Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Manjkajoča pogodba za vpis stanovanja v ZK

Manjkajoča pogodba za vpis stanovanja v ZK

A mogoče kdo ve kje bi lahko vprašala za kupoprodajno pigodbo, ker mi 1.manjka? Od tega je že cca 30 let. Vem da se po novem da vseeno tako stanovanje vpisat v ZK, sta pa potrebna najmanj 2 soseda, ki morata podpisati, da me pogosto vidijo v bloku itd in morata podpis overiti pri notarju, ampak so dodatni stroški s tem, pa spraševat sosede, pa jih pošiljat h notarju.
Kje bi lahko vprašala za manjkajočo kupoprodajno pogodbo? Sem pa iz Lj.

Pri prodajalcu? Mogoče vprašaš upravnika bloka, če ve kje se hrani kakšen izvod.

Prodajalca sem že poskusila poiskat ampak brez uspeha. Mogoče res upravnika, ampak se je tudi upravnikov že zamenjalo.

A je bil prodajalec fizična oseba?

Glede upravnika pa sem mislila, da se tam lahko pozanimaš, če ve kje se te zadeve hranijo oz. če mogoče ve, kakšen je bil pred 30 leti postopek prodaje stanovanja. V nekem arhivu definitivno mora biti še kakšen izvod. Mogoče pa je priložena zraven kreditne pogodbe na banki, če se je potreboval kredit.

Ena firna, ki pa ne obstaja več je stanovanje prodala fizični osebi. Te pogodbe nimam.
Bom vprašala upravnika.

Če ti manjka pogodba, na sodišču vložiš “vzpostavitev listine”, Tam ti dajo obrazec, ga izpolniš in potem čakaš mislim da 30 dni, nakar se šteje, da je listina vzpostavljena in ti izvedejo vpis v ZK. To sem delala jaz, ker mi je manjkala ena originalna pogodba v verigi pogodb in se je štelo, da te pogodbe nimam.

http://www.etazna.si/ne_spreglejte_etazna_lastnina/amortizacija-nadomestitev-manjkajoce-listine-za-vpis-lastninske-pravice-v-zemljisko-knjigo/

Tukaj ti vse piše.
Dobro opravi!

Meni je tudi manjkala 1. pogodba, s katero je gradbena firma prodala stanovanje prvemu lastniku. Jaz sem stanovanje kupila od 2. lastnika. Vzpostavitev ZK listine mi je urejal notar, pred več kot 10 leti, dala sem mu papirje, ki sem jih imela. Zahtevek za vzpostavitev listine se objavi v Uradnem listu in če se po 30 dneh ne javi nihče, ki bi imel kakšne zahteve v zvezi s tem, se lahko stanovanje vpiše v zemljiško knjigo. Ni treba nobenim sosedom dajat izjav ali kaj podobnega.

Meni je tudi manjkala 1. pogodba, s katero je gradbena firma prodala stanovanje prvemu lastniku. Jaz sem stanovanje kupila od 2. lastnika. Vzpostavitev ZK listine mi je urejal notar, pred več kot 10 leti, dala sem mu papirje, ki sem jih imela. Zahtevek za vzpostavitev listine se objavi v Uradnem listu in če se po 30 dneh ne javi nihče, ki bi imel kakšne zahteve v zvezi s tem, se lahko stanovanje vpiše v zemljiško knjigo. Ni treba nobenim sosedom dajat izjav ali kaj podobnega.[/quote]

Hehe, tudi jaz sem vzpostavljala ravno prvo kupoprodajno, s katero je gradbeno podjetje prodalo stanovanje prvemu lastniku. Imela sem sicer kopijo, ampak originala nisem mogla niti iz gradbene firme dobiti, ker niso imeli več arhiva iz leta 1975.

Meni je tudi manjkala 1. pogodba, s katero je gradbena firma prodala stanovanje prvemu lastniku. Jaz sem stanovanje kupila od 2. lastnika. Vzpostavitev ZK listine mi je urejal notar, pred več kot 10 leti, dala sem mu papirje, ki sem jih imela. Zahtevek za vzpostavitev listine se objavi v Uradnem listu in če se po 30 dneh ne javi nihče, ki bi imel kakšne zahteve v zvezi s tem, se lahko stanovanje vpiše v zemljiško knjigo. Ni treba nobenim sosedom dajat izjav ali kaj podobnega.[/quote]

To s sosedi je baje po novem. Baje je obvezno, sem tudi brala o tem.

