drago ali poceni?
Berem spodaj in se čudim… No, pač nisem tak človek.
A je res toliko bolj pomembno, da kupiš res kvalitetna oblačila za veliko višjo ceno in imaš to obleko do pamtiveka, ali se “splača” kupiti bolj poceni in obleko nositi eno sezono? Pravijo: nisem tako bogat, da bi kupoval poceni… No, ne vem.
Če mene vprašate, raje nosim eno sezono nekaj malo slabše kvalitete (nihče mi od blizu ne gleda, kako je zadeva zašita) za mali denar in si naslednjo sezono, ko se starih oblačil morda že naveličam, kupim novo, kot pa dam za eno obleko, hlače, krilo… po 30, 40, 50 tisoč in več. Tako gre vse hitro “iz mode”, ljudje se hitro naveličano starih oblek, vedno pa tudi ne moreš imeti istega oblečeno.
In drugo kar ne razumem… Od kod mladim (študentom, dijakom…) denar, da lahko nakupujejo oblačila znanih znamk? Večina, ki jih poznam, se komaj prebija iz meseca v mesec s štipendijami (če jih sploh imajo) in redno delajo, če jim le študij dopušča… Mislim, ne me narobe razumet – nisem nikomur nevoščljiva – če lahko imaš, zakaj pa ne. Samo razumem pa ne… No, glede na to ne, da vedno vsi “odrasli” jamrajo, da ni denarja in da so plače slabe…
Ok, malo razmišljanja za vmes ;).
…men tud ni jasn, kako se dvajstleten mulo vozi u BMW-ju, z odprto streho, pa vem, da starši niso Jankoviči…hehe. Te ta mladi nikol ne jamrajo, da nimajo denarja, vse firme pa poznajo, to pa ja…..Sicer vem ,da še nimajo problemov s plačevanjem položnic, pa vrtca….ampak vseeno, ni mi čist jasn. Najbrž se “znajdejo”…
Živjo,
sama sem še študentka in delam, da zaslužim denar zase.
In rajši si kupim eno majico za 5 ksit (npr. od Benetona ali Esprita), ki jih lahko perem v nedogled tudi drugo leto, kot pa da si kupim dve majici za 2500 sit, ki jih operem nekajkrat in sta obe raztegnjeni/skrčeni/razbarvani, skratka neuporabni.
Jaz kupujem stvari, ki so mi res všeč in zato se nobene ne naveličam tako hitro, da bi jih morala zamenjati že naslednjo sezono. Poleg tega nisem nek “fashion freak” in pač kupujem stvari, ki se mi zdijo uporabne.
Primer:
v omari imam jopice, puloverje in majčke od znamk Esprit, Tom Tailor, Benetton, Killer Loop in PlayLife in vse nosim vsaj drugo zimo (večino pa tudi tretjo). Vse so mi všeč, so kvalitetne in še niso za stran.
Letos sem vrgla stran samo dve majčki, ki sem jih kupila lani poleti (ena poceni znamka) in sta žal postali neuporabni, ker sta s pranjem izgubili obliko.
Študentje večinoma nimamo toliko denarja, da bi vsako zimo kupovali novo garderobo. Zato jaz osebno raje investiram malo več v kvalitetne stvari in večino kosov nosim več kot eno samo sezono. Če premislim, se mi zdi to ceneje, kot da vsako sezono sprčkam ne-vem-koliko tisočakov za novo garderobo.
Na razprodajah pa ne kupujem, ker rada kupim stvari, ki so mi res všeč in ki jih na razprodajah ponavadi sploh ni.
No, ja saj Benetton in podobno spadajo bolj med pocenii blago, tu govorimo o znamkah in ne o majčkah za 5 ali 10 jurčkov. Znamke pa stanjeo, tako da jaz se tudi raje v kakem Benettonu šlepam , pa Naf Naf, s Oliver, pa tudi diham, čeprav nimam na sebi nekih prestižnih znamk ampak bolj “robo za narod”. J.G.
No, ja meni se Benetton z 22.000 sit drago jopico ne zdi prav nič poceni…
Če je to poceni, potem pa res ne vem, kaj si študentje še lahko privoščijo (večini študentov, ki jih jaz poznam, in se sami živijo je Benetton veliko predrag).
