Socialni problem v podedovanme stanovanju
Spoštovani,
marca 2014 sem po umrli mami podedovala majhno garsonjero. V njej že 30 let biva mamin nečak. Mama mu je pred 30 – imi leti dovolila bivanje v tej garsonjeri, ker je bil ta njen nečak vedno socialno šibek in brez stanovanja. Mami ni nikoli plačeval najemnine, sploh nobenih stroškov. Skrbel je le, da je plačeval svoje stroške: elektiko, vodo…. Zadnjih nekaj let ni plačeval ne komunalnih stroškov, ne stroškov čiščenja in urejanja stopnišča. Vse te stroške podjetje komunala zdaj terja od mene. Ali sem jih res dolžna plačati, saj tega človeka sploh ne poznam osebno, le biva v mojem podedovanem stanovanju? Kaj naj naredim, da pridem do svojega stanovanja? Saj bi mu tudi jaz dovolila prebivanje v tej garsonjeri, vendar ne tako, da ne plačuje tekočih stroškov. Jaz z njim nisem sklenila nobene najemne pogodbe, kakor tudi mama ni, je niti ne želim skleniti, vendar si želim, da njegovih stroškov ne plačujem jaz. Kaj lahko storim? Ne vem, kako rešiti tak problem.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Dejstvo je, da te v primeru, ko z najemnikom nimaš sklenjene pogodbe o najemu stanovanja, dobavitelji (tako določa zakonodaja), kot lastnico, smatrajo za plačnico zaostalih terjatev od dne, ko si podedovala stanovanje. S podedovanim stanovanjem pa si podedovala tudi celoten dolg, ki izhaja iz lastništva.
Zakonodaja “dobrote lastnika”, ko v njegovem stanovanju brez najemne pogodbe biva kdor koli ne upošteva.
Zadeve boš morala pričeti reševati z odvetnikom – verjetno pa bo potrebno vplesti še CSD in na koncu sodišče. Od tu dalje ti bo svetoval odvetnik.
Ne glede na žalostno dejstvo da tisti, ki biva v sedaj tvojem stanovanju, nima sredstev za preživljenje, imaš vsaj tri možnosti. Ali skušaš z njim doseči nek ustrezen dogovor, ali mu začneš plačevati stroške, ali pa poskrbiš pri dobaviteljih…..da bodo odslej ti stroški minimalni.
Brez sklenjene pogodbe o najemu, si kot lastnica, plačnica vseh stroškov, ki jih povzroča uporabnik stanovanja. Pri tem pa se moraš zavedati tudi tega, da v končni fazi (če bodo dobavitelji zoper tebe predlagali izvršbo) plačaš tudi vse stroške posamezne izvršbe – se pravi strošek same izvršbe + strošek, ki ga je imel posamezni dobavitelj do vložitve.
upravnik objektov Mag dom,
Gorazd
Spoštovani,
kje je pa pravica lastnika? Ali lahko pridem do svojega stanovanja? Se res v naši državi ščiti samo čudake? Jaz, ki pošteno poravnam vsak svoj dolg, sem ga očitno dolžna poravnavati še za tistim, ki že tako izčrpava državo s tem, da se dela socialno problematičnega. V naši državi res vedno nastrada poštenost. Izgleda, da bom začela na predavanjih učiti otroke, naj bodo leni, brezdelneži, socialni problem, pa se jim bo godilo dobro. Če boš priden, delaven in pošten, boš pa vedno nasrkal. Sicer pa prodajam svoje stanovanje z najemnikom vred. Ali ga želi kdo kupiti? Prodajam posebno ugodno.
Prisrčen pozdrav in hvala, ker ste me brali.
Lokacija?
Prodajam garsonjero 25,6 m 2 v centru Nove Gorice. Garsonjera je v 2. nadstropju nebotičnika. Prodam z najemnikom vred. Cena: 52.000 €.
Kaj takoj zganjaš patetiko.
Če se ne moreš s človekom pogovoriti, začneš postopek za izselitev, kar je potem tudi podlaga za deložacijo. Stroške izterjaš na sodišču. Menda ja ne misliš, da je res tako, da se lahko vseliš v neko stanovanje in potem počneš, kar te je volja, pa ti lastnik nič ne more? Potem ne bi nihče kupil stanovanja, vsi bi zasedli tuje.
za odgovor. Cena je 2.031e/m2 za zasedeno stanovanje. Saj so zmešani.
Ne niso zmešani. V centru je stanovanje in še v 2. nadstropju. Po koliko se pa prodajajo v Ljubljani? Mislim, da je cena ugodna, saj so cene v centru Nove Gorice po 2.300 na kvadratni meter in to starih stanovanj. Nebotičnik je na najlepši lokaciji in čisto v centru – poleg avtobusne postaje, banke, občine, pošte… in še bi se kaj našlo.
Forum je zaprt za komentiranje.