voljo (pustimo nemogočo razporeditev) edino preko Stanovanjskega sklada….kdo pa tam dobi stanovanje je pa spet druga pesem ….

In dokler bo veliko povpraševanje po manjših/cenejših stanovanjih, se bodo cene dvigale v nebo…. In VSA manjša stanovanja bodo še vedno prodana…ne glede na ceno !!!

Spoštovani “eh.”…malo višje si napadel Anjo zaradi Financ….
Linka od članka ti ne more poslati, ker ti ne pomaga nič, saj moraš za branje člankov biti prijavljen. Sem pa članek prebral in se z njo strinjam!

Ker kupujem stanovanje, spremljam cene in dejansko še vedno rastejo….

ŽAL!

če se vrnem na začetek:
NKM, zakaj pa sploh rabiš cenitev?
Namreč ta od sodnega cenilca (mimogrede, cena ki jo omenja zverko je kar prava) je formalno-pravno in velikokrat tudi vsebinsko (glej monino pripombo) uporabna samo v sodnem postopku. Mimogrede, spisek sodnih cenilcev dobiš na: http://www.mp.gov.si/si/zbirke_podatkov/.

Če je ne rabiš za to, ampak samo za informacijo o ravni cen podobnih nepremičnin, kot je tvoja, je mogoče res bolj smiselna neposredna primerjava cen na trgu, tudi tako da povprašaš več nepremičninskih agencij.

Najprej hvala za vse odgovore.

Cenitev potrebujem za najem hipotekarnega kredita. Banka, pri kateri bomo kredit vzeli zahteva cenitev, svojega cenilca nimajo. Malo smo poklicali naokoli in vsi cenilci računajo 300€, nekateri celo 400€. Če kdo pozna kakšnega, ki naredi za 200€ se seveda priporočam. 🙂

Lep dan!

Imela sem cenilca nepremičnine, ki mi je postavil ceno 280 €.Kot vidim imajo nekateri še višjo ceno.

Lep pozdrav.

Mislim eh, da si zelo negativno nastrojen proti druagče mislečim. Če ti to kaj pomaga pri reševanjutežav, ne verjamem. Življenje so eni sami kompromisi in dejstva. S takim pisanjem pa ne rešuješ nič, samo ustvarjaš eno kvazi logiko-tvojo. Moje mišljenje je tako:
-fleksibilnejši krediti
-rast plač,čeprav ne z rastjo inflacije
-boljši standard(evropski)
-boljše prometne povezave (avtoceste)
-vse manj brezposelnosti
-malo stanovanj na trgu
-ev. dvig davka na 20%(bomo videli)
-vsi hočejo biti lastniki zaradi sigurnosti
-možnost prodaje nepremičnin tujcem

Vsa ta dejstva so že eden od razlogov, da se cene višajo.Verjemi, da bodo cene še za kakšnih 20-30% zrasle.(Novejša stanovanja). Večja starejša in slabo locirana stanovanja se bodo težje prodajala ali za manjšo ceno. Vendar je spet problem premajhne ponudbe in smo spet na tem, da se bo na koncu vse prodalo.

PA še mogoče k centitvi nepremičnine. Za cenitev 130 m2 atrijske hiše z zemljiščem sem plačal 150€. Malo moraš pobrskati, pa najdeš.

Negativno nastrojen proti drugače mislečim? Ne bi rekel, samo nerad berem/poslušam neargumentirane neumnosti, kot jih piše npr. Anja!

No pa pokomentirajmo tvojo logiko :
-fleksibilnejši krediti
Če to pomeni da bodo vedno dražji se strinjam s tabo, mnenja sem, pa da bo to ZAVIRALNO vplivalo na rast cen nepremičnin

-rast plač,čeprav ne z rastjo inflacije
Se ponovno strinjam s tabo, da je to ena glavnih težav slovenskega gospodarstva – umetno dvigovanja plač tako s strani vlade kot tudi s pritiski s strani sindikatov – menim pa, da trenutno stanje gospodarstva tega ne bo več dolgo preneslo ter se bodo stvari umirile oz. celo obrnile navzdol, kar bo ponovno ZAVIRALNO vplivalo na rast cen nepremičnin

-boljši standard(evropski)
Ne vem kaj si s tem hotel povedati, saj si že zgoraj pisal o plačah

-boljše prometne povezave (avtoceste)
Sicer same avtoceste nimajo prav veliko vpliva na cene nepremičnin v mestih, kot tudi ne verjamem, da bi zgrajena avtocesta do Murske Sobote pomenila večji odliv ljudi v Prekmurje

-vse manj brezposelnosti
Kaj res? In ti na novo zaposleni ljudje so kar naenkrat pripravljni dati 2.000 €ur in več za kvadratni meter?