To s sosedi je baje po novem. Baje je obvezno, sem tudi brala o tem.[/quote]
In kakšne izjave bi morali sosedi dat? Da tebe videvajo? Saj ti lastništvo dokazuješ s kupoprodajno pogodbo. Pa konec koncev, če kupiš stanovanje oziroma si lastnik, sploh ni nujno, da v tem stanovanju tudi živiš in te tam videvajo.
Kar se srečevanja sosedov tiče: jaz imam v našem nadstropju 3 sosednja stanovanja. Eni so se že pred par leti odselili in je stanovanje prazno, v drugem stanovanju so podnajemniki, vidim koga vsakih nekaj mesecev, v tretjem živi en par, enega ali drugega vidim nekajkrat letno. Kdo naj bi šel potem dajat izjave in kakšne?
Ti lepo stopi do enega notarja in bo cela reč zrihtana brez problemov.

Hecno, imam isti problem. Ampak Durs, Gurs, komunala pa še kdo, točno ve, kdo je lastnik in pošilja položnice na moje ime z mojo davčno številko – zdaj pa naj bi bile izjave sosedov verodostojnejše od npr. Dursa? A se jim ne zdi, da bi šli že pojamrat, če bi nam dolga leta zaračunavali NUSZ za nepremičnino, ki ni naša? In sosedje vedo bolje?

To s sosedi je baje po novem. Baje je obvezno, sem tudi brala o tem.[/quote]
In kakšne izjave bi morali sosedi dat? Da tebe videvajo? Saj ti lastništvo dokazuješ s kupoprodajno pogodbo. Pa konec koncev, če kupiš stanovanje oziroma si lastnik, sploh ni nujno, da v tem stanovanju tudi živiš in te tam videvajo.
Kar se srečevanja sosedov tiče: jaz imam v našem nadstropju 3 sosednja stanovanja. Eni so se že pred par leti odselili in je stanovanje prazno, v drugem stanovanju so podnajemniki, vidim koga vsakih nekaj mesecev, v tretjem živi en par, enega ali drugega vidim nekajkrat letno. Kdo naj bi šel potem dajat izjave in kakšne?
Ti lepo stopi do enega notarja in bo cela reč zrihtana brez problemov.[/quote]

Ja meni je to omenila agencija, ki sodeluje z našim upravnikom glede vpisa v ZK in rekla, da je ta način edini in obvezen, če želim stanovanje vpisati v ZK a nimam vseh zaporednih pogodb. Če bi jih imela, to ne bi bilo potrebno. Pa saj to s sosedi tudi v zgornjem linku, ki ga je nekdo posredoval, piše.

Za vpis nepremičnine v zemljiško knjigo rabite originalno kupoprodajno pogodbo, ki je bila predložena v davčni postopek, plačan davek in podpis prodajalca overjen (ali pa notarski zapis). Če kateri od teh elementov manjka, nepremičnine ni možno direktno vpisati v zemljiško knjigo (če npr. ni podpis overjen, če imate samo fotokopijo pogodbe, čeprav so na njen vsi štemplji, če v verigi manjka ena pogodba…). V tem primeru se opravi postopek za vzpostavitev zemljiškoknjižne listine pri notarju. Domnevni lastnik nepremičnine mora predložiti 2 podpisani in notarsko overjeni izjavi lastnikov nepremičnin v neposredni bližini (npr. etažnih lastnikov v istem bloku), ki potrdita, da ima domnevni lastnik nepremičnino res v posesti. Ti izjavi se priložita zemljiškoknjižnemu predlogu hkrati z obrazložitvijo, kaj se je zgodilo z manjkajočo listino. Sodišče nato izda sklep o vzpostavitvi z.k. listine, ki se ne objavlja več v Ur. listu, temveč na spletni strani sodišča. Po izteku 30 dni izda sodišče sklep o vknjižbi lastninske pravice. Zloraba je seveda kazniva!

Lahko se sicer napotite do upravnika, do davčnega organa ali koga drugega, pri katerem je možnost, da hrani izvod pogodbe, vendar bo ta po vsej verjetnosti imel le fotokopijo, ne pa originala in ste zaman izgubljali energijo. V vsakem primeru boste morali iti v postopek vzpostavitve z.k. listine. Bo pa morda pripomogla kopija pogodbe k razjasnitvi zadeve in odpravila morebitne dvome o pravnem nasledstvu.

Hvala vsem za odgovore.
Jaz 1.pogodbe spoh nimam, nimam niti kopije le te. Bo res bolje iti do sosedov in skupaj z njimi h notarju.

