Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Provizija pri prodaji/nakupu nepremičnin

Provizija pri prodaji/nakupu nepremičnin

Zanima me, koliko % provizije ste plačali posredniku za nakup/prodajo nepremičnine? Ali je bil na določen % potem še dodatno 20% DDV? Hvala vam za odgovore.

Pri nas v Mb – provizija med 3 in 3,5% + DDV .

lp

2%, v proviziji pa so bli všteti vsi stroški, vključno s pogodbo v notarskem zapisu. Seveda je bil obračunan DDV, saj ni storitev ki bi bila ni oproščena DDV-ja.

Če daš več kot 1% je brezumje, ne pristani na prvo ponudbo…..

Sem ljubitelj narave, plesa in vsega lepega, ločen po tuji krivdi, ne pijem ne kadim - 1. april...

Tako je!

Če vas nepremičninski agent prepričuje/izsiljuje/jamra za 2%, mu takoj povejte, da boste odšli drugam – jest običajno omenim konkurenco.

IN, tudi ta 1% je preplačan, sploh pri najemninah, da prodaje hiš ne omenjam.
Torej, pamet v roke in zavejte se, da ste VI stranka, ki pove koliko nudite za posredovanje – ne on.

1,5% bruto. Pa mi je preveč. Bom znižala na 1.Še nisem podpisala.

Kaj bi da ne bi:)
Eni resnično cenite svoje delo in zanj želite spodobno plačilo. Kadar gre za delo nekoga, ki je odvisen od procentov pa bi najrajši videli, da bi on vam plačal. Vedno več dela bo vezanega na provizijo in provizija se plača, ne pa da se baranta kot na tržnici.
Za pošteno plačilo dobiš pošteno opravljeno delo (pa ne mi sedaj s tistim tipičnim slovenskim:jaz pa poznam en primer, ko to ni tako…)
Jaz pa dobro služim ravno zaradi takšnih kot ste nekateri tukaj; vse bi naredili, da ne bi plačali tistega enega procenta več in nazadnje naletite na nekoga, ki vas nate***e in potem ste pripravljeni plačati veliko več, da stvar vrnete v prvotno stanje.

Pa lep večer

Zasebna prodaja nepremičnine in pomoč pravnika ali notarja se še najbolj splača! Cenovna razlika je velika!

ki toliko barantete s temi provizijami, bi si mislil, da kupujete vsak mesec stanovanje. 2% je standard

Zakon o nepremičninskem posredovanju (Uradni list RS, št. 72/06 – UPB1) v 5. členu določa najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje in sicer sme znašati v primeru nakupa ali prodaje za isto nepremičnino največ 4% od pogodbene cene, ta omejitev pa ne velja, kadar je pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10.000 € v tolarski protivrednosti. V primeru drugih pravnih poslov višino plačila za posredovanje stranki uredita s pogodbo.

Plačilo za opravljen posel posredovanja je torej zakonodajalec omejil le za primer nakupa in prodaje nepremičnine in sicer na 4% pogodbene cene, kar hkrati pomeni, če nepremičninska družba proda nepremičnino za višjo ceno, kot je bilo dogovorjeno, posledično pridobi višje plačilo za posredovanje, saj je plačilo določeno v odstotkih. Kakršnokoli dodatno plačilo v takem primeru je z zakonom prepovedano, razen, če gre za dodatne storitve, ki niso zajete v posredniški storitvi. Dogovor o dodatnem plačilu – nagradi je torej v nasprotju z zakonom.

Vedno v življenju se lahko pogajamo. Saj se za plačo tudi, pa na tržnici, lobisti se pogajajo,… zakaj se ne bi za provizijo?

Čisto nekaj drugega je pa razmišljanje za pošteno opravljeno delo pošteno plačilo. Kaj pa naredi nepremičninski agent, da si zasluži provizijo 4.000 € ob prodaji 100.000 € vredne nepremičnine?

Prodal sem stanovanje, agent me je obiskal, popisal podatke, poslikal stanovanje in dal zadevo na internet… Ker se ni stvar premaknila sem dal zasebno ponudbo… Glej ga zlomka, imel sem cel kup ogledov – samih nepremičninskih agentov, ki so želeli tržiti moje stanovanje. Prodal sem stanovanje brez pomoči agentov..

Vendar, če je to njihovo delo: Popis stanovanja, objava oglasa in sprejemanje klicev tistih, ki stanovanje najdejo na netu in organiziranje ogledov – potem so plačani preveč.

Tisto o urejanju papirjev, prepisa in jamčenju pa pozabimo – saj ni še noben agent odgovarjal, ker je prodal črnogradnjo. Papirje pa znamo vsi odnesti do notarja…

Dejstvo pa je, da jih je z upadom nepremičninskih poslov sedaj preveč in da verjetno ni najlažje preživeti v teh časih. Vendar, vedno greste lahko delati za 8 ur in boste prejeli pošteno plačilo…

Mogoče je 2% standard za posrednike, sigurno pa to ni za naročnike. Še huje pa je, da tudi stranka, ki storitve ne naroči (običajno kupec) plača ta tvoj standard, ker posredniki izsiljujejo s podpisom pogodbe o posredovanju za sam ogled.

Vsak kupec bi moral prijavit vsako tako nepošteno prakso, pa bi se zadeve hitro uredile….

Pripravite predlog za spremembo Zakona o nepremičninskem posredovanju (ZNPosr)
in ga oddajte v parlament, pa naj odločajo

http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r07/predpis_ZAKO3437.html

4%

3,5+DDV, pa naj delajo kar je njihovo delo, saj v sparu tudi plačate provizijo. A tam pa ne bomo barantali a ne?

Ti si pa res za vice….ti kar plačuj 3,5 %….ovce so za šišat

provizija se obračuna ponavadi pri prodaji

Provizija je 4 %, običajno se razdeli na kupca 2% in prodajalca 2%

Zakaj bi kupec moral kaj plačati?

Tukaj preverite analizo https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/nepremicnine/nepremicnine-cena-posredovanja-nepremicninske-agencije-preverjeni-nepremicninski-posredniki-agenti-za-nakup-prodajo-najem-in-oddajo-nepremicnine/

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close