Problem s prenosnikom
Lep zgodnjejutranji pozdrav!
Imam problem, ki se mi zdi da je nerešljiv, morda pa se motim…..
Torej: imam prenosnik častitljive starosti (letnik 1996), ki sicer dela “tipi topi”, vendar se mi je zgodila nesreča, da je nekje “zgubil” driverje za sound blaster!!!
Mašinca še kar lepo dela, kupila sem dve nove baterije, ki mi sedaj omogočajo 4 ure avtonomije, vendar pa je dolg čas, če med delom ne morem poslušati priljubljenih CD-jev.
Prenosnik je bil izdelan na Nizozemskem (ja, čisto zares) in decembra bo dopolnil 6. leto življenja, tako, da sem sentimentalno navezana nanj.
Zaradi tega, da bi lahko poslušala CD-je ne bom kupovala novega, saj mi konfiguracija drugača čisto ustreza.
Ali mi lahko kdo pove, kje naj najdem tisti driver, da bo z njim moj prenosnik “zadovoljen”?
In še to: niti pojma nimam, kakšno zvočno kartico ima vgrajeno!!!
Papirje pa sem že tudi davno zmetala v smeti.
NA KOLENIH PROSIM ALI MI LAHKO KDO POMAGA!!!
Senka dobro jutro…
eh tale 1.maj pa jutranja godba in ostalo..
V redu, če imaš prenosnika pa je star, in oh in sploh.
Ampak na žalost nismo jasnovidci na tabli.
Namreč z driverji (šoferji) za tvojega prenosnika je pa problem!
Verjetno se sprašuješ kak problem je to..
Poizkusil sem z gledanjem v “kavino usedlino”, iztiskal sem tvoje sporočilo na papir in nad njem sprobaval tudi z nihalom, pa še vedno nič.
Pomagaj nam prosim sama in pomagali ti bomo.. Namreč kje je problem??
Na kolenih te prosimo!!
Ja Senka NISI nam napisala kakšen tip prenosnika je to, katera firma in ostale “umazane podrobnosti”…., Pa katere Windows imaš instalirane in podobno…
Verjamem, da bomo tiste zvoke izvabili iz tvojega kavnega mlinčka, samo kaj več napiši..
hehe
lp
Še en zgodnjejutranji pozdrav iz MB!
Oprosti, ampak res nisem napisala tistega, kar bi te najbolj zanimalo, ampak….
Danes bom bolj natančna.
Podatki so nasljednji:
Procesor: Pentium 133MHz
RAM: 4 MB (z “moje” strani je bil nadgrajen na 40 MB)
CD-ROM: TOSHIBA CD-ROM XM 1402B (6x hitrost)
Trdi disk: TOS 1010; Generic IDE disk type 45
Type: 8400 DUALLO 4″
Leto izdelave: 1996
Morda ti pomagajo pri iskanju “pogrešane osebe” še naslednji podatki prepisani iz nalepke na hrbtni strani prenosnika:
Model: 86
FCC ID: FMA86D
Serijska številka: I647NDC0444-3
(kar se tiče firme, ki ga je izdelala, vem samo to, da je bil “narejen” na Nizozemskem, morda pa ti bo prav ser. št. pomagala izslediti ga!)
Tip baterije ki jih uporablja(m): GP B905 (referenca: DR 36)
Instalirane imam slovenske Win 98
Naj še na kratko opišem, kako in zakaj se je zgodilo, kar se je:
Moj “vrli” bratec je želel na omenjeni prenosnik instalirati DIVX, čeprav sem mu lepo in celo večkrat rekla, da tega ne bo prenesel. In nekoč, ko me ni bilo zraven, je hotel preveriti, ali moje besede držijo. Posledica tega dejstva seveda je, da mi je “povozil” driverje za sound blaster!
Jaz pa jih naj sedaj iščem, ne!
Naj ti povem, da prenosnik večinoma uporabljam za pisanje zgodb, ki so bile objavljene že tu in tam (malo reklame moram narediti, a ne?).
Vse drugo namreč počnem na domačem računalniku.
Upam, da ti bo uspelo najti, kar iščem; zelo bi bila hvaležna!
Še en pozdrav in uspešen popraznični dan
Senka
P. s. :Oprosti, če sem bila predolga!
Senka,
nekateri prenosniki imajo potrebne gonilnike že na disku, če nisi vsega kdaj pobrisala ali formatirala. Pobrskaj, če imaš kje mapo drivers ali install. Tudi na katerem od servisov, ki servisirajo Toshibine prenosnike, bi ti morda znali namigniti, kakšne kartice so bile včasih vgrajene.
Meni je na starejših mašincah uspelo oživiti zvočnike tudi z nekaterimi naključnimi gonilniki.
