Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Kdo je dolžan plačevati stroške upravlanja

Kdo je dolžan plačevati stroške upravlanja

Pozdravljeni

Najemnik mojega stanovanja ki ga oddajam ne želi plačevati stroška upravljanja. Enako ne želi plačati zavarovanja za stanovanje.
Zanima me ali je kje v zakonodaji to urejeno.
Obrazložitev :
Stanovanje sem kupil v stečajnem postopku in je bilo zasedeno z najemnikom.
Ta sedaj ne želi podpisat nobene druge najemne pogodbe. Z višino najemnine sem zadovoljen, Strošek rezervnega sklada je seveda moj strošek , ostalo pa menim da ni. Upravljalec za svojo delo dobi cca 13 € . S tem je poplačano delo deljenje stroškov in organizacija rednega vzdrževanja , za investicijsko vzdrževanje pa ima po pogodbi o upravljanju pravico zaračunati 3% provizijo .
Glede zavarovanja pa mislim da je to njegov strošek zaradi tega ker mi je dolžan vrnit stanovanje takšnega kot je dobil , izpravnega , ker pa je materialno šibkejši ga ne more plačati v primeru škode.

Hvala za vsak namig k rešitvi.

zavarovanje je tvoj strošek. Če se kaj zgodi, dobiš ti denar in ne najemnik.

O tej temi sem na tukajšnjih forumih napisal že ogromno. Uporabi isklanik.

Na hitro pa ti lahko povem, kako zadeve potekajo načelno. Vse stroške, ki izhajajo iz uporabe nepremičnine plačuje najemnik. Ti pa plačuješ stroške, ki izhajajo iz nalova lastništva nepremičnine.

Stroške upravljanja in ostale obratovalne stroške plačuje torej najemnik.
Tvoj strošek je tako vplačilo v RS in kritje investicijskih del, ki se ne krijejo iz sredstev RS.

Upravniku posreduješ najemno pogodbo. V primeru, da najemnik ne poravnava svojih obveznosti, bo upravnik zoper njega vložil postopek za izvršbo neplačanih obveznosti iz naslova upravljanja, na zahtevo dobaviteljev pa jim bo posredoval podatke dolžnika, zoper katerega bodo dobavitelji prav tako vložili predloge za izvršbo.

Če upravniku ne posreduješ najemne pogodbe, bodo upravnik in dobavitelji vložili predloge za neporavnane obveznosti zoper tebe, kot lastnika stanovanja.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd

Prosim, če še meni poveste, kdo plača zavarovanje nepremičnine, ki jo je lastnik dal zavarovati, še preden sem se vselila? Ni na moje ime in v primeru npr. požara, dobi lastnik povrnjeno škodo, kaj pa jaz, če mi zgorijo premičnine?
Za obratovalne stroške mi je jasno, da jih plača najemnik, ampak ne pa za popravilo peči, ki je bila pokvarjena že takrat, ko sem se vselila. Kdo bi moral plačati popravilo?
In, kdo bo sedaj moral plačati davek na nepremičnino? Lastnica mi je že zagrozil, da bom morala plačati polovico. Ali to drži?

Pozdravljena,
del odgovora imaš napisanega že zgoraj,

Del pa ga boš našla tule:
http://med.over.net/forum5/read.php?151,8934508,8934785#msg-8934785

Torej lastnik naj bi plačeval davek na nepremičnino, zavarovanje in popravilo peči, če si stanovanje najela z opremo. Govoriva pa seveda o tržni oziroma profitni najemnini.

Na vsak način pa gre tu za povpraševanje in ponudbo. Nekdo ponudi stanovanje v najem pod določenimi pogoji (S POGODBO, da sva si na jasnem). In v tej pogodbi je zapisano kaj kdo plačuje. Če sprejmeš v pogodbi zapisane pogoje, si jih dolžna spoštovati.

V primeru socialnih stanovanj in stanovanj za katerih uporabo se ne plačuje profitna najemnina, pa veljajo z zakonodajo določena pravila.

Torej, če gre za stanovanje s profitno najemnino, lastnica pa zahteva od tebe več kot je dogovorjeno se preprosto izseli. Ponudba najemniških stanovanj je ogromna, cene zmerne, večina najemodajalcev pa poštenih.

