Prodaja nepremičnine
Pozdravljeni,z možem razmišljama o prodaji zidanice z vinogradu,pa nevema kako se to lotiti…ali potrebujema najprej cenilca ,da oceni.ali je bolje to predati posredniku,ki to vse opravi prodajo…kaj se bi bolje splačalo?
hvala za pomoč
Sama poglejta, po koliko se prodajajo zidanice in vinogradi v vašem okolišu. Vse portale preglejta. Bolho, Nepremičnine.net…
Ali pa najdita agencijo. Ta, ki je moderator, (gospod Aleš) te strani, vama zastonj oceni, po koliko bi šlo. Ko pa proda, pa zaračuna provizijo . Upam, da se javi in vama da link do strani.
Običajno se tudi pri kmetijskih zemljiščih (ni pa to nujno), najprej najde kupca (preko agencije, oglasa, ipd…).
1. V vsakem primeru je potrebno, ker gre za kmetijsko zemljišče, na UE objaviti ponudbo za prodajo nepremičnine. Pridobite tudi potrdilo o namenski rabi.
2. Kdor je zainteresiran (lahko že najden kupec, sosed, kdo drug), sprejme to ponudbo z vlogo, ki jo pošlje na UE. UE nato izda odločbo in navede, s kom se lahko sklene pogodba.
3. Podpis pogodbe.
4. Kupec na UE odda vlogo za odobritev posla, kateri priloži pogodbo.
5 . Ko UE odobri posel, na FURS oddate vlogo za plačilo davka.
6. Ko je davek plačan, greste k notarju, ki overi podpise prodajalca na pogodbi.
7. Novi lastnik vpiše lastninsko pravico pri notarju, osebno na zemljiški knjigi ali preko eSodstva.
Tule imaš zadevo kar lepo opisano https://www.informiran.si/portal.aspx?content=prodaja-kmetijsko-zemljisce
Pozdravljeni,
malo pozno odgovarjam, pa vseeno…
Pri zidanici gre tudi za prodajo kmetijskega zemljišča. V tem primeru je postopek malenkost drugačen, saj je potrebno zemljišče javno ponuditi (oglasna deska)… Tudi, če že najdete končnega kupca…
Cenilca kot takšnega (sodnega) vsekakor ne potrebujete. Svetujem vam, da se morda obrnete na eno od lokalnih agencij in profesionalen posrednik vam bo odkrito in realno povedal kakšna je vrednost vaše zidanice. To tudi zahtevajte od njega. Ker nepravilna postavitev cene je ena od največjih napak, ki jo prodajalci naredijo…
Kot je že nekdo spodaj v komentarju napisal, vam jaz res lahko okvirno povem koliko je vredna nepremičnina na trgu ta trenutek. Vsekakor bi bilo bolje, da nekdo pride pogledati zadevo in vam natančno pove.
Posrednik vam mora za plačilo tudi v celoti izpeljati zadevo in poskrbeti za vse pravne in fomalne zadeve za prodajo in prenos lastništva.
Lp,
Pozdravljeni,
Tudi jaz imam vprašanje v zvezi s prodajo nepremičnine in sicer me zanima kako je glede davka na kapital pri prodaji nepremičnine ki sem jo kupila leto in pol nazaj in zanjo plačala 13.000€. Nepremičnina je bila brez papirjev ki sem jih jaz sedaj uredila. Ocenjena na fursu je malo manj kot 30.000€ in če bi jaz sedaj to želela prodati se zavedam tega da moram plačati 2% davka na prodajo nepremičnine in 25% davka na kapital .. zdaj me pa zanima če bi hišo prodala za 30.000€ se šteje za davek pogodbena cena hiše ki sem jo jaz plačala 13.000€ (bi mogla plačati 25% od 17.000€) ali ocenjena vrednost hiše? (bi plačala tisto minimalno razliko)
Hvala za odgovor
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
Glede na vaše napisano je takole:
plačali bi 25% davka na razliko 17.000 eur. Od te razlike bi FURS odštel še 2% davka, ki ga plačate in 1% normiranih stroškov… Torej bi plačali cca 4.000 eur davka na kapitalski dobiček.
