Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine davek na nepremičnine nad 500.000,00 EUR

davek na nepremičnine nad 500.000,00 EUR

Pozdravljeni !

Sem lastnik nepremičnine ocenjene 300.000,00 eur, ki pa ni vpisana v zemljiško knjigo. Sedaj me investitor obvešča, da bom moral plačati škodo, ki jo je utrpel, ker je moral plačati davek na nepremičnine nad 500.000,00 eur, z obrazložitvijo, da se mu lastništvo iz ZK sešteva, kljub temu, da so uporabniki teh nepremičnin različni (vsi nevpisani v ZK). Sam redno plačujem nadomestilo za stavbno zemljišče že vsa leta, odkar sem vseljen. V kolikor država in občina res tako obračunavata davek, pomeni, da je ista stvar dvakrat obdavčena. Je res to tako ?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Jani

Da, res je tako. Čimprej plačajte in uredite vpis v ZK. Če bi bil jaz na mestu investitorja, bi vašo nepremičnino prodal za vrednost tega davka in stroškov.

Hvala za odgovor. Sicer je res nenavadno in nelogično, da bi bilo možno ponovno prodati, za kar si že dobil denar. To bi bilo možno z malo iznajdljivosti s strani investitorjev dobro izkoriščati. V nekih drugih pravnih razlagah sem namreč prebral, da celo v primeru stečaja investitorja lahko kupec uveljavlja izločitev nepremičnine iz stečajne mase, v kolikor ima v pogodbi člen, ki določa, da preide nepremičnina v last kupca, ko je kupnina v celoti plačana.

Tule mi nekaj ne gre skupaj.
– zakaj nepremičnina na tvoje ime (oziroma ime novega lastnika) po toliko letih še ni vpisana v ZK.
– zakaj tudi ostale prodane nepremičnine na ime novih lastnikov (kot pravi investitor) niso vpisane v ZK.

In ja, teoretično (se je pa seveda že velikokrat zgodilo žal tudi v praksi) lahko nepremičnino proda tisti, ki je v ZK vpisan kot lastnik.

Kaj pa to pomeni pa ti verjetno ni potrebno še dodatno razložiti.

Če je krivda, da nepremičnina ni vpisana v ZK na vaši strani, bo verjetno investitor zahteval povračilo stroškov. Če pa je krivda na strani obeh, pa je zadeva malo bolj komplicirana, a še zdaleč ne neizvedljiva v smislu pravične poravnave.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd

Verjetno si slišal, da je ZK osnovno merilo lastništva? Poznam primere, ko se nevestni kupci tako izgubili stanovanja…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close