divji krompir
Topinambur ni nič eksotičnega, se že zelo dolgo uporablja zlasti kot krma za živali (dobili pa smo ga od Indijancev ). Po moje se je potem sama zasadil in se je precej razširil. Slovensko se mu reče tudi laška repa, s krompirjem pa nima dosti zveze, razen to, da se jedo podzemni deli. V sorodu pa je s sončnico. Ni kaj bogvekaj posebnega po okusu (zame),ampak v juhici je čisto v redu. Nisem botanik, da bi znala na pamet opisati, kako zgleda, ampak če se ne motim, je opisan v knjigi Divja hrana (Dario Cortese), rastišč je ful in ga boš spoznala, ko ga boš videla na sliki , je pa precej velika rastlina.Najbolje, da si ga nasadiš doma v vrtu, če ti bo všeč in če imaš seveda možnost (uspeh garantiran, ni nič občutljiv ali kaj).Nabira se takrat kot vse te poljščine. Se pa zadnje čase uporablje v dietah – ker zmanjša lakoto, ampak saj po moje občutek polnosti želodca ne pomaga dosti, če si s hrano zasvojen in rad ješ, sitost je relativna!