-malo stanovanj na trgu
Ob napovedih gradenj v naslednjih 2 letih ter hkratni primerjavi naravnega prirastka boš ugotovil, da tvoja trditev ravno ne drži…

-ev. dvig davka na 20%(bomo videli)
Prej ali slej se bo to zgodilo, vprašanja pa koliko bo to lahko vplivalo na cene zaradi zgoraj omenjenih negativnih pritiskov, se pa strinjam , da bodo prodajalci to poskusili…

-vsi hočejo biti lastniki zaradi sigurnosti
To je stvar izobraževanja/logike/računanja/zakonodaje…

-možnost prodaje nepremičnin tujcem
Da, ta možnost že obstaja kar nekaj časa in po podatkih, ki so na razpolago so tujci pokupili praktično celo Slovenijo? Ne se hecat….

Kaj ni bila Amerika že odkrita? Kaj če bi poizkušali pogledati izkušnje na drugih, podobnih trgih.Pa ne ZDA, prosim, njihov nepremičnski trg z našim nima popolnoma nobene zveze.
In kaj pravijo te izkušnje, na podobnih trgih srednje Evrope?

Kupna moč bo rastla- zaradi dviga plač in fleskibilnejših pogojev kreditov. Kolkoo čas bodo rastle plače? Ves čas, izrazito pa zagotovo vsaj še 10-15 let, dokler pač ne dosežejo približnega EU nivoja.

Ponudba bo vedno tako ali drugače prikrito ali neprikrito kontrolirana z državnimi ukrepi (fiskalnimi, monetarnimi, zakonodajnimi..) .Zakaj? Zato, ker je ta del premoženja in gospodarstva preprosto prevčeć pomemben, da bi ga povsem prepustili tržni logiki.

Posledično bodo tudi rastle cene. Za koliko v povprečju? Vsaj nekaj odstotkov nad donosnostjo netveganih naložb, po izkušnjah pa 2-5% nad ravnijo inflacije. !Govorimo o povprečju!

Kaj se bo zgodilo s trgom? Cene v povprečju zagotovo ne bodo padle, lahko pa zastane rast in se zmanjša likvidnost-torej podaljša čas prodaje.

In bistevna izkušnja iz podobnih trgov: tudi če rast cen zastane, ali se celo malo znižajo, se po nekem srednjeročnem obdobju (5-10let) ponovno dvigenjo na raven,ki je večja, kot bi bila ob stalni enakomerni rasti.

Nasvet? Investitorji brez panike, kdor pa rabi nepremičnino, pa naj jo čimprej kupi. Ceneje ne bo nikoli.

Še to, nisem investitor, ne gradim in ne prodajam nepremičnin!

Lepo, da nekdo to zna razložiti strokovno. Nisem strokovnjak na ekonomskem področju, vendar imam eno “kmečko” logiko in izkušnje iz Sorodstva iz Italije, kjer se je zgodilo strahota. Že 5 let mi govori, če gremo mi v Eu, se bodo cene stanovanj podvojile in to se non stop dogaja. Cene se dvigujejo zaradi več razlogov. Nekaj jih je že na tejle strani. Moje mnenje. Tisti, ki še ni kupil stanovanja ali hiše, ga bo zmeraj teže, brez pomoči drugih.Nažalost/nasrečo se to vse tako obrača. Ampak tak je ta razvoj.

Nisempotencialni kupec,investitor itd. 🙂

Zanimivo…pa si vprašal to svoje Sorodstvo, kaj se je dogajalo s cenami nepremičnin v Italiji v zadnjih 20 letih…?

ps. samo mimogrede…uporabljaš zelo podoben besednjak ter tvorjenje stavkov kot Anja!…naključje?

Ja pa kaj te moti zdaj moj besednjak, slovnica, anja ali rast cene nepremičnin:)))

Izogibanje odgovoru na vprašanja je tvoja specialiteta…

Kot kaže pa ti je tvoje sorodstvo pozabilo omeniti nepremičninski zlom v Italiji…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close