Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Nakup parcele za gradnjo stolpa s kletjo

Nakup parcele za gradnjo stolpa s kletjo

Pozdravljeni vsi,

Nekaj sem se že zanimal, vendar vedeti preveč ne bo škodilo. Preko enega znanca nameravam kupit travnik oz. kmetijsko zemljišče K1 v velikosti 641m2. Tam bi imel klet v velikosti približno 16m2, zgoraj bi bil pa razgledni stolp v višini 6 metrov. Še vedno nisem dobil ravno jasnega odgovora če bi za to potreboval kakršnokoli dovoljenja, razen soglasja in vloge za umestitev v prostor. Na občini ne znajo dat lepega odgovora (eden ja, drugi ne).

Ponuja mi tudi drugo parcelo, gozdarsko zemljišče v velikosti 900m2, na kateri bi imel podobno zamisel.

Lepo pozdravljeni.

K1 so najboljša kmetijska zemljišča. Gradnja na teh zemljiščih je omejena. Kaj je dovoljeno graditi točno na tej lokaciji, piše v občinskem prostorskem načrtu (OPN). Na občini lahko zaprosite za lokacijsko informacijo (strošek slabih 25 EUR) – tako boste dobili črno na belem, kaj se tam sme in kaj ne sme. Potem pa na posvet k arhitektu, ki bo preučil lok. inf., OPN ter uredbo o razvrščanju objektov. Takole čez palec se mi zdi, da tak objekt (gre za gradbeni inženirski objekt, ki ustreza merilom za nezahteven objekt) na zemljišču K1 ni dovoljen. V splošnem velja, da je potrebno za nezahtevne objekte pridobiti gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte (DNZO). Čeprav za pridobitev le-tega ne potrebujete pooblaščenega arhitekta ali inženirja (pridobite ga lahko sami), vam vseeno svetujem obisk pri kakem projektantu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close