Najdi forum

DOBRI KROFI

Dragi g. Marko! Bliža se pust, zato bi mi prav prišel kakšen nasvet kako do dobrih krofov. Predvsem me zanima, kako najbolj uspešno spraviti marmelado v krof.
Saj se trudim, pa mi vsako leto gre kaj narobe. Tako se vedno znova vračam v štacuno po krofe – saj so konec koncev le najboljši.

dobri so pri pečjaku v kranju, ko so še topli, moreš jit tja pa vprašat kdaj bodo.

jaka

g.ali ga. Tortica!

Iz knjige Kristine Merc, Kuhajmo po domače, vam bom prepisala recept za krofe.
sestavine: 1kg moke, 15dag masla, 5 rumenjakov, 1celo jajce 1žlica sladkorja, 4 žlice ruma, 5dag kvasa, 2dcl mlačnega mleka, sok ter lupina ene pomaranče, sol, sladkor v prahu za posipanje, maščoba-olje za cvrenje

Za krofe uzamemo najboljšo moko, ki jo presejemo in postavimo na toplo. Zdrobljen kvas premešamo z žličko sladkorja, 3 žlicami mlačne vode in dvema žlicama moke ter postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajan kvas zlijemo k presejani moki. Nato mešamo maslo, sladkor in jajca, da vse skupaj naraste. Mešanico dodamo k moki in kvasu, prilijemo še mleko in rum, vse skupaj premešamo, solimo in stepamo testo 15 minut. Pri tem pazimo, da testa preveč ne dvigamo. Stepeno testo pokrijemo in postavimo na toplo da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo za prst na debelo in iz njega z obodom izrezujemo krofe. Krofe postavimo na toplo in pustimo, da vzhajajo še 15-20 minut. Segrejemo maščpbo in vanjo polagamo vzhajane krofe tako, da je zgornji-hajani del v maščobi !Posodo pokrijemo, tako, da se krofi dvignejo. Ko spodnja stran svetlo porumeni, jih obrnemo in posode ne pokrijemo več. Pečene krofe polagamo na rešetko, da se od njih odcedi mast. Še tople posipamo s sladkorjem v prahu.

Pa dober tek!!!

Marmelado je v krofe najlažje vbrizgati, ko so že pečeni in sicer z brizgalko za torte. Uporabimo seveda tanek nastavek, ki ga porinemo na sredino krofa in vanj izbrizgamo marmelado.

Najlepša hvala za odgovor! Danes se bom spravila k delu in upam, da mi bo uspelo!

New Report

Close