Pozdravljeni,
Najlepša hvala za vaš odgovor. In stvar je taka.. hiša je ocenjena na skoraj 30.000 Eur. Glede na to da je bila hisa (bivsi vikend sedaj je namembnost spremenjena) kupljen za 13.000eur (pred mojim nakupom je bila ocenjena na 12.000eur) in da sem za papirje odstela 5.000 eur (kar naj bi se pri davku upostevalo) sem hotela hiso prodati za 18.000 eur ampak tukaj naj bi bil problem ker je hisa po fursu ocenjena na 30.000 eur in to nekako naj nebi slo oz. Bi lahko furs kompliciral .. sem se nekaj malo pozanimala kako bi bilo ce bi hiso dala ocenit in še vedno nisem zvedela ali bi ta cenitev pol kaj spremenila ali ne?
Se že vnaprej zahvaljujem za odgovor in upam da razumete kar sem vas želela prašati.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
FURS bo upošteval le tista “vlaganja”, ki jih boste izkazali z računi, na vaše ime in s potrdilo, da so dejansko plačani. Nova kuhinja se npr. ne upošteva…
Kar se tiče vrednosti po GURSU jo Furs ne sme upoštevati. Če pa smatrajo, da bi morali prodati za več denarje (primerjava z nekkimi ostalimi prodajami na tem območju) pa lahko oni zahtevajo cenitev…
Tako nekako gre… na kratko…
Lp,
Hiter odgovor, najlepša hvala!
Evo takole računi so kar se tiče legalizacije hiše (uzuptacija in degretacija, komunalni prispevki), geodetske storitve in priklop optike na omrežje, računi so vsi na moje ime in seveda s potrdilom tako da upam da se bo to kaj upoštevalo.
Kar se tiče pa fursa če sem prau razumela je vaš odgovor meni v dobro torej se po gursu ne upošteva in če želim prodati za določeno ceno naj nebi bilo problemov. Moram reči da so te stvari prav zelo zakomplicirane, ko že misliš da nekaj veš, zveš še nekaj novega. 😁
Se vam še enkrat iskreno zahvaljujem za pomoč.
Lp
Prav zaradi vsega tega ni tako slabo najeti strokovnjaka…:).
Furs ima pravico zahtevati cenitev, če meni, da ste prodali za premalo denarja…
Od kdaj se ne upošteva GURS cenitev? Kolikor mi je znano je bilo včasih 80% GURS cenitve, če so presodili da je cena prenizka. Zadaj lahko upoštevajo 100% ali še hujše pogledajo podobne posle v okolici in vzamejo povprečje ki lahko znaša tudi 150% cenitve ali še celo več če so prodajalci sposobni.
Pozdravljeni,
Ustavno sodišče je pred leti določilo, da se posplošena vrednost na Gursu ne sme ujpoštevati pri odmeri davka. Lahko pa seveda Furs naredi primerjavo prodanih nepremičnin na lokaciji in tudi eventuelno zahteva cenitev.
Od kje pa sodišče vzame vrednost podedovane nepremičnine? Po Gursu, po tržni vrednosti, a gledajo oglase podobnih nepremičnin za koliko se prodajajo? Kako določijo vrednost nepremičnine?? In ali tista vrednost drži, je verodostojna za davčno osnovo pri odmeri davka?
Od kje pa sodišče vzame vrednost podedovane nepremičnine? Po Gursu, po tržni vrednosti, a gledajo oglase podobnih nepremičnin za koliko se prodajajo? Kako določijo vrednost nepremičnine?? In ali tista vrednost drži, je verodostojna za davčno osnovo pri odmeri davka?
[/quote]
Če je na sklepo o dedovanju ovrednotena vrednost, potem je to vrednost ob dedovanju. V primeru, da to podedovano nepremičnino prodate, jo pač prodate za neko tržno vrednost tisti trenutek.
Za odmero davka na promet nepremičnin ob prodaji, vzamejo vašo pogodbeno vrednost ob prodaji. Za ugotavljanje morebitnega kapitalskega dobička na razliko pri prodaji (vrednost ob dedovanju in vrednost ob prodaji), pa vzamejo vrednost, ki ste jo napisali ob dedovanju in vrednost ob prodaji.
Če ob dedovanju niste navedli vrednosti, potem je ponavadi potrebna cenitev nepremičnine na dan pridobitve (dedovanja) s strani cenilca.
Forum je zaprt za komentiranje.