Dedovanje
Lepo prosim za pomoc. S starsi bi rada uredila pogodbo o dedovanju. Sestra je pred 21 leti dobila od starsev stanovanje v ljubljani v vrednosti 90000€. Takrat sta starsa stanovanje direktno prepisala nanjo. Jaz sem bila takrat stara 19 let in mi je bilo receno, da bom pa jaz dobila vikend (vikend je zdaj uradno vreden 80000€).
Ker sestra sanjari, da bi rada imela vikend, se vse bolj nagibam, da s starsi uredimo pogodbo o preuzitku. Ker bom te stroske krila sama me zanima koliko je okvirna cena taksnega postopka. Ali mora sestra kaj podpisat. Npr, da se odpoveduje dedovanju vikenda.
Oprosti, ampak zakaj to pišeš sem? Škoda časa. Raje pokliči notarja ali odvetnika, pa ti bosta povedala ceno sestave take pogodbe. Pogodba mora biti sestavljena v obliki notarskega zapisa, s katerim boste lastninsko pravico vpisali v zemljiško knjigo.
Prav je, da se pozanima že vnaprej. Moja izkušnja: notarka/sorodnik bi me prinesel naokrog, če se ne bi spoznala na te zadeve.
Pravzaprav tudi če starši ne storijo ničesar in se uvede navadno dedovanje, ti pa zahtevaš vračilo darilo v dedno maso (stanovanje), bo vikend tvoj oziroma pol stanovanja, pol vikenda vsaka. Enako bi veljalo za oporoko in klasično darilno pogodbo – če bi starši naredili oporoko in vse zapustili tebi, bi sestra sicer lahko zahtevala nujni delež, vendar bi se štelo, da je bila že izplačana zaradi podarjenega stanovanja. Za pogodbo o preužitku ni potreben sestrin podpis.
Prav pa bi bilo, da se starši pred podpisom česarkoli odkrito pogovorijo s sestro in ji pojasnijo, zakaj bo vikend tvoj.
Forum je zaprt za komentiranje.