Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Najemna pogodba za nedoločen čas?

Najemna pogodba za nedoločen čas?

ko najameš neko stanovanje ali lahko sestaviš pogodbo za nedoločen čas, da te najemodajalec ne more zabrisati na cesto kadar se premisli?

Sem zelo nov na nepremičninskem področju.
lp
Gregor

zate je to že ok, kaj pa najemodajalec, kdaj te bo pa on lahko ven spravil??

Ko kršiš pogodbo ali z dogovorom?

Slovenija je v najeminskem smislu zelo zelo zadaj za razvitimi državami, tu vlada več ali manj divje najemništvo med posamezniki (posledica prevelika deleža lastniških stanovanj, ki so se pridobila v času socializma in Jazbinška). V tujih državah (npr. v ameriki, kjer je najemništvo zelo razvt posel) imajo najemniki dosti več pravic in tudi najemodajalci so zelo redko posamezniki, marveč so cela poslopja, ki so namenjena izključno oddajanju (rent controlled building). Žalostno, ampak tako je tu.

Še ene dva linka:
– t.i. Rent Control zakoni v ameriki – (še nikoli videno v Sloveniji)

http://en.wikipedia.org/wiki/Rent_control
http://en.wikipedia.org/wiki/Rent_control_in_New_York

Preberi si zakonodajo, potem pa govori…

japajade imajo več pravic. Ko najemnik ne plača, ga v 2 tednih zabriše ven, pa je.
Ne pa kot pri nas, ko najemnika, ki ne plača, lahko tožariš pet let, pa še ne bo nič, tako da ostane samo še kakšen popoldanski fuš VIP varovanj&co..

Zato pa pameten najemdajalec nikoli ne sklepa pogodeb za nedoločen čas, ampak samo za določen čas, pa še to samo še v notarskem zapisu

Sicer pa-preberi si še zakon, tam točno piše, kdo, kdaj in kkao lahko prekieen najemno pogodbo.

Opažam, da so sedaj v porastu najemne pogodbe za nedoločen čas, pri čemer se pogodbene stranke dogovorijo, da lahko lastnik stanovanja oz. najemodajalec KADARKOLI (brez razloga!) prekine najemno poogodbo z 3 mesečnim odpovednim rokom.
Zanimivo, a ne?

In kaj je smisel take pogodbe?

Najemna pogodba za nedoločen čas se lahko odpove samo pod točno določenimi vzroki (recimo, da lastnik rabi stanovanje zase), nikakor pa ne kar tako, brez vzroka – tako določil v pogodbi je zato brez učinka.

105. čl SZ določa, da lahko lastnik stanovanja odpove najemno pogodbo, poleg krivdnih razlogov, tudi iz DRUGIH razlogov, če so taki razlogi navedeni v najemni pogodbi. Torej iz bilo kakšnih razlogov (tudi kar tako), zadostuje le, da so navedeni v najemni pogodbi.

Odpove že lahko, toda, kaj pa 106. člen SZ? Zagotovitev nadomestnega stanovanja?

106. čl. SZ nima nobene veze s tem, kar smo zgoraj pisali .
Nadomestno stanovanje mora lastnik zagotoviti najemniku samo v primeru, da odpove najemno pogodbo iz razlogov, ki niso našteti 103. čl. Sz ali iz razlogov, ki niso našteti v najemni pogodbi.

hm, tole mi je pa novo.
mogoče poznaš kakšen konkreten judikat?

Judikatov žal ne poznam.
Bi pa rada opozorila na moje pomislike o tem, da se v najemne pogodbe vpisujejo določila, da lahko lastnik stanovanja oz. najemodajalec kadarkoli (brez navedbe konkretnega razloga) prekine najemno poogodbo z 3 mesečnim odpovednim rokom. Zakon namreč določa, da morajo biti odpovedni razlogi (najbrž konkretni ???) navedeni v najemni pogodbi. Me res zanima, kaj bi na tako določbo (v primeru spora) reklo sodišče.
Če pa je konkretni razlog naveden v najemni pogodbi, pa zagotovo ne bi smelo biti pomislekov o zakonitosti take določbe.

zanima me pod katero pogodbo pripadam kjer sem v tem stanovanju že od leta 1986 in se je pojavil sedaj lanik (lanice ).pogodba je narejena od 01.2014-do31.12.2014 prosim za nasvet kaj lahko storim

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close