Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Odkup podstrešja v bloku

Odkup podstrešja v bloku

Ker se v malem stanovanju v najvišjem nadstopju bloka stiskamo štirje v enosobnem stanovanju, smo začeli razmišljati, da bi stanovalce – lastnike vprašali za odkup skupnega prostora – pralnica sušilnica, ki jo od 9 stanovalcev mogoče uporabljata občasno dve stranki, drugače pa je prostor za odlaganje nepotrebnih stvari.
Zanima me ali veste, koliko približno stane kvadratni meter površine, ki je neobdelana (samo streha, odprata stran na teraso).
Ali je potrebno soglasje vseh lastnikov ali zadostuje 50%.
Hvala za odgovore, če ste se mogoče že srečali s podobno zadevo.
pipi

Za nakup dela skupnih prostorov se morajo strinjati vsi etažni lastniki. Ravnotako je cena tista ki jo postavijo lastniki – vsi se morajo strinjati.
Poznam primer ko se je etažnemu lastniku dovolilo da si naredi dodatno sobo na podstrešju. V zameno za to naj bi zamenjal vsa okna v skupnih prostorih bloka. Ta si je sobo zgradil oken pa ni zamenjal. Kasneje je svoje stanovanje skupaj s podstrešno sobo prodal. Novi lastnik je želel vpisati podstrešno sobo v zemljiško knjigo vendar jo ne more ker na dogovoru izpred več let niso podpisani vsi etažni lastniki!!!
Po mojih izkušnjah boste zelo težko prišli do sobe na podstrešju ker se dobri medsosedski odnosi pri denarju končajo!

No po mojih izkušnjah je pa takole(smo sami kupili).Podsrešje, celotno je skupni prostor, vendar je na tem skupnem prostoru vsak lastnik sorazmerno z deleži stanovanja tudi lastnik podstrešja, torej tudi vi.Če je narejen etažni načrt oz. je stavba vpisana v zk potem naj bi imeli razdeljeno tudi podstreho ali pa se jo a vašo pobudo lahko razdeli(pač plačate).po tem načrtu se točno ve kaj je čigavo ali pa je opredeljeno v pogodbi o medsebojnih razmerjih.na osnovi tega lahko vi kupujete od posameznika, ni potrebno kupit celote, pač tisto kar želite, če je lastnik seveda pripravljen prodat.torej tu, pri nakupu, ne potrebujete 100% oz. sploh ne potrebujete soglasja. za spremembo namembnosti, torej spremembo podstreehe v stanovanje pa potrebujete 100% soglasje ostalih lastnikov stavbe oz. podstrehe.s tem je pa tako, če nekdo želi nagajat, pač ne bo podpisal ampak moje izkušnje so take:mi smo želeli kupit še več, torej še od dveh lastnikov, ki pa nista bila za prodajo pa čeprav tam sušijo samo perilo, ampak pri soglasju ni nihče kompliciral, oz. nekateri pač želijo bit pomembni in ti pobirajo energijo in živce ampak jim je potrebno ugodit glede vseh info. ki jih želijo ter vztrajat.nam je kar šlo pa čeprav sem se kar bala.glede na ceno in stroške izdelave pa se meni ne zdi smiselno pogojevanje ki ga nekateri zahtevajo, npr. da se strinjajo želijo da zamenjaš okna, ali streho ipd.ti stroški pa so lahko tako visoki, da nakup ne bi bil smiseln, je pa fino bit pripravljen tudi na take(poznam pa primer ko so vsi stanovalci prodali vse svoje deleže na podstrehi ter s tem denarjem zamenjali streho in druga vzdrževanja-torej je tudi to lahko namig tistim, ki nebi prodali, seveda pa se morajo s trakim načinom vsi strinjat.lp

Pozdravljeni,
tudi sam bi odkupil podstrešje in nato spremenil namembnost.
pa me najprej zanima, kdo je lastnik podstrešja?
a so to vsi etažni lastniki (12 stanovanj) ali tudi vsi lastniki garaž, ki nimajo stanovanj v bloku in niso etažni lastniki (ali se tudi oni smatrajo kot etažni lastniki?)?
oziroma povedano drugače-ali 100% soglasja pomeni soglasje vseh lastnikov stanovanj (etažni lastniki) ali tudi lastnikov garaž? poslovnih prostorov v stavbi ni

LP
I

Pozdravljeni,
tudi sama razmišljam o odkupu podstrešja, vendar je v mojem primeru tako, da je podstrešje, ki je nad mojim stanovanjem neuporabno, to je del, ko se skupna sušilnica na podstrešju konča in je prenizko, da bi stal, tako da bi imela tam spalno galerijo. Je z zidom že ločeno od sušilnice. Glede na to, da je neuporabno, a bi morala prav tako dobiti podpis vseh lastnikov stanovanj v bloku?

Uporabnost pri tem ne igra nobene vloge. Ker gre zelo verjetno za del stavbe v solasti vseh etažnih lastnikov, potrebuješ njihovo 100% soglasje.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close