Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek KEFIR???

KEFIR???

Pozdravljeni!

od sodelavke sem dobila kefir( tiste male kristalčke). tisti, ki mu dodaš vodo,sladkor, limono in suhe fige. zdaj me pa zanima, če kdo podrobno pozna zakaj vse se to uporablja. menda je zelo zdravilno. vem samo, da ureja prebavo, pozdravi žolčne kamne, proti depresiji,…

prosim, če kdo to pozna, naj mi malo opiše njegove izkušnje glede kefirja….

lp sasa24

Ja moja mami pa oči sta to pila za hujšanje, samo brez suhih fig.

Ali bi se dalo dobiti te kristačke… že dolgo jih iščem pa jih ni za dobit – kje lahko kontaktirava – naredila bi mi veliko uslugo…

Tudi jaz jih iščem. Pila sem jih pred cca 17 leti in si z njimi odpravila poporodno depresijo. Počutila sem se super.
Samo takrat so mi rekli, da so japonski…:)).

Jaz sem pila nekaj podobnega, le da ni bilo na kristalčkih, temveč gre za neko “gobo”, rečejo ji “tibetanska goba”, ki se vzgaja na mleku in se množi, napitek pa ima okus zelo podoben kefirju. Naj bi tudi bil zdrav za marsikaj.

lp

mene pa zanima, če se te kristalčki lahko pokvarijo… jih imam v kozarcu pa v hladilniku, ampak jih zdaj nekaj časa nisem uporabljala…

Evo, to je to,

LP

Kefir na vodi

Kefir je fermentirana pijača, ki jo ljudje s pridom uživajo že tisočletja. Izvira s Kavkaza, znanega po dolgo-živečih prebivalcih. Fermentiranje omogočajo posebne probiotične bakterije in kvasovke, ki so posebnost kefirja. Nobelov nagrajenec, prof. Ilija Ilič Mečnikov, in drugi raziskovalci so ugotovili pozitivne učinke pri boleznih kot so: katar pljučnih poti, želodčni krči in rane, vnetja črevesja in prebavil, obolenja žolča in jeter, obolenja ledvic in mehurja, alergije pri novorojenčkih in druge alergije, kožni izpuščaji, ženske težave (deluje proti vnetjem), živčne bolezni, notranje rane, ateroskleroza, srčni infarkt, driska (fermentiran 48 ur), zaprtje (fermentiran 24 ur), anemija, levkemija (C.J. Saloff-Coste). Za pripravo so potrebna zrnca kefirja, ki so bakterije in kvasovke v dehidrirani obliki. Dobite jih v specializiran trgovinah z živili. Lahko ga pripravimo z mlekom ali z vodo. Postopek priprave kefirja na vodi je naslednji. Potrebujemo:

– stekleno posodo – 2 l,
– cedilo /obvezno plastično),
– 1-2 litra navadne pitne vode,
– 2 suhi figi ali tri suhe slive,
– ½ limone,
– 4-5 žlic fermentov kefirja,
– 1-2 žlici sladkorja (bolje temnega).

Vse sestavine zmešajmo v posodi z vodo. Posodo pokrijemo, a ne neprodušno. Premešamo vsakih 12 ur. Pustimo fermentirati 24-72 ur, nato dobro stisnemo limono, odstranimo fige in precedimo v steklenico. Steklenico damo v hladilnik. Pri 4°C traja tudi do 10 dni.

POSUŠENA KEFIRNA ZRNA
KEFIRNA ZRNA DOBRO SPEREŠ Z MRZLO VODO IN JIH PRECEDIŠ. POTEM JIH NA RAHLO OSUŠIŠ Z PAPIRNATO BRISAČO ALI KRPO, JIH SHRANIŠ MED DVE PAPIRNI BRISAČI ALI TANKI KRPI IZ BLAGA IN POSTAVIŠ NA TOPLO, DOBRO ZRAČENO MESTO PRI SOBNI TEMPERATURI. ZRNA SE SKRČIJO NA 1/2 VELIKOSTI IN SO PODOBNA SLADKORNIM KRISTALOM. SUŠIJO SE 1-3 DNI. V DOBRO ZAPRTI POSODI ZDŽIJO V HLADILNIKU DO 6
MESECEV. DA JIH PONOVNO AKTIVIRAŠ JIH PRELIJEŠ, NAREDIŠ NAPITEK KOT PONAVADI LE DA GA DAŠ V ZAPRTO POSODO IN PUSTIŠ 5-7 DNI.

