Ostal sem brez denarja…
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste “ostali brez denarja”, tako da ste morali neznance prosit zanj? Ali pa obratno? V zadnjem času se mi je dvakrat zgodilo, da me je nekdo prosil za določeno vsoto. Enkrat me je en fant ustavil na cesti in prosil za karkoli pač lahko dam, ker ni imel za prevoz domov. Kakor mi je povedal, je bil iz povsem drugega konca Slovenije.
Nazadnje pa me je za 4€ in še nekaj prosilo dekle pred Kolosejem v Lj, vsa v joku, češ da je “ostala brez denarja”. Nisem je vprašal, zakaj ga potrebuje, načeloma pa me zanima, kam vlagam svoj denar. Tokrat si nisem vzel časa za ta vprašanja. Verjetno me je nekako presenetila, ko se je kar naenkrat vsa “objokana” pojavila pred šipo mojega avta in to takoj po ogledu filma zombijev. :))
Verjamem, da se da na tak način na pravem mestu precej zaslužiti, če pravilno zaigraš na čustva drugih in če ob tem nimaš slabe vesti.
Moja želja je bila pomagati nekomu v stiski in ne podpirati goljufije, zato bom naslednjič dvakrat premislil (se pogovoril z osebo), preden kaj podarim.
ha ha ha … se doživel modela, ki je tako žical, ja
pa sem mu rekel, da nimam drobiža, da imam samo bankovec za 20€
pa model potegne iz žepa debel šop bankovcev in mi reče, da mi 15 € lahko vrne
ko sem od šoka prišel k sebi, sem crkaval od smeha
No, saj potem sem tudi sam razmišljal o tem, da bi rekel, da imam samo 10€ in če mi lahko morda vrne višek? Naslednjič probam to, če mi bo sumljiv. :))
Točno to se mi je zgodilo pred Rutarjem na Rudniku in ko sem jo vprašal kam je namenjena in ji ponudil prevoz, ker sem bil ravno namenjen v tisto smer, je ni več zanimalo….
Praviloma ob takih dogodkih “fehtarji” prosijo z besedami “če imate kaj drobiža…” jim rečem imam ga precej pa vam ga ne dam, ker za ta denar sem moral nekaj naredit/delat. Potem debelo gledajo, ker mislim, da se jim večina izgovarja, da ga nima, da so ga ravno sedaj porabili in podobne nesmisle, a na obrazu se jim vidi, da lažejo, si nekaj izmišljujejo….
Drugo je ko komu od znancev zmanjka za kaj in prosi, čeprav se ne spomnim, da bi me kdo fehtal za kako vsoto. Raje kot denar komu pomagam s svojim delom, če me ima za kaj ponucat.

Joj, Marko, kje pa ti živiš?
Pa to je redna praksa. To te kar naprej tako prosijo. Tebi se je pa prvič zgodilo?
Meni se je to že 1000x. Sploh LJ železniška postaoja je zanimiva za take tipe. Te prosijo, da rabijo za bus, vlak , greš naprej, čez 50m prosi naslednji smrkavec.
Potem greš naprej, te 25letnica s čikom v gobcu prosi za denar, ga ne daš, te ozmerja.
Potem greš v Interspar, te mamica prosi, da nima denarja za plenica. Prideš čez par dni, spet ta mamica, pa čez par dni spet.
Pa to se skoz dogaja. Sploh tile, ki nimajo za bus, so izredno pogosti. Imajo pa za čike.
ljudje pač iščejo “luknje” v zakonu, ki prepoveduje in sankcionira odkrito prosjačenje.
pred parlamentom na parkplacu so občasno modeli, ki ti pokažejo kje je prosto mesto za parkiranje
se mi zdi fer, da se počuti, da je nekaj naredil in, da zato lahko pričakuje “plačilo”
Pijatelj mi je govoril o nekom, ki si je že od vseh v tistem podjetju posodil kak drobiž, ker nikoli ni imel za malico. Žical jih je za 100sit, vrnil nikomur, biv vsiljiv, da se ga nisi mogel otrest. Tako je naredil “krog” in čez nekaj mesecev si bil spet na vrsti….
Nanj so prijatelja opozorili sodelavci, ker je bil na novo tam.
In res ni minilo en teden, ko je tudi do njega pristopil, češ da nima za sendvič in rabi100sit in da mu bo pri plači vrnil. Malo je pomišljal potem odprl denarnico mu dal 200sit in rekel:
“Tu imaš 200sit, ne rabiš vrnit in da mi nisi nikoli več rekel za kak denar!”
Potem je imel mir pred njim….
Tega je res ogromno, od babic do mladičev, ki igrajo na čustva drugih:). Zdaj imajo celo tehniko in ti reče, da potrebuje recimo 2,90 € (ne zaokrožujejo več in se točno opredelijo glede zneska, seveda s psihološkimi forami).
Zadnjič me je ena prav prestrašila:). Stala sem na avtomatu za parking, ko je uletela:). Ne moreš ravno reči, da nimaš drobiža, ko pa imaš polno pest drobiža:)). Imela sem 2€, ki mi jih avtomat ni sprejel, očitno je bil preveč “svež”. Ženska iz žepa potegne celo vrečo kovancev te mi ponudi enega bolj znucanega, ki ga je mašina sprejela:). Skratka, povsod so…recesija dela svoje.
Lahko te pa prosi za 10€, ti imaš samo 5€ in reče:”No prav, daj mi sedaj teh 5€, 5€ mi boš pa še dolžan”….
Tiste, ki sedijo pred vhodi kakih trgovin, centrov, ne štejem. Te, ki pa pristopijo osebno do mene, pa ni bilo veliko. Je pa res, da sem iz manjšega kraja, kjer se skoraj vsi med sabo poznamo in je tega malo oziroma nič. Živim v rovtah, baje. :))

