Soseda mi nagaja
Živim v drugem štuku v bloku. Vsakič ko grem ven na cigaret, mi soseda ki živi nad mano loputa z oknom. Tega sem se navadil, včeraj zvečer pa je prišla na balkon in mi je rekla, da jo to moti, ker ji smrdi v stanovanje. Takrat je namreč zračila in je imela okno odprto. Rekla mi je, da ji naj vsakokrat preden grem na cigaret pozvonim, da bo ona okno zaprla. Jaz se ne želim kregati, ker je le moja soseda, vendar se mi tudi njen predlog zdi malo neumen. Kaj bi vi naredili?
Tole s cigareti je meni zanimivo.
Torej zakaj greš kadit na balkon in ga ne prižgeš v stanovanju?
zamenjajta stanovanji
Kakorkoli obrneš. Soseda nima tukaj nobene pravice, zato te je pač prosila za ukrep, ki se tudi meni zdi neumen in ga ne bi izvajal. Kaj pa, če bi jo začel motit tudi vonj od kuhanja, pa vonj po opranem perilu itd. Nekaj svobode ti bo že morala dovolit. Mene cigaretni dim sicer moti, ampak soseda ne bi šel gnjavit, naj me vsakič obvesti. To je kratkorečeno, predrzno.
Pa naj loputa z oknom še naprej. Saj so njena in lahko počne z njimi kar hoče.
Ma ni ravno lepo, da ji kuriš pod oknom in se ji dim vali v stanovanje. Ne hodi več na balkon in dimi v svojem stanovanju pa bo mir.
Zakaj pa sploh hodiš pod njeno okno kurit, a ni nesmisel “užitke” spuščat ven iz stanovanja pa še poceni niso?
njej je neumno tvoje kajenje…
Naj reši ta problem sama, ne da njega nadleguje. Zaenkrat ne krši nobenega zakona, niti hišnega reda. Ima pravico kaditi v svojem stanovanju ali pa na balkonu.
Naj reši ta problem sama, ne da njega nadleguje. Zaenkrat ne krši nobenega zakona, niti hišnega reda. Ima pravico kaditi v svojem stanovanju ali pa na balkonu.[/quote]pravzaprav se Peter dosledno drži “protikadilskega” zakona ☺
jaz tudi v toplih dneh, ko pridem na vrt kakšnega lokala notri naženem vse nekadilce in otroke … ker jih pač zakon ščiti pred mojim kajenjem tako, da ne smejo biti tam, kjer se kadi ☺
Naj reši ta problem sama, ne da njega nadleguje. Zaenkrat ne krši nobenega zakona, niti hišnega reda. Ima pravico kaditi v svojem stanovanju ali pa na balkonu.[/quote]
za nedovoljene emisije si že slišal? ti si lahko v svojem stanovanju 24 ur predvajaš mujezinovo molitev, ampak če jo moram še poslušati zraven jaz kot tvoj sosed se gre za nedovoljeno emisijo….tvoja pravica se konča tam kjer se začne moja…razumeš?..ma vraga ti razumeš marko
Naj reši ta problem sama, ne da njega nadleguje. Zaenkrat ne krši nobenega zakona, niti hišnega reda. Ima pravico kaditi v svojem stanovanju ali pa na balkonu.[/quote]
za nedovoljene emisije si že slišal? ti si lahko v svojem stanovanju 24 ur predvajaš mujezinovo molitev, ampak če jo moram še poslušati zraven jaz kot tvoj sosed se gre za nedovoljeno emisijo….tvoja pravica se konča tam kjer se začne moja…razumeš?..ma vraga ti razumeš marko[/quote]
Po logiki pravice enega ali drugega potem lahko zahtevam, da prenehaš objavljati prispevke z versko vsebino. Glede na emisije pa lahko zahtevamo prepoved zvonjenje cerkvenih zvonov.
za nedovoljene emisije si že slišal? ti si lahko v svojem stanovanju 24 ur predvajaš mujezinovo molitev, ampak če jo moram še poslušati zraven jaz kot tvoj sosed se gre za nedovoljeno emisijo….tvoja pravica se konča tam kjer se začne moja…razumeš?..ma vraga ti razumeš marko[/quote]
Hočeš povedat, da lahko soseda po zakonu zahteva, da on na balkonu ne sme kadit? Če ja, citiraj ta zakon, sicer pa ne prodajaj megle.
Po logiki pravice enega ali drugega potem lahko zahtevam, da prenehaš objavljati prispevke z versko vsebino. Glede na emisije pa lahko zahtevamo prepoved zvonjenje cerkvenih zvonov.[/quote]
Zahtevanemu se pridružujem.