Se lahko zmeniva če pride kdo do njega da si jih dostavima?

lp

Halo Saša – kje bi se dalo nabavit te kristalčke???

ko si bom namnožila te kristalčke( to bo nekje v ponedelje) ti sporočim… in se dogovorima

sasa24

tista goba pa je “kabuša” podobna tisti stvari,ki se naredi na kisu… namočeno moreš imet pa v ruskem čaju ali zelenem čaju… in je tudi zelo zdravilna…. več je pa napisano o tem na netu… (kabuša ali japonska goba,pa še veliko izrazov im, ampak najbolj običajno je kabuša>)

sasa24

Kombuša je v čaju, tibetanska goba pa v mleku. Podobna je cvetači, take barve in oblike je.

lp

Bil bi ti hvaležen, kabuša pa mi ni preveč všeč oz. mi sploh ne odgovarja…
se bereva, tačas pa uživaj in lepo razmnožuj (gobo za kefir…)

a pa je tist kefir iz trgovine tud kej zdrav?

pozdrav!
tut tisti kefir iz trgovine je prav tako zdrav, saj vsebuje posebne bakterije oz encime, ki so zelo zdravi za človeški organizem…..

SELENA! Za tisto tibetansko gobo na mleku pa še nisem slišala? a ti jo imaš?

ko bom namnožila dovolj kristalčkov, sporočim in vsakemu odstopim z veseljem, saj piše, da jih ne smeš zavreči, saj so preveč dragoceni…

lp sasa24

Ja, ja, jest bi tudi, prosim.

Trenutno ne, ima pa jo moja mama, ki jo pije že drugo leto, ne toliko zaradi zdravja, temveč zaradi tega, ker ima res dober okus. Je pa res, da je treba čisto vsak večer oprati gobo v mrzli vodi in dati sveže mleko noter, če hočeš da traja. Res zgleda kot cvetača, po barvi in obliki, le da je mehka…

lp

ko bom imela dovolj odvečnih kristalčkov bom objavila na forumu in vam jih nekako dostavim… ampak so res zdravilni, se izplača nekaj naredit za svoje zdravje..

p.s. tisto kar je najbolj dobro je najbolj škodlljivo za zdravje, zato vse tiste gazirane pijače sploh niso zdrave, ampak zelo škodljive za zdravje…

lp sasa24

Katere bolezni odpravlja,olajšuje oz preprečuje je bolj odvisno od posameznika.Pijem ga že zelo dolgo,pa imam še zmer iste probleme kot sem jih imela še preden sem ga začela piti.Le prebava se mi je uredila prvih 14 dni,a ko se je telo navadilo na kefir se je vrnilo na prvotno stanje.
Torej nekomu lahko pomaga ,drugemu pa čisto nič.

Ko mi je prijatelj prinesel kefirna zrnca, mi je poleg stekleničke z zrnci dal tudi tale papir. Pol s tega papirja bi mirne duše “črtala”, predvsem tisto o podaljševanju življenja in podobno, dejstvo pa je, da sedaj sama že več kot leto dni izdelujem tale napitek in da ga pijemo doma skoraj vsi, eni manj, drugi bolj. Kar se tiče prebave, bi dejala, da je je vse stoodstotno res. Imela sem in še imam želodčne težave, a tudi te so ublažene, ne vem, ali po zaslugi tega napitka ali je razlog iskati kje drugje. Napitek pa pijem predvsem zato, ker mi je prijetnega okusa. Lahko povem le, da vodi dodam le 4 žlice sladkorja, da ni presladko in da raje kot suhe slive dodam fige, ker slive naredijo napitek moten, obarvan, fige pa ne v taki meri, da bi bil občutek pri pitju tega napitka neprijeten zaradi barve. To so moje izkušnje. Koliko boste dali sami na to, je pa stvar posameznika. In še nekaj: okus napitka spominja na šebeso, pijačo iz kvasa, limone, sladkorja in bezgovih cvetov.

marija (1)

——————————————–
KEFIR

Kefir so poznali že prvi prebivalci Kavkaza. Otroci so ga pili namesto vode. prebivalci Kavkaza dosegajo starost okoli 110 let. Kavkaz je edino področje, kjer dosegajo prebivalci tako visoko starost in dobro zdravje. Profesor Menhin, ki je posvetil dobršen dol svojega življenju študiju učinkovanja kefirja pravi, da prebivalci ne poznajo TBC.ja, raka, motenj notranjih organov, kakršne koli bolezni želodca itd. V Nemčji je g. Iracek (že pred II. svetovno vojno) potrdil čudovite uspehe kefirja. Z njim je zdravil: dihalne poti, katar, želodčne krče, kronična vnetja, vnetja jeter, kronično zaprtje in za rekonvalescenco po težji bolezni. Za dojenčke je primeren tud kot nadomestilo za materino mleko.

