tipkovnica
Pozdravljeni,
na prenosniku mi kot kaže odpoveduje tipkovnica.
Ker ne morem kupiti novega, me zanima ali je mogoče kupiti samo tipkovnico in jo na
kakšen način priključiti na prenosnika?
Hvala za pomoč.
Spoštovani,
Za kateri prenosnik (proizvajalec, model) se gre, če ni skrivnost ?
Lahko, vendar mi odgovorite, če ste tako prijazni, na zgornje in Vam najdem par kandidatov. Lahko si pa vseeno omislite tudi kar zunanjo USB 2.0 tipkovnico. Priklop se torej vrši preko kakšne proste USB reže na prenosniku ali pa če imate USB 2.0 Hub/razdelilec (ta pa je seveda priklopljen na USB vrata od prenosnika).
Če imate pa prenosnik, se Vam pa nasplošno splača imeti neko pokrivno silikonsko zadevo, da ne pride prah, kakšen polit čaj gor. 😀
eBay -> laptop keyboard protective
Hvala vam za odgovor.
Računalnik je DELL Vostro – rabite še kateri podatek?
Dejansko je že kar nekaj star…
Lp, Griko
Tipkovnice za Dell so napol zastonj na voljo na Amazonu, za naročilo potrebujete še točen model Vostra.
Navodila za zamenjavo pa so na naslovu
ftp://ftp.dell.com/Manuals/all-products/esuprt_laptop/esuprt_vostro_notebook/vostro-1520_Service%20Manual_en-us.pdf
Menjava tipkovnice traja pet minut, od orodja potrebujete le ploščati in križni izvijač.
Najlepša hvala…
Lp, Griko
Pa ne da imate Dell Vostro A860 ?
Zakaj 🙂 ?
Ah samo tako… mi je prišlo na misel. No, če ga imate, se ga da precej nadgraditi (Kamran, 28. mar 2013, 17:01 in 8. apr 2013, 16:29).
Res ga imam… sem mislila, da se boste čudili, ker je tako star 🙂
Torej priporočate nadgradnjo – a mi lahko še kaj namignete… ker dela še kar dobro, tako da bi me morda zanimale kakšne opcije kako ga malce podkrepiti, ker je že cel poln… in da bi v primeru nakupa novega lahko to uporabila potem tudi tam – da ne vržem vstran denarja, če morda vseeno neha delati.
Hvala za vse namige,
Griko
Saj tudi sam poganjam 8 let starega HP Compaq nx6325 – tudi precej nadgrajen, vendar se popolnoma nič ne pritožujem.
Pred parimi meseci je eden družinski član skuril procesor na tem prenosniku, ker, od nakupa do tega trenutka, ni bil odprt oz. ventilator in hladilnik nista bila nič počiščena. Med omenjenima se je pri tej osebi nabral za skoraj 5 mm debel sloj zgoščenega prahu in raznoraznih delcev (po dolžini skoraj 3/4 dolžine hladilnega telesa – reber), tako da je bilo hlajenje procesorja praktično nemogoče.
Sicer pa itak nasplošno velja, da je dobro VSAK prenosnik na vsaj pol leta malce odpreti in vsaj ta del malce počisiti, na 3 leta pa vsaj popolnoma razstaviti in vse razpihati. Prah se lahko veže s kondenzom, ki je v zraku in tako dobite prevodno umazanijo, ki pa lahko dela kratke stike z električnimi deli na matični plošči.
Nadgraditi disk v tem prenosniku je precejšnja muka, ker moraš popolnoma razstaviti prenosnik – realno ni težko, imam izkušnje, vendar proizvajalec bi lahko to drugače rešil z načrtovanjem.
Lahko si omislite rajši kakšen zunanji trdi disk in nesistemske stvari (glasba, filmi, mejli, itn.) premaknete na ta disk, ki ga pa potem, po želji priklopite na prenosnik. Tako Vam ostane več kot dovolj prostora za programe in sam OS.
Če pa mislite enkrat prodati prenosnik/sam trdi disk, potem pa nujno formatirati z DBAN programom (recimo možnost DOD 5220.22-M (7 passes), Verify All Passes, Rounds: 3). Tako nobeden ne bo mogel obnoviti podatke.
Koliko je pa velik trdi disk v Vašem prenosniku ? 80 GB, 100, 120 GB ?
Za moj prenosnik je bilo po proizvajalčevih zagotovilih rečeno, da 100 GB trdi disk prepozna BIOS/matična plošča, vendar sem sam malce Google-al in našel ljudi, ki so imeli tudi 320 GB različico vgrajeno. Ista kapaciteta je tako sedaj tudi v mojem, čeprav realno nekih omejitev glede kapacitete ni.
Pri svojem sem gledal, da ima 5400 obratov, da je 2.5″ inčni ter da ima SATA2 vodilo. Slednji se itak kar se tiče priklopa ne razlikuje od SATA1.
Evo še na eBayu tipkovnica za ta prenosnik. Na bolhi bi se pa verjetno tudi našel kdo, ki prodaja (delujočo) tipkovnico, samo glede na eBay/Amazon, je boljše novo kupiti – jo dobiš sterilno čisto brez bakterij, ker saj veste kaj pravijo, ne ? Na tipkovnici od računalnika je več bakterij kot pa na domači WC školjki, he he. 😀
Najlepša hvala res za vse, bom proučila in kaj naredila.
Glede tipkovnice pa hvala za opombo – niti pomislila nisem nato, a glede na to kar velja,
je res bolje nova… uh, da bi mazala po tuji wc školjki mi ne diši 🙂
Tipkovnico pa enostavno zamenjate:
http://laptoppartstore.over-blog.com/article-how-to-replace-dell-vostro-1015-a860-keyboard-98994498.html
Hvala!!
Forum je zaprt za komentiranje.