Želim ti, da tvoja Toshiba še dolgo šiba!
lp Tajfun
Živjo obema..
Ob tem času pa jaz spim, razen če sem na morju, takrat pa še prej “za”spim…
Takole Senka, nagradni rezultati tvoje machine so:
1. Prenosnik je znamke Magitronic – Nizozemska
2. Firma Magitronic je že zdavnaj “crknila”, verjetno si bila ti zadnja njihova stranka
3. Audio Kartica v Tvoji Machini je navaden ESS488
4. Ta driver za ESS488 je v Windows 98 že zraven in ga samo poišči
Torej – tam nekje ko imaš opcijo zamenjaj audio driverje nekako poišči ESS488
chip-set, drugače je to 16 bit chip.
Če ne najdeš driverje – sporoči jih bomo poiskali……
lp
ps. vmesni čas iskanja podatkov od tvojega čudesa, malenkost 120 ur
Če pa že naključni gonilniki ne bodo delovali, pa poskusi z gonilniki od Sound blaster 16 ali starejšim SB Pro, saj so kartice, ki so jih delali v tistem obdobju bile sokraj 100% kompatibilne s SBjiravno zaradi driverjev (in DOSa seveda).
Če pa SB ne dela pa probaj kašno Yamaho, ker je njihov čip bil na večina integriranih zvočnih kartic.
Pa še to, da bratca malo iz dreka potegnemo 🙂
Sama instalacija DivXa ne bi smela povozit driverjev od zvočne, saj je to samo kodek in nima kake velike veze z driverji, tako da imaš mogoče problem kje drugje.
Poglej na Volume Control, da nimaš kak glas na minimalno ali kak mute uklopljen.
Še en zgodnjejutranji pozdravček iz MB!
V uvodu se naj najprej zahvalim vsem, ki so sodelovali v iskanju “pogrešane osebe” v smislu identitete mojega prenosnika in driverjev za moj do sedaj “neznani” suondblaster.
Hvala vam še enkrat!
Malo pa vas vendarle moram spraviti v slabo voljo in “oznaniti” da so driverji sicer “uspešno” nameščeni, vendar ne morem odpreti menija za nastavitev glasnosti.
Ko sedaj pogledam v “Upravitelj naprav” vidim “lepo” nameščen driver, ki mi je bil svetovan (ESS488), nadzora nad nastavitvami glasnosti za CD-ROM, pa še vedno nimam.
Klikam lahko do onemoglosti, pa se me nobeden ne usmili (že vidim, kako mojega PC-ja črviči po čipih od “zlobe”).
Pregledala sem celo vse driverje za sounblaster, ki so na CD WIN 98 pa ni ustrezal nobeden! Za ponoret, ti rečem!
Kaj pa naj sedaj???
Ali mi lahko pošlješ tisti driver, o katerem si govoril?
Pozdrav od Senke
P. s.: Skoraj se te ne upam več “nadlegovati”, sploh po tistem, ko si napisal, koliko dela sem ti nevede naložila.
Živjo Senka,
če v spodnji vrstici na vidiš ikonce zvočnika za nastavitev glasnosti, jo vključi v nadzorni plošči (Sounds & Multimedia Properties) – Show volume control on the Task bar. Sicer pa si maksimalno jakost prav tako lahko nastaviš na tem mestu, reguliraš jo pa itak v programu, ki ga uporabljaš za predvajanje.
LP Tajfun
Tajfun!
Ne gre in ne gre!
V “Upravitelj naprav” mi za audio driver, ki ste mi ga svetovali (ESS488)javi: “Naprava ni nameščena, na deluje pravilno, ali pa nima nameščenih vseh gonilnikov (Code 24).”
Lahko pomagata z Klemenxxom?
Aja, on uživa v Portorožu, na bomo ga motili, naj uživa, saj si 100% zasluži, ne (ha, ha, ha!). Ampak čisto zares mu privoščim in naj še zame namoči noge v morje (upam, da je dovolj toplo).
lp
Senka
Težko je reči na daljavo, kaj je narobe. Včasih se je treba malo poigrati in večkrat instalirati gonilnike. Ta tip kartic je malce muhast. Potem pa kar nalepem zaigra :))).
Dogaja se tudi, da se kak irq tepe s kakšno drugo napravo.
Počakaj na Klemenaxx, spočil se bo lepo in gotovo našel rešitev.
Živjo..
tukaj imaš driverje za WinBlows$$$eee 95/98
cca. 300 Kb je tega “šmorna”
pa povej že enkrat da ti Cd-romi špilajo..
lp
ps. zadnjič pa ni bilo 120 ur iskanja, sem se malce pošalil
resno je bilo pa 188.5 ure iskanja
Forum je zaprt za komentiranje.