Utaja davka pri prometu z nepremičnino
Pozdravljeni!
Pred 2 mesecema smo kupili hišo za 120.000€. Ker je prodajalec želel plačati nižji davek, smo na pogodbo navedli znesek 100.000€. Naknadno smo ugotovili pri hiši določene zamolčane napake, za katere pa je prodajalec vedel. Sedaj se dogovarjamo za vračilo vračila kupnine, v kolikor pa to ne bi uspelo, pa tudi za prijavo prodajalca na DURS. Zanima me dvoje:
-po kakšni stopnji se plača davek od razlike med prijavljeno in dejansko ceno
-ali sledi kakšna kazen
Hvala ter lp!
Po mojem bi kazen morala biti vsaj enaka razliki v vrednostih, čeravno je Slovenija pri teh zadevah šele na začetku.
Za davčne utajevalce ne bi smelo biti milosti – visoka kazen + zapor.
Po moje ti bo prodajalec vrnil 100k eur kot piše na pogodbi. Ti pa ne boš mogel dokazati da si mu dal 120k. Boš vsaj za drugič vedel.
100k vrnjenega denarja se mi zdi kar prav, glede na to da ima stanovanje napake.
Takole, vračilo kupnine zaradi napak nima popolnoma nobene veze z DURSom. Vse to je le vaša igra, pravzaprav grožnja prodajalcu.
Ampak, malo ste pozabili, da se ujemate v lastno zanko. Pogodbo ste namreč podpisali oboji, tako prodajalec kot vi kot kupec. Je tako? In ste dali 20tisočakov več. Vau, torej ste sodelovali pri tej goljufiji.
Če se boste šli bockat z DURSom, vam to ne bo pomagalo popolnoma nič pri vaši želji po vračilu kupnine. Če se boste šli tožariti za vračilo kupnine, imate pogodbo, na kateri je cena 100tisočakov. Hmmm…
Je lepo goljufati državo, kajne? Je fajn sodelovati v goljufijah drugih? Ah, saj so samo papirji, kajne?
Forum je zaprt za komentiranje.