pralno-sušilni stroj
Živjo!
Odločil sem se, da vprašam kar vas, spoštovane gospe in gospodične. Kupujem nov pralni stroj. Pa bi rajši kupil pralno-sušilnega. Kaj mi priporočate? Baje kombinirani niso vredu. Kakšne izkušnje imate vi?
Hvala in lp
Vpiši pod iskanje pralno sušilni stroj, pa boš dobil kar nekaj na to temo.
Ja, prav res!
Jest mam pralnega in susilnega loceno. pravijo da lahko das u susilnega samo polovico perila iz pralnega, tko da moraš en pralni stroj perila susit dvakrat. tko je blo ko sem jest kupovala, morda je zdaj ze kaj drugace. povprasaj mal po trgovinah, saj so ful prijazni ko hocejo kaj prodat. drgac pa ti povem, da so susilni stroji res super, se posebno pozimi ko nimas kje susit perila, pa tako mehko perilo pride ven in skor nic ga ni treba likat. res super zadeva…
uspesen nakup
Ni razlike,samo,če ima š kombiniranega potem ne moreš ene žehte sušiti medtem,ko se druga pere,to je pomembno,če imaš veliko perila.
Imam ločena pralni in sušilni stroj. Že zato, kot pravi adas, da lahko več perila “obdelam” hkrati. Sicer pa sem od tistih, ki jih imajo, o samo sušilnih strojih slišala doslej v glavnem samo dobro, o kombiniranih pa v glavnem same kritike. Da ne posuši dovolj, da se sušilna funkcija rada kvari in potem niti prat ne moreš… Ne vem, koliko je res, pravim samo, kaj sem slišala. Sem pa mnenja, da če imaš dovolj prostora, je boljše vsako posebej.
Moj stroj je kombiniran Candy. Sušilna funkcija ni najboljša-en stroj črnega perila moram sušiti v štirih ali petih delih, zato sušim v njem le izjemoma in še to le po nekaj kosov (vseeno pa reši situacijo, kadar hočem kakšno oblačilo čisto in suho že drugi dan).
imam kombiniran Candy. Mi zadošča. Res sušiš manj, kot opereš, pa kaj. Saj tako ali tako ne moreš vsega sušiti, moderne tkanine niso preveč primerne za sušilca. Vedno ga uporabljam za brisače, da so mehkejše. Naravno sušenje je bolj prijazno do okolja, ker ne trošiš elektrike, si rečem, kadar sušim sintetiko na stojalu.
Imam kombiniranega in se strinjam z gornjim postom: ker lahko dam vanj samo polovico žehte, se mi res ne da ves čas stati ob stroju in čakati, kdaj bo posušil in bom napolnila še drugo polovico. Prej opravljeno, če celo žehto obesim na vrvi za perilo….Sušilec v resnici samo rešuje kritične situacije. Prav tako ne morem prati, ko sušim in to me moti, ker perem kar veliko ( povprečno 1 žehta na 2 dni). In še, kot se izvedela zgoraj: če so brisače bolj mehke, bom v resnici poskušala le-te sušiti. Ker pričakujem dojenčka, se moram informirati, kako smotrno in zdravo je sušiti stvari za dojenčka. Glede sušenja še tole: absolutno odsvetujem sušenje bombažnih nogavic, spodnjih hlač,…Predvsem nogavice se zaradi sušenja zelo hitro strgajo.
Na drugis trani pa me moti poraba elektrike. Domnnevam, da mora ar precej narasti, če vse sušiš v sušilcu. Tako da raje malo “štedim” in kot rečeno hvaležno sušim v sušilcu le če je kriza.
KAkšna pa je pri vas poraba elektrike zaradi sušenja opranega perila(če imate seveda dvotarifni števec)?
Lep pozdrav vsem
Vsem najlepša hvala za odgovore.
Lp
Ema, glede na to, da je perilo, posušeno v sušilcu, zelo mehko, in ni treba dodajati mehčaca, tak način sušenja zelo priporočam za dojenčkova oblačila in plenice. Mehčalec je namreč tista nerodna zadeva, ki rada draži kožo pri dojenčkih. Pa ostanki praška, seveda, zato ni nič narobe, če vsaj od začetka dvakrat splahnjuješ. Če sušiš na višji temperaturi (60°), se tudi dodatno razkuži in (razen prvih nekaj mesecev) ni treba toliko likati. Mimogrede, vse perilo in plenice, ki se uporabljajo v porodnišnicah, so sušene v sušilcih.
Račun za elektriko ni nič višji. Sploh, če imaš pralni stroj z veliko obrati, sušenje ne traja več kot uro. Torej porabiš 1 kWh, kar znese… ne vem točno… kakih 20 SIT.
In še za nastjo: v sušilcu sušim vse, razen volnenih pletenin in tkanin, ker nimam posebnega programa za volno. Sintetiko pač sušim pri nižji, bombaž pa pri višji temperaturi – enako, kot pri pranju. In perilo se nič bolj ne obrablja, kot se je prej, pa imam sušilec že zelo dolgo.
Saj te razumem, zase rabiš nek “izgovor”, da ne sušiš vsega v sušilcu, ampak ne zdi se mi prav, da bi zaradi tega zavajala tiste, ki mogoče načrtujejo nakup.
In še to: poleti sušim tudi jaz na vrvi, ker se mi zdi škoda elektrike, ampak za pozimi in za deževne dneve je pa sušilec zakon.
Enako kot Jožica tudi jaz sušim v sušilcu prav vse. Imam dva programa: za normalno in bolj občutljivo perilo. Ker me daje lenoba, sušim v sušilcu tudi poleti, ker se mi ne da obešati, pa tudi likanja je bistveno manj odkar imam sušilec. Jaz toplo priporočam ločena aparata.
ne rabim izgovora, da ne sušim vsega, in ne zavajam, ampak preberem etiketo na oblačilih. Vsaj tretjina ima prečrtano sušenje v sušilcu.
Pranje in sušenje sta popolnoma različni funkciji delovanja, zato tudi jaz priporočam ločenega, če pa je prostorska stiska, se mora pač človek zadovoljiti s kombiniranim. Ta novi imajo tudi že možnost sušenja do 4 kg, ker imajo večji boben.
Sama imam sušilec že 15 let in bi raje posodo na roke pomivala, kot bila brez sušilca. Ta star je bil še z odvodom toplega zraka, pred kratkim pa sem ga zamenjala z kondenzacijskim. Pri temu me pa precej moti to, da zelo segreva prostor, še posebno, ker je prostor majhen in moram imeti pri sušenju odprto okno.
Sušim noter skoraj vse perilo, tudi tisto ,ki ima oznako za prepoved. Dam pa program na občutljivo sintetiko, pa je.
Forum je zaprt za komentiranje.