Glasnost računalnika
Pred nekaj meseci sem kupila nov računalnik. Ko je prižgan je kar glasen (mislim, da ventilator). Ali je možno to popravit? Mogoče zamenjat ventilator?
Seveda je, samo moraš ugotovit, kateri ventilator je glasen, ali tisti na procesorju, ali tisti v napajalniku. Če je glasen ta na procesorju, potem je zadeva enostavna, saj zamenjaš le ventilator, če pa je tisti v napajalniku, pa bo verjetno treba zamenjati cel napajalnik.
Ali misliš, da če grem nazaj v trgovino in rečem, da mi ga zamenjajo (kateri koli je že), da bo veljala garancija ali je to samo moja muha.
Nekatera novejša ohišja imajo na zadnji strani dodaten ventilator, ki po mojih izkušnjah povzroča največ hrupa. Le-tega se da v večini primerov odklopiti brez posebne škode za sistem. Odvisno seveda kaj z računalnikom počneš…. Jaz tega ventilatorja nisem odklopil, ker imam cel računalnik toplotno obremenjen, pa tudi sicer: kakšen užitek bi bil voziti avto z 200 konji, ki ima neslišen motor ?!?
LP, mačkon
PS: seveda upam, da ventilator ni toliko glasen, da bi motil sosede 😉
Računalnik imam prižgan 24 ur. Zato ga najbrž tudi potrebujem. Ali ne?
Glasen pa je toliko, da se ga sliši v drugo sobo. Seveda ponoči, ko je vse ostalo tiho. Zato priprem vrata. Včasih pa, ko ga ugasnem, je kar naenkrat grozna tišina.
Vsekakor je najboljše če ga neseš v štacuno pokazat, da vidjijo če kaj ni v redu, ali pa da ti ga zamenjajo za kak tišji model. Samo če je uni na ohišju, potem ga je težje zamenjat. Ti bojo pa vsaj vedel povedat, če je to normalno, da je tolko glasen.
Pravi balzam za ušesa, kajne Lili – ko ga ugasneš, za oči pa sploh. Imamo pogosto take, kot bi bila mivka v njih.
Imam srečo, da imam izredno tiho mašinco. Athloni se precej grejejo in rabijo pogosto kar več ventilatorjev, včasih je celo na grafični kartici.
Zadeva je v takem primeru vsekakor moteča, tako za okolje, predvsem pa za uporabnika. Na nenehen hrup ventilatorjev se navadimo, vendar je utrujajoč. Podobno kot utripanje slike, ki je pogosto večina uporabnikov sploh ne opazi.
Nekatere firme vgrajujejo poceni ventilatorčke, ki kmalu zaribajo in ropotajo kot Iskrine žage (res je tudi, da ne vejo vnaprej, kako glasni bodo postali, dobaviteljev je namreč veliko). Včasih je hrup povečan tudi zaradi vibracij, saj se prenaša prek ohišja (kovinska ohišja). Poskusi z vgradnjo kvalitetnejšega ventilatorja, ne bo dosti dražji.
Najbolj pa pomaga izklop – pa hajdi ven v naravo, kam k vodi :)))
lp Tajfun
Poskusi, morda ti bo uspelo, da bo brezplačno. Potoži, da ti računalnik zaradi ventilatorja večkrat zamrzne, da je vse bolj glasen ipd. Vsekakor jih prej pokliči, preden odneseš mašino, da ne boš po nepotrebnem čakala na zamenjavo.
Ali pa ti naj nekdo ventilator priklopi na 5 Voltno napajanje,pa bo precej tišji.
Škodilo pa mu tudi ne bo,saj bo temp. le kakšne 3-4 stopinje višja.
To se mi zdi še najbolj poceni varianta.
Smo ugotovili, da je ventilator na procesorju tako glasen, tako da ga v kratkem zamenjam.
Hvala!!!
Lili
Forum je zaprt za komentiranje.