oddaja sobe brez najemnine
Potrebovali bi vašo pomoč.
Mama bi na stanovanje vzela eno žensko, ki bi ji namesto plačila najemnine bila v pomoč – gospodinsjka opravila itd. Oddala bi ji eno sobo v zameno za pomoč.
Zanima me, naslednje:
– kakšno najemno pogodbo se pri tem sklene,
– kako je s prijavo začasnega bivališča za to osebo,
– bo imela mama kakšne stroške s tem (prijava na davčno itd., plačilo davka),
– kakšne so sankcije, če se gospa ne bo izkazala, na kakšen način ji lahko odpove stanovanje,
– imate morda kje kak vzorec pogodbe.
Hvala.
L
.
Taki dogovori so vedno na spolzkih tleh. Sama imam izkušnjo s podobnim najemom in sem nasankala ko sto hudičev. Na začetku smo se sicer do potankosti domenili za obseg opravil, na koncu pa se je od mene zahtevalo, da sem suženj. Primer: dolžna sem bila enkrat na teden generalno počistit njeno stanovanje – na koncu sem morala priti vsak dan posesat in pomit posodo ter počistit za njenimi mačkami – menjat wc (moj strošek nakup peska!). Pranje perila recimo naj bi bila poleti samo toliko moja skrb, da ga obesim pred hišo in suhega pospravim – na koncu sem prala njeno perilo takorekoč na dnevni bazi – AMPAK z mojim praškom in mehčalcem. Prosti čas je bil nekaj imaginarnega, saj sem bila “njena” takorekoč od trenutka, ko sem stopila v hišo. Ko sem se uprla, da ni bilo tako domenjeno, sem bila vse samo človek ne. Zdržala sem štiri mesece, nakar sem ugotovila, da je v bistvo to bivanje dražje kot luksuzno stanovanje nekje v centru mesta.
Razmislite o rešitvi, da najemnica plača za svojo sobo normalno tržno najemnino, gospa pa naj ji potem plačuje iz te najemnine za pomoč, ki ji jo nudi.
Hja, tukaj vidim srž problema! Tudi če ima avtoričina mama stanovanje v centru Ljubljane in oddaja sobo s souporabo je tržna najemnina vred s stroški tam maksimalno 250 mesečno. To je pa za najet pomočnico takorekoč dovolj le za kak teden. Sicer ne vem kakšen bi bil obseg dela, ampak vseeno diši po izkoriščanju.
Forum je zaprt za komentiranje.