Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine darilna pogodba

darilna pogodba

Sinu nameravam dati nekaj denarja za nakup stanovnaj. Napisala bi darilno pogodbo.
Sedaj me pa zanima, ali moram tako darilno pogodbe overiti pri notarju,zato ker mu dajem samo gotovino.
In drugo, kako naj sestavim tako pogodbo, ima mogoče kdo kak “vzorec” take pogodbe?

lp

ne razumem kakšne vrste darilno pogodbo? a z darilno pogodbo bi mu podarila denar, ali kaj?
darilne pogodbe pri nepremičninah morajo biti v obliki notarskega zapisa.
lp

Darilno pogodbo ni potrebno overiti pri notarju (lahko pa jo), niti je ni potrebno sestaviti pri notarju (pa tudi, če bi šlo za nepremičnino, je ni potrebno sestaviti pri notarju).
V darilno pogodbo je važno, da vpišete vaše osebne podatke in osebne podatke obdarjenca, napišite da vi podarjete sinu denarni znesek v višini ___ EUR ter da obdarjenec tu navedeni denarni znesek kot darilo hvaležno sprejme. Dobro je tudi da v pogodbo vpišete še, da obdarjenec s podpisom pogodbe potrjuje, da je od vas dejansko prejel določen znesek denarja (v kolikor mu boste denar šele po podpisu pogodbe nakazali preko TRR tega pač ne vpišete). Pa na začetku na veliko napišite DARILNA POGODBA, da se že takoj ve, da gre za darilo. Mogoče je še dobro vpisati v pogodbo, da želite ali ne želite, da se obdarjencu to darilo všteje v njegov dedni delež.
LP

@danaja – mogoče veš, kako je z darovanjem nepremičnin dobrodelnim ustanovam (cerkev&co)?
kakšne so tu pravice dedičev in/ali ostalih solastnikov nepremične?
Ali tu obstoja, tako kot pri manjših večstanovanjskhi stavbah, “predkupna” pravica?

DANAja….ali je pametno, da se napiše tudi namen te darilne pogodbe, ker mu dajem denar za nakup stanovanja?

Slikica:
V kolikor želite, da bo sin podarjeni denar porabil izključno za namen nakupa stanovanja in se obenem bojite, da ga bo porabil za kaj drugega, potem v pogodbo napišite, da mu podarjate oz. izročate denar pod pogojem, da ga bo namenil-porabil za nakup stanovanja (s katerim si bo rešil svoj stanovanjski problem…). V kolikor pa tega ne bo storil je dolžan prejeti denarni znesek takoj vrniti …

Ne vem pa, če je to pametno pisati v pogodbo ali ne, ker ne poznam vsega ozadja pri tej vaši zadevi. Vsekakor pa lahko v pogobo napišete kar pač želite.

Borg:

Izhajati moramo iz dejstva, da je razpolaganje z lastninsko pravico načeloma neomejeno, razen v redkih primerih, ki jih predpisuje zakonodaja.
Torej vsak posameznik načeloma lahko prosto razpolaga (prodaja, podarja, zamenjuje, obremenjuje…) s svojim premoženjem oz. pravilno s svojo lastninsko pravico nad premoženjem, ki ga ima. Razen seveda, če oseba ni poslovno sposobna.
Predkupne pravice pri darilu ni, saj se predkupna pravica lahko uveljavlja samo v primeru prodaje. Pri podaritvi solastniškega deleža torej ni nobenih omejitev.
Dedovanje sicer ni moje specialno področje, pa vendar: mislim, da dediči niso upravičeni do ničesar, kar je že bilo podarjeno, razen v primeru, da bi bil v zapuščinskem postopku obdarjenec tudi dedič (npr. oporočni) in bi ostali zakoniti dediči zahtevali nujni delež.
Ni pa nobene razlike glede tega, kdo je obdarjenec (ustanova ali fizična oseba).

to pa ne bo čisto držalo, še posebej glede:
– davkov
– preklica darila

@Danaja, hvala
@pameten: kaj konkretno si mislil oz.veš?

Pameten, če že odgovarjaš na vprašanja, bi bilo dobro, da malce bolj pojasniš stvari, ker očitno nihče ne razume, kaj točno si hotel povedati oz. na kaj konkretno se nanaša tvoj odgovor.
Vprašanje borga se je nanašalo na “kakšne so tu pravice dedičev in/ali ostalih solastnikov nepremične? in Ali tu obstoja, tako kot pri manjših večstanovanjskhi stavbah, “predkupna” pravica?” In samo na to konkretno vprašanje sem odgovarjala. Davki in preklic darila pa z borgovim vprašanjem nimajo nobene zveze. Če pa bi želeli pojasniti vse v zvezi z darilnimi pogodbami, pa bi potrebovali mnogo več pisanja, kot pa ga vključuje tvoj (kratek) odgovor.

hay
mene pa zanima ke bi na netu najdu darilno pugodbo z sinom in učetom. pa če je to ubvezno uverovt pri nutarju to pugodbo. pa če mi lahko kak puve kako stran za darilno pogodbo.
hvala

hay
mene pa zanima ke bi na netu najdu darilno pugodbo z sinom in učetom.to pa je stanovanje v večstanovanski hiši pa če je to ubvezno uverovt pri nutarju to pugodbo. pa če mi lahko kak puve kako stran za darilno pogodbo.
hvala