To je vse res, ampak mi smo govorili, če se ne motim o znamkah, to pa en Benetton, tu se gotovo strinjava ni. Zdaj če je pa Benetoon znamka, potem pa res ne vem?
Jaz pa mislim, da je med Benettonom, PlayLife, G-Star in Esprit (cenovno sodijo zraven npr. Lisca ali Labod) ze garderoba, ki je cenovno v visjem razredu. Nikjer ne vidis strganih ali pocufanh nitk, sivi ne vlecejo, barva ostane in oblacilo obdrzi obliko po pranju. Taksne stvari nosim ze vec let, se vedno so mi vsec, so pa kroji mogoce malo bolj klasicni.
Jasno, pa lahko potem pogledas tudi Max Maro, D&G, Armanija ipd. Tu pa smo potem v precej visjem cenovnem razredu. Ane?
:)) No, vse našteto so za moj (študentski) žep višji cenovni razred :).
Ne vem… Saj tudi moja garderoba zdrži tri, štiri leta, pa nakupujem bolj ali manj na sejmih, v kakšnem H&M, new-yorkeju in podobno. Bombažne majice se sprejo in zbledijo – tako tiste bolj poceni kot ta dražje. Če je kje malo slabše zašito in gree majica po letu dni po živih narazen, potem jo pač tam sama malo prišijem (me stane enih 5 minut). Hlače? Uh, nekatere so stare tudi 6 let (no, za doma so še dobre), pa še niso nikjer razpokale oz. preperele :). Sicer pa: nihče me ne bo od blizu kontroliral, ali je majica, hlače, obleka… lepo zašita in če so vsi šivi ravni. Da bi pa šivi vlekli pri oblačilih nižjega cenovnega razreda – ne vem, še nisem našla takih oblačil za sebe 😉 oz. jih pač ne kupim.
Aja: do neke mere pa to s kvaliteto drži… Imam še eno pra-staro jopico, ki si jo je že leta in leta nazaj kupila celo moja babica (od Rašice). Nosila jo je ona, nosila jo je mama in zdaj jo nosim še jaz. In če se ne bi ravno za kljuko zapela in žep delno odparala (sem ga sicer sama nazaj prišila), bi še danes izgledala kot nova (ok, težko za verjet). Pa hvalabogu čez čas spet vse v modo pride 😉 :))).
Punce,
ne gre za to, da te oz.ali te kdo od blizu gleda… Gre za to, da sam veš, kaj nosiš: H&M, New Yoker, Benetton, Prada, Armani, …
Vsak po svojih zmožnostih in vsak po svoji izbiri.
Jaz osebno: čevlje višjega cenovnega razreda, Hlače, bunde, jakne, plašče tudi (če se le da), kakšne majčke pa lahko tudi ceneje… aja pa torbice… uf to je pa fetiš in so od Grošeljce krasne pa kakšne Pradine tudi… pa ni vedno denarja, pa je treba tud kakšno cenejšo v zakup vzet.
Je pa pri meni tudi letni čas odločilen. Pozimi definitvno cunje in čevlje za več denarja, poleti pa ni nujno… Saj veste, razne natikače, šlapice z rožcami in mašnicami so lohk prov fletne tud za zelo malo denarja, pa torbice tudi…
No tkole jaz, pa bog vam požegnaj vaše…
Brina
Jaz vam povem iz svojih izkusenj, kako sem delala z oblekami. Celo gimnazijo in studij sem imela stipendijo, poleg tega sem od petnajstega leta redno delala prek servisa, doma mi niso dajali denarja, ker sem se sama tako odlocila. Resda nisem placevala poloznic v srednji soli, na faksu pa sem prispevala nekaj za najemnino in sama placala stroske-racune. Vse sem si kupovala sama, placevala izlete, ekskurzije, stvari za faks, racunalnik…In prav tako tudi cunje, kot jih nastevate, visjega cenovnega razreda. Brez izjeme vse na razprodajah v Italiji. Pa imam polno omaro, bazo oblacil, ki jih samo kombiniram z modnimi novostmi. Vsako leto dokupim dva ali tri boljse kose in imam res ful za oblect. Pred osmimi leti sem si kupila eno dobro torbico- nosim jo se danes, pa se nakaj casa jo bom.
