Najnižja najemnina
Mene pa zanima, če mi kdo zna pomagat. Sem že kar nekaj “prečekirala”, pa ne najdem prave informacije.
Oče je lastnik dveh hiš, v eni živi on s svojo ženo, v drugi pa živim jaz s svojo družino. Po novem zakonu bo moral za to hišo, v kateri živim jaz, plačati višji davek. Prepis hiše iz določenih razlogov ne pride v poštev.
Kako se lahko izogne plačilu višjega davka. Razmišljali smo o najemni pogodbi za minimalno vsoto, sedaj pa vprašanje, koliko je lahko najnižja najemnina?????? Ali kdo ve kakšen je ok znesek, oz. kam se obrnit po informacijo?
Ima kdo kakšen boljši predlog?
Hvala za vsak nasvet.
Za vašo hišo bi rekel da je minimalna najemnina okoli 1500 Eur.
po zakonu je lahko 1 eur.
Bi mi oddal za 1 Eur?
ja oddam, sprašuje kaj je zakonsko določeno.
Kaj ti bo torba saj imaš bicikel.
Dogovrjeno, plačal bi za 20 let vnaprej, sporočite mi kdaj se lahko vselimo.
Stanovanje je v Banja Luki in meri 23m2. WC je zunaj, umivanje na štirni.
Najemnino lahko nakažeš na račun:
NLB d.d. Ljubljana, TRR 02922 – 0019831742
UniCredit Banka Slovenija d.d., TRR 29000 – 0003377785
namen plačila: SSBE
Naslov : Čedomirja Balažića 27a
Ključev ne rabiš, ker je stanovanje brez vrat.
Plačilo pričakujem z veseljem.
V vašem primeru gre za tržno najemnino.
Po novem je namreč do 15.12.2013 na Geodetsko upravo obvezno prijaviti vse najemne pogodbe, v kateri moraš napisati čisto vse (na portalu GURS poglejte kakšen je ta obrazec). Napišete lahko katerokoli, ceno. Dejstvo je, da bo davkarija odmerila davek od povprečne tržne cene najemnin za tisti okoliš, ki ga bo pridobila od geodetske uprave. Pa ni važno ali ste najemnino plačali ali ne.
Če res ne gre drugače, se z očetom dogovorite da on plača 0,15% vi pa plačate 0,35%, ali pa vsak pol.
Če ne greste v prepise je to zdaleč najcenejši način za oba.
Konec koncev v hiši tudi živite in bi bilo prav, da tudi vi plačate nekaj davka (predvidevam, da vam oče ne zaračunava najemnine).
Tako sem se jaz dogovoril z mojima sinovoma, ki sta se s tem tudi strinjala.
Sem poskusil nakazati, vendar mi ne pusti, ker moram vedeti vaše podatke, ime priimek in naslov.
Na, si še enkrat pokazal, da nimaš pojma o zakonih.
Imena in priimka kot shizo ne smem objavit, ker mi to preprečuje zakon o varstvu podtkov.
Ko boš plačeval ti samo klikni “preveri številko računa” in podatki se bodo izpisali sami.
Hmmm, če še tega ne veš…kaj pa sploh veš?
Nič torej.
No saj zato pa najemaš stanovanje v Banja Luki. Meni pa je tudi prav, da se izognem davščinam požrešne slovenske države.
Ti kar nakaži, naslov pa imaš že napisan.
Kjer je volja, je tudi pot. Če imaš le dovolj velike prašnike.
To ne drži.
Dohodek od najemnine moraš prijaviti do 15.1. vsako leto. V napovedi navedeš koliko najemnine si pobral in od tega ti obračunajo davek.
Res je. Dohodek od najemnin moraš dursu prijaviti do 15.1. za preteklo leto.
Ampak pozor! Ugotovljeno je bilo, da najemniki vpisujejejo zelo majhne zneske najemnin, da bi plačali manj davka. Zato je država iskala način, kako bi temu naredila konec in naredila tako, kot sem zgoraj napisal.
