Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika VOK -KARCENOGEN

VOK -KARCENOGEN

Na Kitajskem so delali raziskave in ugotovili, da je več raka v družinah kjer uporabljajo za kuho vok.
Razlog tiči v preveč segretem olju, ki pri določeni temperaturi postane karcenogen.

Tako kot vse na tej zemlji:ZA NEKAJ JE DOBRO ZA DRUGO PA SLABO

Sara

kje imajo ti ljudje raka….na želodcu,črevesju…kje????

Draga Sara !
Mislim, da je ze zelo dolgo dokazano, da imajo Kitajci dalec naokoli najmanjsi odstotek raka oz. KARCINOMA.Zanima pa tudi mene, kje imajo najpogosteje raka ?

Mojca

Raziskava, ki so jo delali na kitajski, je bila objavljena leta 1999 v reviji Epidemiologi. V raziskavi so primerjali Kitajke nekadilke, ki so zbolele za rakom na pljučih in zdrave ženske iz istega območja. Ene in druge pa so povprašeli po načinu prehranjevanja. Pri ženskah, ki so za kuho v voku uporabljale repičino olje so ugotovili 84% večjo nevarnost za raka na pljučih kot pri ženskah, ki so uporabljale druga olja. Bolj ogrožene so bile tudi tiste, ki so za kuho uporabljale visoko vročino-nad 280 stopinj Celzija, kar povzroči pri olju hlape, ki močno dražijo oči in žrelo, ter vsebujejo karcenogene snovi.

Iz tega lahko razberemo, da moramo biti pri segrevanju olja pazljivi, prav tako pa tudi pri izbiri olja, s katerim kuhamo. Splošno znano je, da je zelo dobro, in zdravo bučno, olivno olje, vendar SAMO KOT HLADNA!!!-ne za kuho ali vsaj ne pri visokih temperaturah!!!!

Vsekakor bi vam to lahko potrdil kakšen kemik, ki je imel priložnost raziskovati spremembe olj pri poviševanju temperature. Raziskava bi bila vsekakor zanimiva in bi lahko z njo potrdili marsikaj v zvezi olje-karcenogenost.

Sara

Naj povem, da tudi sama uporabljam vok, vendar nikoli na visokih temperaturah, ki povzročijo, da se olje kadi, hlapi. (vsekakor na poslušam Kena Homa)-Pa so moje jedi prav tako okusne in ziher še bolj zdrave kot je že kitajska kuhinja sama po sebi.

Draga Sara !
Mene zanima, katera olja so uporabljale ostale Kitajke v voku razen repicinega, saj je prva stvar, ki jo moras vedeti pri kuhi v voku: NIKOLI se ne sme v voku segrevati olivno olje.Le to pa pod ” vsa ostala ” olja lahko po tvoje damo.
LP Mojca

jaz uporabljam za vok sezamovo olje…to olje se sme tudi bolj segreti…je pa zelo drago olje,ga pa pazljivo doziram…malo manj

Jest tut uporabljam sezamovo olje, tega vsi priporočajo. Kaj je res, pa ne vem?

princ

New Report

Close