Gorazd

Hvala za odgovor. Odločila sem se, da se bom, po odgovorih na moje vprašanje, odkrito pogovorila z lastnico in če ne bo nič, se bova izselila.
Imam pa še eno vprašanje: ali bo moral lastnik, če bova seveda še ostala tukaj, tudi nama dati energetsko izkaznico, čeprav stanujeva v tem stanovanju že dobri dve leti?
Sicer pa bo morala dati izkaznico novemu najemniku in prav res me zanima, če je bo tudi to zaračunala najemnikom? Čisto mogoče!

stroške upravljanja plača najemodajalec, stroške obratovanja najemnik, zavarovanje plača najemodajalec

pika

stroške upravljanja plača najemodajalec, stroške obratovanja najemnik, zavarovanje plača najemodajalec

pika[/quote]

Na ne dovolj premišljene trditve v temah, ki smiselno sodijo pod “upravljanje večstanovanjskih stavb” in prehajajo v čvekanje, se oglasim redko. In še to le takrat, ko bi lahko nekdo s svojim napačnim nasvetom ali zapisano trditvijo, nekomu drugemu povzročil takšno ali drugačno škodo.

SZ-1 : II.3 Razmerje lastnik – najemnik

24. člen

(izvrševanje pravic najemnika) ……………… v svojem četrtem odstavku pravi:

(4) Če najemna pogodba ne določa drugače, je dolžnik vseh terjatev iz naslova obratovanja večstanovanjske stavbe najemnik, dolžnik vseh ostalih terjatev pa etažni lastnik.

Toliko o tem.

Gorazd

Tudi meni ni čisto jasno kaj plačuje najemnik in kaj najemodajalec stanovanja.

V najemni pogodbi je zapisano:

Poleg najemnine je najemnica dolžna plačevati tudi vse stroške rabe stanovanja in sorazmeren del skupnih stroškov, ki zadevajo stavbo kot celoto. Tako je najemnica dolžna plačevati vse račune za porabljeno elektriko, račune upravnika (ki se nanašajo na predmetno stanovanje in skupni del stroškov stavbe kot celote.

Kdo ..po tej pogodbi in v skladu z zakonom plača beljenje skupnega hodnika, zavarovanje in rezervni sklad?

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Vem, da je bilo tukaj že veliko napisanega pa vendar me vseeno zanima sledeča zadeva.
S fantom sva se pred kratkim preselila v najemniško stanovanje. Ker sva v najemu prvič in ne vema prav veliko, bi rabila vaš nasvet. V pogodbi sma podpisala člen ki zajema:

… prav tako se najemnik zaveže plačevati funkcionalne stroške, kot so električna energija, voda,… ter NADOMESTILO ZA UPORABO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA KOT TUDI 1/2 STROŠKOV UPRAVITELJA. Stroški se obračunavajo po dejanski porabi mesečno…

Najemodajalec nama je poslal mms sporočilo s sliko kjer je prikazan odrezek položnice, ki znaša 67,45€, in dopisal naj plačava polovico. Tako smo se na začetku dogovorili. Vse lepo in prav vendar se mi zdi znesek občutno prevelik.
Mislim, da je v to ceno vštet tudi rezevni sklad, ki ga je dolžan plačevati lastnik? Oziroma kaj točno zajema tako rečeno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča kot tudi stroški upravitelja? Ali sva dejansko podpisala, da bova plačevala vse, torej tudi rezervni sklad?

Seveda bom od lastnika zahtevala specifikacijo stroškov, bi pa bila zelo vesela vašega odgovora preden mu kar koli rečem.

Hvala!

Če bi se želela zelo natančno z najemodajalcem pogovoriti, bi lahko trdila, da so STROŠKI UPRAVITELJA le tisti stroški, ki jih upravitelj zaračunava kot nadomestilo cene upravljanja. To pa je okoli 10,00€

Kar se tiče nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča – če ste tako zapisali v pogodbi, ga moraš plačati.

Seveda pa so zgoraj brez dvoma mišljeni stroški, ki jih med etažne lastnike razdeljuje upravnik. Za boljši občutek prosi najemodajalca, da ti pošlje tudi specifikacijo delilnika stroškov, ki je priložena položnici, katere odrezek si dobila. Iz te specifikacije bo razvidno, ali je na njej tudi postavka RS, ali ne.

Rezervni sklad pa v nobenem primeru ne more biti in ni “strošek upravitelja”. Dolžnost vplačil v RS predpisuje zakonodaja in izhaja iz lastništva in ne iz uporabe lastniškega stanovanja.

Ali je cena ki naj bi jo plačala visoka ali ne, pa ti ne morem odgovoriti. Stroški ki jih mesečno razdeljujemo stažnim lastnikov so od 17,00€ pa vse do 350,00 in več € mesečno po enoti. Če je plačilu stroškov priključeno še kakšno popravilo – ali kaj, kar so naročili etažni lastniki in sprejeli s sklepom, je ta strošek lahko še precej večji. Odvisno, ali gre za enkratno plačilo, ali za plačilo na več obrokov.

Gorazd

Pozdravljeni,

zanima me glede energetske izkaznice. S fantom sva v najemu že 1 leto, sedaj nama poteče najemna pogodba in jo bova podaljšala za pol leta, nato greva ven iz stanovanja. Lastnik stanovanja je rekel, da naj bi si delili stroške energetske izkaznice. Sedaj me pa zanima ali sva dolžna plačati pol energetske izkaznice ali ne? Glede na to, da že plačuješ lastniku najemnino in se mi zdi, da je to njegova dolžnost ne najina, ali se motim?

