nepremičninska agencija Dom Agent
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, ali ima kdo izkušnje z nepremičninsko agencijo Dom Agent (iz Kranja)? Hvala za odgovore.
Ne.
Tudi mene zanimajo vaše izkušnje. Katero gorenjsko agencijo priporočate?
samo ne DFI – samo prste stran
Hvala za svarilo. Upam, da niste ostali brez doma glede na nick.
Kaj pa prodajate oz. iščete?
Če želite lahko pomagamo.
Iščeva večji domek, stanovanje ali hiško, pa je kar dobro preveriti agencije.
Jaz vem za agencijo v Škofji Loki, v bistvu so edini, ki so nam res pomagali, da nismo ostali brez hiše. Kapo dol njihovemu pravniku.
Podjetje Velta Plast.
Mene pa zanima, kaj je narobe z agencijo DFI? Kakšne izkušnje pa imate z njo?
Lp
slabe…ostal brez nepremičnine
Joj, bivšidomek. Pa ne da ste imeli že kupljeno in izgubili?
dare cuique suum
Zdravo,
če že imate svojo nepremičnino in želite večjo si oglejte ponudbo na menjava-nepremicnin.si, morda najdete kaj zase primernega.
No ja, moji znanci so imeli opravka z njimi. Pravijo, da so tekoće izpeljali vse v zvezi nakupom rabljene nepremičnine.
Kateri agent je korektno izpeljal prodajo? Govorite še vedno o Dom Agentu ali drugi firmi?
Z Dom Agent imam zelo,zelo dobre izkušnje.
Kaj pa druge kranjske agencije? Kakšne izkušnje imate?
So boljše manjše ali večje firme?
Mi imamo dobre. Preko njih smo kupili parcelo na kateri sedaj gradimo. Vse je bilo preverjeno, opozorjeni smo bili na pomanjkljivosti, kar je vplivalo na ceno. Za provizijo 1.8% so naredili vse. tudi glede plomb, hipoteke in vpisa v zemljiško knjigo. Delajo profesionalno, So tudi cenilci nepremičnin, nek starejši posrednik je imel res občutek za vrednost parcele,pogajanja, zelo dobro je poznal razmere na trgu posebej v okolici Kranja (Šenčur).
Za koga je pa delal (komu je zaračunal provizijo) – za prodajalca ali kupca?
Kot jest vem, provizijo zaračunajo tako prodajalcu kot kupcu. Zaračunajo lahko 4% (zakonsko določeno) ta provizija se razdeli med prodajalca in kupca, lahko je tudi nižja,če se dogovoriš. Saj veste zastonj nihče nič ne naredi, tudi ogleda ne. Če je posrednik, zaračuna tako prodajalcu kot kupcu. Če zaračuna le enemu, je zastopnik npr. kot odvetnik in ne zastopa tvojih interesov! Posrednik je za nas opravil vse, tudi spretna pogajanja in nam prihranil več denarja kot je bila njihova provizija, sami smo zgolj plačali parcelo. Veliko boljše plačati tisto provizijo in imeti garancijo glede pravic in pravnega varstva.To je bilo prvič, da sem kupovala nepremičnino-parcelo in nimam tovrstnih izkušenj. Če ne bi bilo posrednika, bi se krepko vštela glede cene in pravic tretjih oseb. Nakup se je zapletel, ko je posrednik ugotovil skrito hipoteko iz leta 1982, problem pa je nato tudi sam rešil. Sorodnik iz Nemčije nam je povedal, da tam nihče ne kupi nepremičnine brez posrednika-lahko izgubiš vse, denar in nepremičnino, kot nihče sam ne kupuje vrednostne papirje Posredniki imajo svojo odgovornost zavarovano in vso morebitno škodo lahko zahtevaš od zavarovalnice. Dobro pa je poznati posrednika ali se vsaj zanimati za njegove reference, priporočila, izkušnje…
Ali morda veš za priimek in ime tega nepremičninskega posrednika?
To so pa bučke….za koga se je pogajal? Za vas ali prodajalca?
Ali niste pri sebi ali pa pišete kot nepremičninski posrednik.
Objavljena cena za parcelo je bila 90 tisoč, plačali smo jo 83 tisoč. Za koga se je pogajal, bučko? Prodajalec je zatrjeval, da ne proda pod 88 tisoč! Tokom pogajanja je posrednik dogovoril nižjo ceno, Zvedeli smo, da je tudi bližnji sosed ponujal 83 tisoč, pa prodajalec ni želel prodati. Nisem zagovornica posrednikov, želim pa biti objektivna in poštena. Res je posrednik provizjo zaračunal samo meni in prodajalcu, vendar je pred mano na to parcelo brezplačno pripeljal več kupcev. Za mene je organiziral štiri oglede, nato smo izbrali pravo. Pripravil je vse listine in dokazila. Prav hitro in enostavno provizijo ni zaslužil, čeprav se nam včasih to domneva. Sama delam v bolnici, nisem ne posrednik ne odvetnik…
Če dela za kupca in prodajalca je enostavno v navzkrižju interesov. Ne govorite o zadevah, na katere se ne spoznate.
Posrednik dela v interesu prodajalca (da dobi dogovorjeno kupnino) in v interesu kupca (da dobi nepremičnino v stanju, kot je dogovorjeno), kratko napisano. In kaj je tukaj navskrižje interesov? Za vas spoštovani “zneraj se najdejo” , ki govorite o zadevah na katre se spoznate. Ali je tudi dimnikar v navskrižju interesov-zagovarja zakonsko obvezen pregled, računa pa nam. Posredovanje ni opravljanje dejanskih poslov, pri katerih posrednik ne izjavlja volje naročitelja, ampak zanj daje in sprejema informacije! Posrednik ne sklepa poslov, marveč skuša najti odjemalce-kliente. Po tej značilnosti se razlikuje od zastopnika. Posrednik je dolžan biti zvest svojemu naročitelju (prodajalcu in kupcu), sicer ne more opravljati posla. Posredniki niso plačani za svoje dejanje, temveč je pogodbeno dogovorjeno plačilo odvisno od uspeha. Vedno se sami odločimo ali želimo dimnikarja ali posel opravimo sami. Toliko se že spoznam in tudi že kakšnjo knjigo sem prebrala. Posredništvo so poznali že v Rimskem pravu in stari Grčiji, pa nihče ne omenja navzkrižja interesov. Nikakor pa ne grem opravljati dela za katerega nisem usposobljena, ne tistega za nekaj deset evrov, še manj pa tistega za nekaj desettisoč evrov. Vprašanje je bilo: kakne izkušnje imamo z nepremič.družbo. Želelela sem le dobronamerno prenesti moje izkušnje. Za prodajo, še bolj pa za nakup nepremične je potrebna pomoč strokovne osebe. Za večino je to zelo stresen dogodek, ki se nam zgodi morda le enkrat v življenju, povezan s strahom zaradi velike vrednosti. Žal imate nekateri preveč negativne energije in iščete sporre še preden ste se odločili, da poiščete posrednika. Opozorila pa sem, da je potrebo ločiti “zrno od plevela”, pomembne so osebne reference, ne oglasi na netu. Veliko sreče pri nakupu nepremičnine, kdorkoli si že!
Forum je zaprt za komentiranje.