Stos je v tem, da imas priblizno zamisljen slog oblacenja in ga samo nadgrajujes. Ce pa slepo sledis modi, pa kar naekrta nimas nic za oblect, pa se hecno izgleda.
Jaz sem se v mladosti naucila delati z denarjem, vsako stvar trikrat premisliti, pa mislim, da zapravim precej manj, kot marsikatera moja kolegica, ki kupuje cunje impulzivno. Omaro imam pa res polno, pa vse mi skupaj pase.
Joj, sori, sem se razpisala….
pika, bravo!
A mogoče katera ve, kje v LJ je trgovina Esprit? Hvala!
Hej,
v LJ je že nekaj časa ni. Ko so jo zapirali (hm, mislim, da enkrt pozno spomladi ali pa v začetku poletja) so rekli, da nja bi Emporium prevzel poslovanje z njimi, niso pa vedeli povedati, kdaj se bo to zgodilo.
Jaz sicer najraje kupujem v Celovcu, imajo kar veliko trgovino tam v enem šoping centru, včasih pa grem tudi v Gradec. V trgovini v Celovcu mi je všeč, ker imajo večino hlač tudi v short izvedbi, imam številko 40, ki pa mi je zaradi mojih 165 cm v navadni dolžini prekratka. Njihova short št. 40 pa mi je ravno prav in mi tako kavbojk ni treba nikoli krajšati.
OBčasno kupujem tudi v Trbižu, vendar je tam trgovina manjša, hlače pa imajo le navadno dolžino (tudi podaljšanih običajno nimajo, kaj šele short).
Sestra pravi, da je velika tudi nekje v Zagrebu, samo jaz še nisem bila tam.
Odvisno kaj kupujes, bi jaz rekla po mojem misljenju. Spodnje perilo, nogavice, oblacila ki imam rada da so lepa, kvalitetna in se taka taprava, kupujem tam kjer vem, da bom pac placala malo drazje, pa vseeno po velikokratnem pranju izgleda vse kot novo.
Ne prenesem da se nekaj mucka, da se ze na zunaj vidi “poka roba”. In zakaj bi nekaj kupila, ko ze v naprej vem, da bom imela oblecena le enkrat in bo potem za v smeti, ker je kvaliteta nikakva.Raje potem nic ne kupim.
In saj ni vedno uno, ki je kvalitetno lepo in meni vsec tudi drago, se dobi ze ogromno stvari poceni, sprejemljivih za vsak zep, pa so stvari tko lepe in kvalitetne, sam cas moras imet in vedet kaj kupujes.
Nemalokrat sem zasledila da sem kupila en pulover po ceni 3.000,00 in nato v neki drazji trgovini videla enak pulover za 10.000,00 drazji..halo..tko pa res nisem bogata da se bodo iz mene trgovci delali norca.
In sama zelo rada kupim nekaj in potem to predelam v samo moje, nastikam kaj, ali dodam krzno, ma nardim en dodatek ki da piko na i in potem vsi okoli mene norijo,,kje kupujem stvari..ma znajdet se je treba in za malo denarja lahko dobis ogromno in unikat.
Sara, to je pa ful fajn, da si kaj sama naredis! Jaz tud kdaj pa kdaj kaksno idejo ukradem v trgovinah-samo za zimske obleke mi ne znese. Si pa za poleti naredim kaksno krilo, platneno torbo, borso, pa kaj posijem, pa izpade zelo dobro. Sem se ze hotela lotit strikanja, ko so puloverji tako dragi, pa sploh nimam casa in potrpezljivosti…..
V Lj centru je več ni, je pa v Emporiumu.
lp
Nika
Pika saj vcasih vse skupaj vzame le par minut casa, dosijes na oblacilo kaksno vezenino, kaksen vzorec, kaj predelas, sam ideje morjo bit, ki jih dobis lahko veliko iz raznih tujih revij,pri nas pa se itak dobi ze vse zivo..za zganjat po oblekah;))
Forum je zaprt za komentiranje.