Hvala za odgovore.

Lp

Ne, ne motita se. To je vsekakor njegova dolžnost.

Poleg tega lastnik stanovanja NI dolžan predložiti energetske izkaznice, če oddaja stanovanje za dobo manj kot eno leto.

Gorazd

dva in trideset

Kdo je dolžan plačevati stroške zavarovanja opreme v stanovanju, najenik ali najemodajalec, oziroma ali je to stvar dogovora? Hvala

Oprema je običajno zavarovana v okviru stanovanjskega zavarovanja (torej en paket za več stvari, pač kot se lastnik odloči) in je strošek lastnika, saj on dobi odškodnino. Niti ne vem, ali bi lahko najemnik sklenil zavarovanje na svoje ime za tujo nepremičnino.
Če je pohištvo tvoje … hm, to je pa spet poseben problem. Mislim, da bi bilo to najbolje vprašati kakega agenta, ali lahko ti sam zavaruješ svoje pohištvo v tuji nepremičnini. Recimo primer izliv vode: poškoduje se parket, stene in pohištvo. Parket in stene so od lastnika, pohištvo pa je tvoje.

Lep pozdrav.
Nevem če je pravilna tema ampak vseeno vprašam.
Moj najemodajalec je sam od sebe, kljub mojim opozorilom ter opozorilom odvetnika, da je to moja dolznot ter da ce 15ga nimam dovolj lahko placam tudi 29. Ali 5. Naslednji mesec(samo primer dajem) placeval VSE Stroške stanovanja(elektrika,komunala, čiščenje skupnih prostorov,…), sedaj pa sem v drugem stanovanju in me zanima ali me lahko terja za položnice, ki jih je plačal on (Najemnino vem oz. Je pravilno, da poravnam)?
Najel je tudi odvetnika, ki mi je poslal par dopisal glede tega in dajal datuma do kdaj moram placati in sem mu rekel, da naj kar tožbo vloži ter prek sodišča doseže to da mu dam za ŽE plačane položnice pa ceprav iz njegove strani.
Takoj,ko sem to napisal je odvetnik odstopil od primira tet ne duha ne sluha več o njem.

Hvala za odgovor in Lep Pozdrav, Matija

Mene pa zanima kdo plača FIKSNE stroške ogrevanja, če so radiatorji zaprti in od ogrevanja dejansko nimaš nič. Vem, da je to drugače strošek najemnika. Kaj pa v tem primeru?

Rezervni sklad je strošek najemodajalca. Kaj pa ostali spodaj prikazani stroški:[attachment=0]image.jpg[/attachment]

Pozdravljeni.
Tudi jaz imam vprašanje glede postavk na računu upravnika.
Drobni potrošni material je relativno majhen strošek. Kaj pa v primeru, ko je ta strošek višji npr. 20€ za led svetila.
A gre v tem primeru za investicijo in je potem to strošek lastnika?
Lp

Berem komentarje pa se ne morem načuditi kakšne ogabnosti si ljudje domislite.

Jah, kdo bi pa plačal fiksne stroške ogrevanja, če bi bila v svojem stanovanju? Bi ti iste plačeval kdo drug, sponzor mogoče? Fotr, matka…al kdo pizda. Vse bi imeli, plačali pa ne bi nič….. fuj in fej.

Strošek najemodajalca je rezervni sklad in zavarovanje. Pika. Zapomnite si za vselej.

Vse druge stroške, tudi žarnice in vse drugo kar je potrošni material in ga VI NAJEMNIKI dejansko uporabljate, ste tudi vi najemniki dolžni plačati. Vi rabite luč in ne najemodalaec, gnoji izkoriščevalski.

Če komu kaj ne gre v glavo – obstaja čisto zakonita varianta: Upravitelj bloka razdeli stroške in pošlje ločene položnice lastniku in najemniku – vsakemu za tisti delež stroškov kateri je vsak dolžan PO ZAKONU tudi plačati. Seveda je to možno če je stanovanje zakonito in legalno oddano v najem, ne pa na črno.
Po komentarjih sodeč in glede na to da vam lastnik pošilja kopije položnic ste očitno v najemu na črno in zdaj bi še najemodajalca olupili do kože. Fuj in fej…

Če gre za led svetila kot potrošni material (žarnice) je to strošek uporabnika stanovanja za katerega ni nujno, da je lastnik (najemnik). Če gre za led svetila kot samostojno svetilo ( na primer plafoniera z led osvetlitvijo) pa je to strošek lastnika. Razen če ni z najemno pogodbo določeno drugače.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close