Davek na stanovanje, v katerem živim
Dobila sem informativni izračun davka na nepremičnino, na katerem piše, da lahko morebitne nepravilnosti sporočim z uporabo spletnega programa Spreminjanje podatkov registra nepremičnin.
Prijavila sem se v to aplikacijo, vendar tam ni nobene možnosti javiti, da v stanovanju živim skupaj s svojo družino (torej stanovanje ni prazno). Izračunali so mi namreč davek 0,50% od 80% ocenjene vrednosti stanovanja, namesto 0,15% od 80% ocenjene vrednosti.
Ve mogoče kdo, kam moram javiti to nepravilnost? Drugega stanovanja nimam, vsi družinski člani smo prijavljeni na tem naslovu, kjer dejansko živimo, nismo nikjer v podnajemu in tudi pod mostom ne živimo. Ne vem, kje so pobrali podatek, da je stanovanje prazno, še manj pa, kako javiti, da v njem živimo.
Njih ne zanima, ali je stanovanje zasedeno ali ne.
Davek je višji, če tam nima stalnega bivališča LASTNIK stanovanja. Lahko v stanovanju stalno živi 15 ljudi, vendar če nihče od njih ni lastnik, potem bo davek višji.
Torej, kdo je lastnik stanovanja?
Kot se razbere že iz zgornjega posta, sem lastnik seveda jaz. Lastništvo je tudi vpisano v ZK in na EU imam prijavljeno stalno prebivališče v tem stanovanju.
Tudi pri meni je isto. Živim v dvostanovanjski hiši, kjer imam stalno bivališče in sem lastnik enega stanovanja t.j. dela stavbe št. 1. Vendar so mi stanovanje obdavčili z 0,50%.
V zemljiški knjigi pa stavba ni vpisana… mogoče je prišlo zato do te napake? Ampak saj GURS je zajemal podatke iz katastra nepremičnin in ne iz ZK?!!
Kje se to lahko popravi, ker kot rečeno v spletni aplikaciji, ki jo najavajo, tega popravka ni mogoče narediti?
Oz. Kam je treba javiti, da se to popravi: mogoče na DURS?
Forum je zaprt za komentiranje.