Ste sploh pogledali, kakšne podatke morate posredovati geodetski o sklenjenem najemnem poslu do 15.12.2013 in o čem vse ga morate obveščati???
Takšen način obdavčitve že obstaja pri drugih odmerah davka. Primer: na kupoprodajno pogodbo napišete, da prodate avto za 2.000 eur, kot ga ocenite vi, pa ga za več tudi ne morete prodati. Pridete na davkarijo in referent na okecu pravi, da je ta tip in letnik avtomobila po njihovem ceniku vreden 5.000 eur. Čigava obvelja?
Z določitvijo povprečne vrednosti najemnin za posamezna območja je geodetska uprava določila tudi osnovo za odmero davka, ki jo upošteva DURS. Kako boš pa ta denar izterjal od najemnika, pa države ne briga.
Ja, takle mamo! Popravite me, če sem narobe razmel.
Ponovno sem poskusil po vašem nasvetu, vendar zadeva ne deluje. Sem klical na banko in so rekli da potrebujem vaše podatke, v nasprotnem oni nakazila ne morejo sprovesti.
Če stre resni, sporočite podatke, čeprav se mi vedno bolj zdi, da je to samo neka provokacija nekoga, ki se niti na zakon o bančništvu ne spozna.
Ja, tole zveni logično.
A me vseeno zanima imate kakšen link oz. člen zakone, kjer to piše. Namreč, da lahko durs odmeri davek tudi po povprečni ali kakšni koli drugi vrednosti, ne po prijavljeni.
Kakor sem jaz gledal, trenutno tega še niso uzakonili. Verjetno bo to v prihodnjih letih?
hvala za odgovor
O tem piše v ZAKONU O MNOŽIČNEM VREDNOTENJU NEPREMIČNIN – 22.člen:
22. člen
(evidenca trga nepremičnin)
(1) Evidenca trga nepremičnin je večnamenska zbirka podatkov o kupoprodajnih pravnih poslih z nepremičninami ter o najemnih pravnih poslih za stavbe in dele stavb, ki se vodi zaradi zagotavljanja dejanskih podatkov o stanju na trgu nepremičnin, za namene množičnega vrednotenja ter za davčne in druge namene, določene z zakonom. Kot kupoprodajni pravni posli se za namene tega zakona štejejo posli na podlagi kupoprodajnih pogodb in pogodb o finančnem lizingu.
(2) V evidenci trga nepremičnin se vodijo in vzdržujejo naslednji podatki:
1. osebno ime, naslov in enotna matična številka pogodbene stranke, ki je fizična oseba ali ime oziroma firma, sedež in matična številka pogodbene stranke, ki je pravna oseba;
2. državljanstvo ali država sedeža ter pravno-organizacijska oblika pogodbenih strank;
3. datum sklenitve pravnega posla, za najemne pravne posle pa tudi datum prenehanja najema;
4. vrsta pravnega posla;
5. vrsta nepremičnine;
6. identifikacijska oznaka parcel, stavb in delov stavb;
7. tehnični podatki o nepremičnini;
8. cena ali najemnina.
(3) Podatke o kupoprodajnih pravnih poslih z nepremičninami morajo v evidenco trga nepremičnin poslati:
1. Davčna uprava Republike Slovenije iz evidence napovedi za odmero davka na promet nepremičnin;
2. prodajalci iz pogodb za kupoprodajne pravne posle z nepremičninami, za katere je bil obračunan davek na dodano vrednost.
(4) Podatke o najemnih pravnih poslih s stavbami in deli stavb morajo v evidenco trga poslati:
1. najemodajalci, ki so fizične ali pravne osebe in so lastniki stavb ali delov stavb, ki jih dajejo v najem;
2. najemodajalci, ki so upravljavci stavb ali delov stavb v lasti Republike Slovenije;
3. upravniki večstanovanjskih ali poslovnih stavb za dele stavb v solastnini lastnikov delov stavb v večstanovanjski ali poslovni stavbi.
(5) Podatki o najemnih pravnih poslih s stavbami in deli stavb se v evidenci trga nepremičnin vodijo ločeno.