NAVODILO ZA PRIPRAVO SESTAVINE

– 6 žlic kefirja (kristalnih zrnc)
– 4 do 6 žlic sladkorja
– 1 do 2 suhi figi (ali slivi)
– 1 srednje velika limona
– 2 l vode

PRIPRAVA

V stekleno posodo s pokrovom (2 litra) – ali gazo za pokritje namerimo 6 žlic kefirja. Preden ga stresemo v posodo, ga najprej v gostem situ dobro operemo pod mrzlo vodo. Dodamo 4 do 6 žlic sladkorja in eno do dve razpolovljeni suhi figi. Lupino limone dobro operemo, nato limono razpolovimo in jo dodamo v stekleno posodo. Vsebino zalijemo z mrzlo vodo do vrha posode in jo dodobra premešamo. Posodo pokrijemo in postavimo na svetlo mesto.

Vsakih 24 ur vsebino dobro premešamo. čas fermentacije je 2, največ 3 dni. Ko dobimo želeno fermenturo, odstranimo fige in limono ter precedimo skozi zelo gosto sito v posodo za pitje. Limono iztisnemo v napitek. Kerif stresemo v sito, ga preperemo pod mrzlo tekočo vodo in ponovimo postopek. Postopek za pridobivanje pijače ponavljamo toliko časa, kolikor časa želimo imeti napitek. Dejstvo pa je, da moramo pri izpiranju paziti, da nam kristalna zrnca ne uhajajo v lijak, kjer se prav tako lahko razvijajo in se razmnožujejo (rastejo) naprej in nam potem lijak oz.sifon lahko tudi zamašijo. Po vsakem postopku pa se seveda kefir razmnoži – namnoži (približno za dve žlici). Dokler ne dobiš vsaj 6 žlic uporabljaj vsega, potem pa uporabljaj po 6 žlic (ni pa nič narobe, če je kakšna žlica več !). Če odvečnega kefirja ne moremo uporabiti sami, ga podarimo prijateljem. Kefir lahko ohranimo nekaj dni v sladki vodi (ko odhajamo na dopust ali ko prekinemo za par dni z izdelavo napitka itd.). Dejstvo pa je, da je kefir težko dobiti in je zelo dragocen !

UPORABA KEFIRJA

Kefir je odlična pijača, ki nam pomaga k ozdravitvi in nam podaljšuje življenje. Kerif pijemo redno vsak dan po možnosti ne skupaj s hrano, da ima močnejši učinek. Za težje in dalj časa trajajoče boleznih pol litra skupaj, opoldan in zvečer.
Pijača kefirja po 24 urah je čistilna in pomaga pri težkem zaprtju. pijemo vsak večer najmanj 4 teden. Kefirjeva pijača pomaga osebam, ki so nagnjene k diareji, predvsem pa je učinkovita za preprečevanje naslednjih bolezni:

– živčne bolezni / en liter dnevno
– notranji ulkus (čir) /en liter dnevno- po dveh mesecih čir izgine
– astma, bronhialni katar /en liter dnevno – za astmo dalj časa
– vsakršna skleroza /en liter dnevno (ureja pritisk in telesno težo)
– motnje žolčnega mehurja /en liter dnevno (po dveh 2 do 6 mesecih se pozdravi)
– alergije, mozolji, ekcemi / pol litra dnevno (obolele dele lahko tudi masiramo s kefirjem, po 2 do 4 tednih se koža normalizira)
– problemi ledvic in mehurja / en liter dnevno

Pomaga pa tudi pri bolečina v želodcu in notranjih organih. zdravi tudi aktivno vnetje jeter.

——————————————————

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Pozdrav vsem, nujno potrebujem tibetansko gobo in navodila, kako jo vzgajati. Moj organizem zaradi jemanja protibolečinskih tablet zelo zastrupljen, zato bi ga rada očistila z napitkom iz te gobe. Vnaprej hvala vsem.

Kombuša ???

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Ne, govorim prav o tibetanski gobi v mleku. Kombuša (http://www.kombu.de/slovenia.htm) je napitek, ki temelji na čaju – če sploh prav razumem vse skupaj.

Tu je nekdo lepo opisal vodni in mlečni kefir, na osnovi lastnih izkušenj. Zrnca se da tudi dobiti, v omejenih količinah seveda.

http://www.bolha.com/oglas3145170/kefirjeva-zrnca-za-mlecni-ali-vodni-kefir

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close