Ali lahko v eni darilni pogodbi podarim različen delež na nepremičnini mami in sestri z zk dovolilom in kako bi to naredil.Mama in sestra tudi imata delež na tej isti nepremičnini. Mama ima 1/3,sestra ima 1/6, jaz pa imam 3/6.Želel bi,da bi bili sestra in mama lastnici do polovice

Seveda lahko združite dve darilni pogodbi v eno pogodbo, čeprav s pravnega (tudi davčnega) vidika sta to dejansko dve darilni pogodbi. Obdarjenki bosta morali plačati davek na darilo. V kolikor ste nepremičnino pridobili po letu 2002 boste vi zavezanec za plačilo davka na kapitalski dobiček.
Glede različnih solastniških deležev pa tudi ni problema. Mami in sestri boste pač podarili različna solastniška deleža (mami 1/6-tino in sestri 2/6-tini).

lp milena

pred dvema letoma, sva z taščo podpisalni pogodbo o preživljanju. s tem sem se zavezala, da za taščo skrbim, ona pa da po njeni smrti dobim njeno premoženje. sedaj se je tašča odselila k svoji hčerki, brez razloga. naju pa je sedaj z možem strah, da ne bi tašča prepisala svoje premoženje na svojo hčerko oziroma, da bi napisala oporoko, da njej vse zapušča. ali bi bila z možem obveščena, če bi prepisala tašča svoje premoženje na svojo hčerko, saj je mož solastnik vsega kar ima tašča?

Če ste pogodbo pravilno vpisali v zemljiško knjigo, potem tašča ne more več razpolagati s svojim premoženjem (torej s tistim premoženjem, ki je predmet pogodbe o dosmrtnem preživljanju).
Če bi tašča slučajno razpolagala s svojim premoženjem (v primeru, da pogodba ni vpisana v zemljiško knjigo), vi ne bi bili obveščeni o tem (razen mogoče v primeru prodaje, zaradi predkupne pravice solastnika).

Mene pa,zanima če lahko skleneta dva darilno pogodbo ,če obdarovanec noče sprejeti darila.Kako pa naj v tem primeru ravna darovalec?

Za veljavno pogodbo morata biti najmanj dva, ki soglašata z vsebino.
Sicer je bolje da se proda, ali podari drugemu, ki bo darilo sprejel.

Pozdravljeni,

mene pa zanima, če lahko neko nepremičnino podarim sinu in to takoj ko se bo rodil, se pravi dojenčku. Zanima me kako bi stvar izgledala, ker dojenček se ne more podpisati itd.., zato me zanima ali obstaja kakšna starostna omejitev in pa kako je z davkom?
Hvala za odgovor!

Lp
G

Sicer ne poznam razlogov za vašo odločitev, vendar tako igranje močno odsvetujem, saj se lahko zgodi, da bo z otrokovo nepremičnino upravljal CSD.

Sicer ne poznam razlogov za vašo odločitev, vendar tako igranje močno odsvetujem, saj se lahko zgodi, da bo z otrokovo nepremičnino upravljal CSD.[/quote]

Ne samo, da lahko, ampak tudi bo, torej brez privoljenja CSD ne bo možna prodaja, oddajanje v najem in tako dalje.

Ne razumem zakaj bi z nepremicnino upravljsl csd, ce pa sem jaz otrokiv skrbnik.Logicno bi bilo, da seveda jaz upravljam z otrokovo nepremicnino in ne oni, ce pa je temu taku, me pa res zanima zakaj? Sam sem dobil nrpremicnino pti desetih letih, podpisal sem dokument in to je bilo to. Starsi pa so upravljali z njo, tako da ne vidim razloga zakaj bi bilo sedaj drugace..

Časi se spreminjajo in otrokova lastnina je njegova. V kolikor kdorkoli oceni, da z njo ne upravljate v otrokovem interesu, lahko vaše upravljalastvo odvzame.

V tako zadeveo niikoli ne bi šel, pozanm tudi kar nekaj ljudi, ki so imeli težave pri prodaji delnic Leka ter je šla kupnina na poseben otrokov račun.

Kot rečeno pa ne poznam razlogov za vašo odločitev ter težko ocenim ali so riziki primerni.

Že pred 40 leti je bilo tako, da je nad premoženjem otroka bedel CSD. Jaz sem živela pri rejnikih, ker so mi starši umrli, zapustili so mi stanovanje in po njih sem dobivala pokojnino. S stanovanjem so resda upravljali sorodniki, vendar pod nadzorom CSD, prodati ga pa ne bi smeli, razen če ne bi jaz česa nujno potrebovala (recimo operacije, ki je zdravstvo ne bi krilo ali kaj podobnega). Stanovanje se je oddajalo in spet, nad tem denarjem je roko držal CSD in se je nabiral na računu, pa tudi to, da se sme oddajat, je moral presojat CSD – ali je to v mojem interesu.
Tudi za pokojnino so morali rejniki vsak mesec poslati poročilo, za kaj so jo porabili.
Tvoji starši so s tvojo nepremičnino lahko upravljali, ker so bili očitno dobri gospodarji in CSD ni težil. Prodali bi jo pa zelo zelo težko. Tebi se zdi zdaj logično, da bi z nepremičnino ravnal tako, da bi bilo koristno za otroka. Kaj pa, če se npr. ločiš in bi recimo z nepremičnino upravljala otrokova mati kot uradna skrbnica? To ti pa že ne bi bilo več tako zelo všeč a ne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close