Lol, Goldfish, ta je bila res … lepa gesta od neznanke
Mare, kje ti živiš?! Beračev je povsod veliko. Nekaj časa je bila ena shujšana ženska v parkhiši Cityparka v Lj, prav nadležno, ko sedaš ali zapuščaš avto… In ja, znajo bit presnet nesramni, če jih zavrneš. Enake je z nekaterimi “kralji ulic”. nekaterimi zato, ker so to đankiji, ki sunejo en izvod in te potem žicajo, da kaj daš. En tak kekec se muva okoli glavne tržnice v Lj in na Tromostovju in če mu en daš, te še od daleč na glas zmerja. Enkrat mu je mama nekaj zasikala nazaj, pa je kar umolknil.
Jaz včasih kupim revijo od Kraljev ulice, morda še kako rečemo, ostalega ne. Včasih rečem, da še sama nimam, jebiga, cajti so minili, ko smo lahko frčkali tolarčke… in v končni fazi, ko jim enkrat začneš dajat, se ti vedno nalimajo na pete. Jaz se ne bi z njimi spuščala v pogovor (s temi prosilci, ki žicajo za bus/plenice/sendvič(sobo…), ker jim ne prideš do kraja. Pa brezveze se norčevat iz njih.
Ko zmanjka denarja bližnjemu, pa jasno posodim. Čisti računi, dobri prijatelji.

Marko, naštela sem ti primere kot jih ti omenjaš, ko do tebe stopijo in prosija za bus, za vlak, za plenice… nisem omenjala tistih, ki sedijo pred trgovino. Samo tiste, ki stopijo do osebe.
Jaz živim v hribih, 25 km do prve trgovine, samo kdaj pa kdaj pa grem tudi v mesto. V rovtah ni šol, ni služb. Samo od interneta pa se ne da živet.
Če ignoriram avtorja, kot da ne obstaja in povem še par svojih zgodb. Enkrat pred Bavarcem se mi je zgodilo, da me je isto nek mlad fant zmotil in me prosil za 2 evra. Ta tip je bil pa tako dober lažnivec, da se je pred postajo usedel zraven mene in mi naklatil celo zgodbo, kako mora čim prej pridt do očeta, ki živi tam pa tam, pa da je vmes ratu lačen in nima niti enga centa, da bi si šel zraven v Merkator kupit kak sendvič. Dejansko sem prvič v življenju nekomu, ki ga ne poznam dal zastonj v roke 2 evra, verjetno, ker je bil tako zelo prepričljiv, da sem mu verjel na prav vsako besedo. Naslednji teden se zopet znajdem na isti lokaciji in glej no glej koga vidim. Da pa to ni dovolj je pa že drugič pristopil do mene, verjetno je pozabil, da sva se že srečala, haha.
Verjetno največja zmaga, kar se teh klošarjev tiče, ki sem jo doživel, je bila pa nazadnje pri Evrospinu, ko sem šel po voziček ( zloženi so pred trgovino ). In je tip kar tam zraven stal in me vprašal, če mu dam 1 evro, da si lahko vzame voziček, LMAO
Eh, to v zvezi z rovtami je moja interna šala.
Verjetno si mu naslednjič že kar sendvič zraven prinesel. :))
Če se mi to zgodi, ga pošljem v trgovino, saj ima večina trgovin na voljo tudi žetone.[/quote]
lol
Saj Marko če si samo doma na internetu se ti to res lahko redko dogaja… si pač mel srečo tokrat ko si šel po 1 tedenski nakup osnovnih dobrin jebat ga
Če se mi to zgodi, ga pošljem v trgovino, saj ima večina trgovin na voljo tudi žetone.[/quote]
Se mi je zgodilo, da sem bila v velikem centru in zlagala stvari v avto. Pride možakar in mi predlaga, da potem on odpelje nakupovalni voziček, ker je bilo kar oddaljeno od mojega avta:)). Rekla sem mu, da grem še nazaj v trgovino in hvala:). Samo je grozen občutek, ko te nekdo opazuje in potem “začopati”. Lahko bi me kresnil po glavi in vzel torbico:).
Hahahahahahahahahahahaha
V kolosej pa res ne hodim po nakupih. :)) Srečo je imela pa bolj ona, kot jaz.
Goldfish, si ti primorka slučajno ? Ponavadi primorke uporabljajo besedo “začopatiti”
Goldfish, si ti primorka slučajno ? Ponavadi primorke uporabljajo besedo “začopatiti” :D[/quote]
Uporabljam tudi besedo ejga in grema:)). Torej sem še gorenjka in štajerka:). Zlate ribice živijo v morju, ker je večje in se lažje skriješ pred nepridipravimi:)).
Forum je zaprt za komentiranje.