Joj, če bi bili naši politiki oziroma uradniki tako nestrpni, kot so nekateri “uporabniki” tukaj… si predstavljate kakšne zakone bi to imeli? Same prepovedi. Čeprav se včasih zdi, da jih je ogromno, potem ob takih debatah spoznaš, da je še precej svobode.
Marko, zelo preprosta logika. On hodi ven kadit, da mu ne smrdi v stanovanju. A sosedom pa lahko zasmradi stanovanje s svojim kajenjem?
Meni so kadilci hecni, ker na to pa ne pomislijo.
Moja soseda ima šest metrov balkona, kadi pa direkt pod našim oknom. Pa bi lahko šla pet metrov stran, njej bi bilo res vseeno (oz. še bliže bi bila balkonskim vratom). Tako da tudi jaz loputam z okni, edino rekla ji nisem še nič.
Ja, v bistvu lahko smradi. Kaj pa, če jaz živim nad tabo in bi ti rekel, da mi vedno pozvoni, ko greš kuhat, da mi ne bo smrdelo od tvoje kuhinje gor, ker jaz zračim? :)) Ne moreš se in tako no. Obstajajo zakoni in hišni red za take primere.
Hočeš povedat, da lahko soseda po zakonu zahteva, da on na balkonu ne sme kadit? Če ja, citiraj ta zakon, sicer pa ne prodajaj megle.[/quote]
ustavi konje kraljevič Marko…soseda se lahko sklicuje na zakon ki govori o motenju posesti in opredeljuje nedovoljene emisije, ker s tem ko možakar nonšalantno kadi na balkonu moti mirno uživanje posesti sosede, kolikor mi je znano ona ne počne nič kaj takega s čimer bi omejevala mirno uživanje njegove posesti
Po logiki pravice enega ali drugega potem lahko zahtevam, da prenehaš objavljati prispevke z versko vsebino. Glede na emisije pa lahko zahtevamo prepoved zvonjenje cerkvenih zvonov.[/quote]
tvoja zahteva ne vzdrži logike, ker veljasvoboda izražanja in jaz z cerkvenimi prispevki nikakor ne motim tebe, glede zvonjenja cerkvenih zvonov pa, če nimaš posluha za milozvočno zvonjenje cerkvenih zvonov ti pač jaz ne morem pomagati,se bojim, da nimaš posluha niti za Odo radosti…ampak je že tako, posluh imaš ali pa ga nimaš..
A ni treskanje z okni nekaj, kar omejuje mirno uživanje? :)) Seveda se ona lahko sklicuje na ta zakon. Pa bo kaj pridobila? Lahko se sklicuje tudi na to, da jo sosed spolno nadleguje, ker lahko reče, da ob njegovem dimu začne pokvarjeno razmišljat. :))
medsosedsko pravo prepoveduje medsebojno vznemiranje, če dotični ne razume besede mu pač ona to poskuša dopovedati z loputanjem, kako čudno, takoj ko bo on prenehal kaditi bo ona prenehala loputati..čuden čuden svet…
ps.verjamem da tebi dim škodi..pa ne samo dim
…medtem ko je za druge škoda, da pozabljajo na strpnost, eno temeljnih načel, ki jih cerkev uči.
To ni vznemirjanje. Tukaj pač ti ne razumeš besede. Ona lahko okno mirno zapre in vznemirjanja je konec. Za odvetnika si dober, uspehov bi pa imel bolj malo na tak način. :))
tvoja zahteva ne vzdrži logike, ker veljasvoboda izražanja in jaz z cerkvenimi prispevki nikakor ne motim tebe, glede zvonjenja cerkvenih zvonov pa, če nimaš posluha za milozvočno zvonjenje cerkvenih zvonov ti pač jaz ne morem pomagati,se bojim, da nimaš posluha niti za Odo radosti…ampak je že tako, posluh imaš ali pa ga nimaš..[/quote]
Tako kot velja za svobodo izražanja za emisije veljajo neki normativi, ki jih je možno meriti. Problem nastane, ker nekoga pri istih decibelih moti mujezinova molitev, ne pa tudi recimo Sveta noč. Oda radosti mi je pa med ljubišimi Beethovnovimi simfonijami, čeprav bi se težko odločil alinaj jo postavim pred Eroico ali peto. Na splošno mi večina Beethovnovih del odgovorja, (ne boš verjel) vključno z Miso Solemnis. Precej ji jemljejo sijaj le bruseljske odločitve. Še posebej, kar je povezano s finančno politikoi ali recimo to o privatizaciji vodnih virov.
Forum je zaprt za komentiranje.