(6) Osebe iz tretjega odstavka tega člena morajo brezplačno v elektronski obliki poslati podatke v evidenco trga nepremičnin za vsak kupoprodajni pravni posel z nepremičnino, do 15. dne v mesecu po mesecu, v katerem je bil sklenjen kupoprodajni pravni posel.
(7) Osebe iz četrtega odstavka tega člena morajo brezplačno v elektronski obliki poslati podatke v evidenco trga nepremičnin za vsak najemni pravni posel s stavbo ali delom stavbe, do 15. dne v mesecu po mesecu, v katerem je bil sklenjen najemni pravni posel ali je prišlo do spremembe najemnika ali zneska najemnine. Če je najemodajalec fizična oseba, lahko pošlje podatke v evidenco trga nepremičnin po pošti na obrazcu, ki ga objavi ministrstvo, pristojno za evidentiranje nepremičnin, na svojih spletnih straneh.
(8) Tehnične pogoje za prevzem podatkov v evidenco trga nepremičnin zagotavlja ministrstvo, pristojno za evidentiranje nepremičnin.
(9) Minister, pristojen za evidentiranje nepremičnin, v soglasju z ministrom, pristojnim za finance, s predpisom določi podrobnejše podatke in podrobnejši način pošiljanja podatkov v evidenco trga nepremičnin ter način vodenja in vzdrževanja evidence trga nepremičnin.
POVZETEK : Ministrstvo je za zagotavljanje dejanskih podatkov ustanovilo službo “Evidentiranje trga nepremičnin” za “DAVČNE in druge namene določene z zakonom” (1.točka 22.člena).
Kaj pa je to drugega kot določevanje davčne osnove za posamezna območja?
No, sedaj so že podaljšali rok za oddajo prijav sklenjenih najmnih poslov za 1.poletje 2013, in cenik za kupoprodajne in najemne posle še do danes ni bil javno objavljen!
Če bom pa jaz napisal manjši znesek na pogodbo, bom pa najbrž takoj poklican…
Hvala za izčrpen odgovor.
Se strinjam, da je to podlaga. Iz navedenega (podaljšanje roka) pa bi rekel, da za obdavčitev dohodka iz najemnin tega še ne bodo mogli uporabiti – za letošnje leto seveda. Za najemnino pobrano v l 2014 pa smo lahko v to prepričani.
Se bomo morali odločiti ali tvegati in s staro mamo, ki živi v hčerkinem stanovanju, podpisati najemno pogodbo za 1€ na leto (tam brezplačno živi že vsaj 15 let) in upati, da bo osnova za obdavčitev prihodka od premoženja 1€, ne povprečje….
Ali pa plačati davek z osnovo 0,5%.
Napisati pogodbo za eno leto za 1€ se najbrž ne bo izšlo, ker obrazec zahteva, da vpišemo znesek mesečne višine najemnine. Kljub temu, da napišete 1€ najemnine na mesec, boste plačali 2,7€ davka.
Izračun: 1€ × 12 mes. × 90% osnove × 25% davek = 2,7 €
Pa še to. Datum sklenitve pogodbe mora biti pred 1.7.2013, da se bo upoštevala stopnja 0,15%. Od tega datuma naprej je potrebno že mesečno javljati sklenitev najemnih poslov.
Obrazec najdete na portalu: E-prostor
Hvala za informacije.
Nekaj € bo potrebno dati cesarju, to je jasno. Bi bili z 3€ kar zadovoljni 🙂
Se mi je pa ob tem utrlo še eno vprašanje.
Kaj pomeni, da je bila nepremičnina v najemu? Če je bila v najemu decembra 2013 ali to pomeni, da bodo obračunali 1/12 po 0,15% stopnji, 11/12 pa po 0,50% stopnji? Ali vse po eni ali vse po drugi….
Zakon o davku na nepremičnine v 6.členu, 3.točki definira:
Nepremičnine, ki jih lastnik oddaja, so obdavčene z enako stopnjo kot rezidenčne, če jih lastnik oddaja vsaj šest mesecev v letu pred davčnim letom: poleg tega mora o najemnem razmerju obvestiti geodetsko upravo, saj bo ta pri nepremičnini določila stopnjo obdavčitve (v papirni obliki do 15.1.2014).
