IQ
Zanima me, če kdo ve kakšen je povprečen IQ, oz. meja nadpovprečja in podpovprečja.
Hvala in Lp.
a ni tm okol 110?
106 je normalno povprečje!
George Bush ima okrog 90 točk!!!!
Normalen je med 100-120, če maš več ko 140 si pa že genij :))
Če pa delaš razne IQ teste na internetu, lahko doživiš kakšno prijetno presenečenje (npr. da imaš IQ 152), pol pa še to neprijetno presenečenje, da ima tvoj blesavi prjatu 156 🙂
če maš pod 100, se lahko zamisliš, okol 120 je že kar pamet, naprej pa itak. se pravi povprečje nekje pri 110.
Forrest Gump ima IQ 75 (primerjava z Bushem 🙂
Živjo,
kolikor jaz vem, je povprečen IQ 100, mislim, da so tako tudi določili same vrednosti, da so testirali ogromno ljudi, naredili Gaussovo krivuljo, za čisto povprečje označili 100. Vrednosti pod 70 so že diagnoze. Nadpovprečno je torej (tako dobesedno) vse nad 100, v Menso prideš, če se na njihovem testu izkažeš z rezultatom v zgornjih 2 % populacije (vrednost sama nekoliko variira, tam nad 138).
LP
Ja, se popolnoma strinjam z “miš” glede Gaussove krivulje in 100 za povprečje.
Popravila bi jo samo pri podatku, da je prag za pristopitev k Mensi pri nas 148 (kar je res 2% populacije).
Dodajam pa podatek, da se za genija štejejo vsi z IQ-jem višjim od 130. Sem spadajo tudi Zoisovi štipendisti, ki vsi sodijo med 5% “najinteligentnejših” iz svoje generacije.
Skratka!
100 je povprečje, kar je pod 70 so že bolezenska stanja(debili, moroni), kar je nad 145(geniij – recimo Sharone Stone,…). Ampak ne se sekirat, če jih imaš 103 in razmišljaš kot človek je bolje kot 150 in razmišljaš kot znanstvenik!
LP Luka
Živjo,
nad 130, mislim, da se še ne kvalificiraš za genija. Za Zoisovo štipendijo ti tudi ni treba imeti kakega opredeljenega IQja (sem jo imela, testirali so nam IQ enkrat v 5.razredu, niso nam povedali absolutnih vrednosti, tj. številk), šola glede na število učencev lahko predlaga dol. število otrok z nadpovprečnimi sposobnostmi, ampak IQ ni pogoj. Nekateri pridobijo Zoisovo štipendijo kasneje, v srednji šoli.
A ja, pa Sharon Stone je priznala, da ni v Mensi, oni sami je niso demantirali, ko so začele krožiti govorice, da je njen član, so se ji pa javno zahvalili, ko je povedala, da ni.
LP
Testi za merjenje IQ sploh niso merodajna zadeva. Da ne boste preveč napihnjeni, ko si boste namerili nadpovprečje:))
Testi IQ za otroke v 50.letih so vseobovali slikico moškega v tridelni obleki, vprašanje pa je bilo, kaj na sliki manjka. Edini pravilni odgovor: klobuk na glavi:))) In vsak povprečno inteligenten malomeščanček je to vedel.
Si zamislite, kaj je sledilo, ko so iste teste uporabili za otroke v drugačnem okolju?
Povprečna inteligentnost: IQ = 90 – 109 (50 % populacije)
Visoko povprečna: IQ = 110 – 119
Visoka: IQ = 120 – 129
Izredno visoka: IQ = 130 in več
Nizko povprečna: IQ = 80 – 89
Nizka: IQ = 70 – 79
Izredno nizka: 69 in manj
Uh, pol sem pa jaz visoko inteligentna, počutim se pa kot en butelj.
Forum je zaprt za komentiranje.