Dedovanje
Pozdravljeni!
Prosim za mnenje in nasvet.
Zataknilo se je pri dedovanju. Sem lastnica polovice hiše (nadzidava), ki sem jo zgradila pred 30 leti. Takrat sem dobila od staršev 1/4 zemljišča. da sem si lahko pridobila posojilo. Prav tako so moji starši takrat dodelili moji sestri 1/4 zemljišča in stavbo v kateri je prebivala. Takrat sem jaz plačala 600 dinarjev za dedovanje. Moja sestra nič. V darilni pogodbi je zapisano, da je dobila sestra več in, da so meni moji starši dolžni pač po njihovih zmožnostih pomagati pri nadzidavi. Pomoč mi ni bila potrebna, zato tudi nisem ničesar dobila, temveč sem 30 let pomagala staršema pri gospodinjskih delih, osebni higijeni in na vrtu ter jih z lastnim avtomobilom vozila k zdravniku in pač vse kar je bilo potrebno. Pri 23 letih sem ovdovela in ostala neporočena do 40 leta, nakar sem si dovolila imeti družino in pri 42 letih še otroka. Ne vem sicer kdaj se je naša parcela razdelila tako, da je moja sestra dobila polovico parcele, kar znaša 3,76m/2, jaz in moji starši pa smo si rezdelili tako, da sem postala jaz lastnica polovice parcele v izmeri cca 5,76m/2 starša pa ostalo polovico vsak pol.Vsa leta je bilo govora s strani staršev, da bo moj spodnji del hiše. Na dvorišču smo naredili tudi garaže za 4 avtomobile, katere koristim jaz za dva avtomobila in moja sestra. sestra si je tudi izbojevala služnostno pot ( ni vpisana v zemljiško knjigo), ki jo uporablja že več kot 20 let, s tem da uporablja služnostno pot tudi za parkiranje, kar nam povzroča težave, ko moramo ven iz garaže. služnostna pot vodi skozi celo parcelo po dvorišču, tako, da nimamo nobene zasebnosti. Tako je bilo vse do smrti staršev. Sedaj se je seveda zataknilo. Sestri sem pred zapuščinsko razpravo povedala, da so garaže moje ( saj plačujem jaz že več kot 20 let uporabo mestnega zemljišča). Seveda sem povzročila s tem velik kaos, zamero in seveda vsled temu je sledilo, da je na zapuščinski razpravi zahtevala dediščino po zakunu, ki ji pripada.Oporoke starša nista naredila, sta pa vedno govorila sosedom, da spodnji del hiše ne more in ne bo dobil nihče drug, kot samo jaz.Decembra je oče nakazal sestri cca 10.000 Eur in mi zaupal dokument, ki to dokazuje.( oče je bil s strani sestre maltretiran, oziroma strani sestrinega moža, bil je že precej star in se v konflikte ni hotel več spuščat)je pa nekaj mesecev pred smrtjo dejal, da ga moramo peljati k notarju, da bo stvari uredil, ampak ker nismo imeli časa, ni bil bolan, bil je v dobri koži smo zadevo zavlačevali, kar se mi je sedaj maščevalo. Veliko mi še morala napisati, preveč.
Zanima me kako naj naredim naprej. Torej sestra je na zapuščinski razpravi zahtevala dedovanje po zakonu.Sodnica je odredila sodnega cenilca (ker se v zadevo ne spoznam, sklepa še nimam) me zanima ali si moramo sami preskrbeti sodnega cenilca ali nam ga pošlje sodišče?
Kakšna bi bila okvira ocena hiše stare 50 let, ki ni vzdrževana (menjali smo streho, pri tem sem polovice prispevala sama) ostalo je vse staro ( okna stara, znotraj staro) to je cca 90 m/2 površine in ccca 2,8m/2 parcele vPrekmurju.
Sosedi so mi pripravljeni pričati, da je oče rekel, da ostane spodnji del mo.
Mi lahko kdo pomaga kako bi naredila najbolj pametno, da bo volk sit in koza cela.
Vem, da je najbolje, da si priskrbim odvetnika, vendar bi najprej rada mnenje nekoga, ki ima izkušnje in se spozna na tako komplicirane zadeve.
Hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.