Izračun se naredi samo po eni stopnji. Če je datum najema december 2013 je stopnja 0,50%.
Sem pa danes prebral na spletni strani časopisa Delo, da ministrstvo za finance objavlja predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na nepremičnine. Pripombe bo sprejemal do 6.januarja. Prilagam zapis del teh predlogov, ki sem jih prekopiral in se nanašajo na najemne pogodbe:
Nadzor nad najemnimi pogodbami
Zakon o davku na nepremičnine določa različni davčni stopnji za rezidenčne nepremičnine (0,15 odstotka posplošene tržne vrednosti), v katerih ima lastnik bivališče, in nerezidenčne (0,50) odstotka. Nepremičnine, ki jih lastnik oddaja, so obdavčene z enako stopnjo kot rezidenčne, če jih lastnik oddaja vsaj šest mesecev v letu pred davčnim letom: poleg tega mora o najemnem razmerju obvestiti geodetsko upravo, saj bo ta pri nepremičnini določila stopnjo obdavčitve.
Najemnine so sicer obdavčene z 25-odstotno dohodnino po cedularnem načelu, tako da ne štejejo še v letno dohodninsko osnovo. Davčna osnova je 90 odstotkov najemnine.
Z novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin namerava ministrstvo za finance preprečiti navidezne najemne pogodbe, s katerimi si bodo lastniki nepremičnin poskušali zagotoviti 0,15-odstotno obdavčitev za rezidenčne nepremičnine. Z novelo zakona o vrednotenju nepremičnin ministrstvo za finance uvaja obsežno evidenco o najemnih poslih, med katere uvršča: oddajanje na prostem trgu, oddajanje družinskim članom ali povezanim fizičnim osebam, oddajanje denacionaliziranih stavb in delov stavb na podlagi upravne ali sodne odločbe za neprofitno najemnino, oddajanje stavb ali delov stavb za neprofitno najemnino in drugo odplačno oddajanje.
Kopija najemne pogodbe za Gurs
Lastnik, ki bo nepremičnino oddajal posameznikom (fizičnim osebam) bo moral geodetski upravi (Gurs) dostaviti tudi kopijo najemne pogodbe.
Predlagana novela zakona posebej opredeljuje pogoje za najemni pravni posel oddajanja na prostem trgu: »Najemni pravni posli oddajanja na prostem trgu so najemni posli, za katere je sklenjena najemna pogodba in ki odražajo tržno najemnino, dogovorjeno med najemodajalcem in najemojemalcem na prostem trgu. Za oddajanje na prostem trgu se ne šteje oddajanje za najemnino, ki bistveno odstopa od povprečne najemnine v vrednostni coni, v kateri se nahaja nepremičnina, ki se oddaja v najem. Bistveno odstopanje ugotovi geodetska uprava, ki tako oddajanje v najem uvrsti med drugo odplačno oddajanje.«
Ministrstvo še ni opredelilo odstotka za bistveno odstopanje od prostega trga: razmišljajo, da bi mejo določili pri 50 odstotkih.
ZELO SEM JEZEN! Zakon še niti ni stopil v veljavo, pa že predlagajo dodatke. Kot da pred prazniki ljudje nimamo drugega dela. Ali pa je to namerno, da zaradi praznikov nebi bili pozorni….
Ja, zakone spreminjajo, da imamo razvijalci programov vedno lepe novoletne prazike (za računalnikom, namesto z družino…).
In seveda v tem delu nič ne govorijo o najemu “oddajanje družinskim članom ali povezanim fizičnim osebam”. Saj piše “Predlagana novela zakona posebej opredeljuje pogoje za najemni pravni posel oddajanja na prostem trgu”. In samo pri tem najemu kao 50% odstopanja.
Kaj pa bodo naredil pri družinskih članih? ajajajaj Spet nekaj napol, da bodo lahko spreminjali.
Forum je zaprt za komentiranje.