anonimnost na internetu
Živjo!
Sem nova tukaj. Imam nekaj vprašanj. Inštalirala sem program Tor, ki naj bi zagotavljal anonimnost pri spletnem brskanju. Gre za Tor Browser Bundle Version 2.2.34-3, ki se mi ob zagonu odpre v posebnem brskalniku Aurora, zraven pa imam lahko vedno odprt še drug brskalnik brez Tor-a(uporabljam Firefox in IE 8). Če grem na spletno stran whatismyipadress mi pokaže vedno nek drug naslov, enkrat v Kaliforniji, drugič na Češkem, pa v Ilinoisu itd.
V glavnem zdaj me zanima a je to vse kar rabim da se me ne spozna, če grem npr. na določeno spletno stran, zabeleži ta navidezni ip in ne pravega, a ne? Kaj pa je s temi “piškotki” itd., na mestih kot je npr. fb, gmail, forumi…imam nastavljeno, da si sistem zapomni moje geslo, ali to pomeni, da me bo ob obisku s torom ravno tako spoznal? Kaj pa navadne spletne strani, kjer se nič ne logiraš? Ali so piškotki prisotni tudi tam?
Kaj moram v nastavitvah spremeniti, da me ne bodo izdali? V meniju internetne možnosti sem že označila blokiraj vse piškotke in izbriši piškotke, v FF pa spletnim mestom sporoči, naj mi ne sledijo in odznačila zapomni si gesla. Bo to kaj pomagalo, ali je treba storiti kaj drugega?
V opozorilih piše tudi, da ne smeš uporabljati jave, youtuba, bittorrenta, a to pomeni da ne smeš na nobeno stran ki vsebuje videoposnetek? pa da moraš uporabljat povezavo hhtps. Kako to narediš?
Skrbi me pa to, da naj bi ta sistem sestavljali sami uporabniki. Ali je možno, da slučajno nekdo uporabi ravno moj ip naslov za hudo kaznivo dejanje in bom potem jaz odgovorna?
Druga stvar pa glede teh proxijev hidemyass itd. Ali zagotavljajo več ali manj anonimnosti kot Tor?
Se opravičujem za neumna vprašanja, ampak raje vprašam, kot da bi bilo kaj narobe!
Hvala!!
popolnoma anonimna na internetu ne boš nikoli. saj tudi v IE8 lahko naštimaš “anonimnost” ampak nisi anonimna, tvoj IP še vedno beležijo vse internetne strani. ta “anonimnost” pomeni to, da nekdo, ki na tvojem računalniku za tabo brska po spletu ne vidi kaj si ti gledala. torej NA INTERNETU NISI ANONIMEN AMPAK VEDNO PUŠČAŠ SLEDI.
preberi si malo
Že to, da si blond, draga moja – ti ne zagotavlja anonimnosti. Sploh pa, zakaj si jo tako prekleto želiš?? Nekih poštenih namer bržkone nimaš, kaj?
In zakaj je potrebno Gargi sploh kaj pisati – sploh v žaljivem tonu, pač
dekle je zanimalo kaj in kako (btw. pisarila je po več forumih isto besedilo).
Namere takšne in drugačne pa sploh niso važne – imamo svobodo (koliko časa še), katera
nam pač zagotavlja nekaj.
Deklico je samo zanimalo – da ve do kam se lahko spusti (ali pa tudi ne), mogoče
pa dela samo kakšno seminarsko – menim, da nikdar ne bomo vedeli kaj dejansko
je bil razlog tega pisanja.
Evo, drago moje Gobezdalo, pa si dobilo možnost odgovora na mojo poldrugo vrstico. Tudi v tem je svoboda govora/pisanja, ki traja vse dotlej, dokler jih ne dobiš okol kepe.
Hmmm, lepe grožnje pišeš – pa groziš z pretepom – mogoče celo z telesnimi
poškodbami – mogoče celo hujše telesne poškodbe.
fino – torej, da bi pa za p’jačo dajal – pa ne 🙂
lp
@blondinka13
Pa probajmo dat normalen odgovor… ja Tor ti omogoča anonimno brskanje. Preden se tega lotiš si počisti vse piškotke in vso zgodovino. Zavedaj se, da samo tisti brskalnik, ki ima Tor vpisan kot proxy strežnik deluje anonimno. V samem programu si lahko nastaviš tudi kakšno stopnjo varnosti želiš – preko koliko vozlišč se priklopiš na neko spletno stran ali storitev. Večje je število dalj časa je potrebno za izsleditev originalnega IPja. Istočasno pa se ti z večjim številom vozlišč zmanjša odzivnost brskalnika in čas nalaganja, najdi si neko smotrno ravnotežje.
Anonimnost je pri običajnih straneh s tem zagotovljena, pri straneh in storitvah, ki pa so “posebne” narave pa to ni več tako enostavno. Vsak IP naslov se da izslediti in v vsakem primeru puščaš sledi, ki se jih z dovolj truda lahko tudi izsledi. V kolikor ne misliš vdirati v tuje sisteme ali delati nekaj posebaj protizakonitega, pa Tor zagotavlja dovoljšnjo stopnjo anonimnosti za običajnega uporabnika.