Sem opazila, da si že večkrat dobro svetovala.
Meni manjka ena pogodba vmes med dvema pravnima subjektoma, ki oba ne obstajata več. Nepremičnina se je prodajala v paketu več stanovanj, tako da originalne pogodbe sploh ne bi mogla dobiti. Drugi pravni subjekt (se pravi kupec), je pa šel v stečaj, preden je sploh vpisal ta stanovanja v ZK.
Je to potem isti postopek? Plačujem nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, tako da durs ve, čigavo je stanovanje, seveda tudi vse ostale stroške in sosedje me poznajo 🙂

Meni manjka ena pogodba vmes med dvema pravnima subjektoma, ki oba ne obstajata več. Nepremičnina se je prodajala v paketu več stanovanj, tako da originalne pogodbe sploh ne bi mogla dobiti. Drugi pravni subjekt (se pravi kupec), je pa šel v stečaj, preden je sploh vpisal ta stanovanja v ZK.
Je to potem isti postopek? Plačujem nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, tako da durs ve, čigavo je stanovanje, seveda tudi vse ostale stroške in sosedje me poznajo :)[/quote]

Mislim, da je postopek isti. Saj mene tudi agencija, ki sodeluje z našim upravnikom pri vpisu v ZK ni vprašala kdo je takrat bil lastnik….samo vprašala me je, če imam vse pogodbe, sem rekla ne in mi je povedala kakšen je postopek. Pojutrišnjem grem na to agencijo.

Je to potem isti postopek? Plačujem nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, tako da durs ve, čigavo je stanovanje, seveda tudi vse ostale stroške in sosedje me poznajo :)[/quote]

Mislim, da je postopek isti. Saj mene tudi agencija, ki sodeluje z našim upravnikom pri vpisu v ZK ni vprašala kdo je takrat bil lastnik….samo vprašala me je, če imam vse pogodbe, sem rekla ne in mi je povedala kakšen je postopek. Pojutrišnjem grem na to agencijo.[/quote]

Je pa vseeno bolje, da ti odgovori nekdo, ki se v te zadeve razume. Ampak kot že rečeno, mislim da je enako.

Problem pri teh situacijah je ravno v tem, da vsi vedo, kdo je pravi in dejanski lastnik, vendar se ta vseeno ne more vpisati v zemljiško knjigo. Prav zato je uveden ta institut vzpostavitve zemljiško knjižne listine, ker je še precej nepremičnin, predvsem blokov, ki kjer etažna lastnina ni vzpostavljena in so se listine izgubile. Tam, kjer ni bila sploh urejena etažna lastnina, je včasih problem tudi v vsebini pogodb, ker nimajo ustreznega zemljiškoknjižnega dovolila. Ne ve se točno, za katero nepremičnino gre, ni ID podatkov. Vsekakor bi vam svetovala, da greste z vsemi listinami (originali in fotokopijami), ki jih premorete, do notarja, s seboj imejte tudi izpisek GURS-a o vrednotenju nepremičnin (da bo res nedvomno, za katero nepremičnino gre) in vam bo notar poiskal primerno rešitev in zbral še ustrezne druge dokaze.

Hvala. Gursove cenitve pa nisem dobila jaz … gurs se očitno zanaša na zadnjega lastnika v ZK.
Tole moram nujno nekak uredit.

Zivjo
Mogoce lahko pomagam z nasvetom se komu,ki bo imel podoben problem…Kar se tice manjkajocega dokumenta pri vpisu v zk….Ce manjka kaksen dokument(original…)se temu rece vzpostavitev nadomestne listine ki jo nadomesca podpis izjava dveh sosedov overjenih podpisanih pri notarju z osebnim dokumentom….ko imas izjavo podpisano in overjeno pri notarju,prav tako pri istem notarju podas predlog za vpis v zk…pozanimaj se,da so sosedi ok da ne komplicirajo…lahko gres isti dan z obema ali posamezno ce nimajo casa,prej se dogovori pri notarju in sosedih da bodo imeli cas..ni pa tako drago pa veliko srece lep pozdrav

Pozdravljeni,

postopek je lahko dokaj enostaven in rešljiv, lahko pa ni tako enostavno…
Odvisno je tudi kdo je trenutno vpisan v ZK. Od tega je potem odvisno kakšne korake narediti za vpis.
Pri nas smo pred kratkim reševali vpis, ko so manjkale pogodbe in je bil v ZK še vpisana družba, ki je 40 let nazaj gradila… V tem primeru je šel skozi brez težav postopek, kjer sta dva najbližja soseda s podpisom izjave pri notarju, jamčila, da je zdajšnji lastnik posestnik, da plačuje stroške, ima dejasno v lasti in posesti…nepremičnino. V tem primeru je to šlo čisto normalno po zakonski poti skozi. Ni pa nujno.
Zati je težko točno govoriti dokler se natančno ne ve vseh podrobnosti.
Lahko me kontaktirate in vidimo kaj imate.
Lep pozdrav!

Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec, licenca MOP 567 Naj bo prodaja ali nakup nepremičnine brez stresa, nepotrebnih zapletov in stroškov. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tanal nepremičnine Tanal d.o.o. www.tanal.si, [email protected] Posredovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin, svetovanje na področju nepremičnin

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close