Drago moje gobezdalo, komot ti dam za p’jačko, saj smo pred praznovanji 🙂
Ampak branje ti pa ne gre od rok: nikjer nisem zapisal, da ti grozim s pretepom, kaj šele s telesnimi poškodbami, niti lažjimi kaj šele s hujšimi. 🙂 Imaš privide, al pa si se ravno vrnil s p’jačke. Kdor me pozna, ve, da sem bolj drobne sorte, samo mal porineš, pa sem že na tleh. Kdo ve, kakšen rambo si ti, haha!? Gobec upa vsak vrtet, to boš že vedel, saj si vendar gobezdalo; kako je lahko pol s kepo, pa tudi veš.
Pa srečn’ga in zdravga vsem! In naj vam mlinčki tiho in hitro delajo!
Vas pozdravlja vaš miroljubni Gargi
Ne razumem čemu se prerekata?
Nobeden ni odgovoril na vprašanje, kar kot dejstvo prikazuje in potrjuje, da je mlada gospodična veliko pametnejša od vaju. Torej bi bilo nadvse primerno zadržati naprimerne in anadvse neuporabne komentarje zase. Morda imata kakšne težave v okolici v kateri živita. Morda psihične težave, ki jih ne potrebujeta tukaj izpostavljati.
Mlado gospodično pa bi prosil če je možno, če bi lahko o brskaliku TOR napisala kaj več, v primeru, da je delala kakšno seminarsko ali pa kaj slučajno ker tudi mene tema zelo zanima.
Lp,
Hoj,
Google -> tor sniffing exit nodes
Nikjer ne beleži oz. daj soglasje za piškotke, kolače, torte,… 😀
Verjetno je to že dovolj, sicer pa dejansko, tako kot je, morebiti netaktno že nakazal Gargi, odvisno čemu in zakaj bi bila rada anonimna.
Da.
Google -> tor use https
?
Hekerji, da. Ali misliš to znotraj TOR omrežja ali tako, ko le-tega ne uporabljaš ? Če drugo, potem lahko ti predaš svoj računalnik organom pregona oz. v računalniško forenziko. Ti potem potrdijo/ovržejo tvoje trditve, torej, da ti je nekdo drug v določenem časovnem obdobju uporabljal “tvojo mašino” za svoje zle namene. Se pa v tem primeru “totalno slečeš” pred državo. 😐
Se pa zelo strinjam s teboj, da je vsako takšno stvar, pomembni jasno in pošteno izraženi nameni programerja ali skupine ustvarjalcev nečesa. Torej zakaj so to in ono naredili, ker lahko, da so samo “orodja elite”. Podobno z BitCoin famo – nič ne vemo o ustvarjalcu, o njegovih motivih, itn.
Manj, ker se beleži v dnevniku (logi) na strani strežnika, kdo, iz kje in kdaj, predvsem pa koliko časa in kam se je od tam povezoval. Sicer je pa pomembna politika servisa, ki to ponuja oz. pod kakšnimi pogoji lahko razkrije podatke organom pregona.
Potem je že boljša kakšna varianta Anonym.Os Live zgoščenke ali VPN, vendar so povsod različne omejitve.
V osnovi to drži, ker ključni dejavnik je človek (njegovo znanje, (zdrava meja) paranoje-a), vendar lahko si anonimen. Za nekoga, ki pa ima GMail, FB, ipd. in se v to prijavlja (znotraj TOR-a/VPN), pa anonimnost hipoma pade. Lahko bi še več napisal, vendar ne bom dajal konkretnih idej, katere se lahko potem zlorabi za slabe namene, potem se pa “kontrola in nadzor” kot Heglasti bumerang vrne nad vse.
Aha.Česa se blondinka bojiš?Sumljivo je vse skup.Sumljivo na zadnje dogajanje.
Na internetu nisi nikoli varna,te odkrijejo,pa pol ti računalnik zasežejo.
Če pa te, pa ali:
– trdi disk razšraufaš, magnetne plošče zlomiš, zdrobiš,
– trdi disk z DBAN-om formatiraš (metoda večkratnega prepisa z naključnimi znaki, za finale pa še celoten prepis z ničlami/enkami). Gutmannova metoda npr.
Sicer smo pa videli učinkovitost policije pri Hildi nedavno. 😐
popolnoma anonimna na internetu ne boš nikoli. saj tudi v IE8 lahko naštimaš “anonimnost” ampak nisi anonimna, tvoj IP še vedno beležijo vse internetne strani. ta “anonimnost” pomeni to, da nekdo, ki na tvojem računalniku za tabo brska po spletu ne vidi kaj si ti gledala. torej NA INTERNETU NISI ANONIMEN AMPAK VEDNO PUŠČAŠ SLEDI.
preberi si malo
http://www.varninainternetu.si[/quote%5D
Če slučajno še kdo to bere, naj te popravim in povem da tisto kar sem ti “boldal” oziroma okrepil v citatu je totalna laž. Za to, da na tvojem računalniku, nekdo ki za tabo brska ne vidi tvoje zgodovine je že dovolj “zasebni način” brskanja. Tor pa ponuja še marsikaj več, kot le to. Se pa strinjam, da je na internetu nemogoče biti 100% anonimen, ker še kljub tako genialnem načinu uporabe spleta obstaja možnost, da te razkrinkajo.
Forum je zaprt za komentiranje.