Kalcij
Joze, zanima me, kaj ti pravis na trditev, ki sem jo nekje zasledila, da mleko povzroca osteoporozo in sicer tako, da se kalcij iz mleka nahaja v taki obliki, da ga nase telo ne more absorbirati, tako kot recimo iz zelenjave in da ga telo nalaga v zilne stene ,za normalno delovanje pa ga izplavlja iz kosti, ki s tem postajajo krhke.
Mojca
Mojca,
kar si napisala je velika neumnost. Vsi mladi sesalci, pri katerih je rast in razvoj kosti izredno poudarjen, uporabljajo mleko kot IZKLJUČNI VIR kalcija. Že samo to priča o njegovi kvaliteti kot viru tega minerala. Poleg tega vsebuje mleko tudi vitamin D, ki je poglaviten za absorbcijo, kot je napisal že Jože.
Lp, andrej
Mojca, to kar si napisala delno drzi. Velike kolicine zivalskih proteinov izplavljajo kalcij iz kosti, zato ker se s pomocjo njega uravnava pH krvi. Vseeno pa mleko se vedno predstavlja se kar dober vir kalcija.
Ena izmed raziskav je celo pokazala, da so imele zenske, ki niso pile mleka, v primerjavi s tistimi, ki so ga pile (6 dcl na dan), manjso obolevnost za osteoporozo. V grobem namrec prihaja do izgube kalcija v kosteh zaradi kajenja, pitja pretiranih kolicin kave (kofein), zauzivanja zivalskih proteinov in pa neukvarjanja s sportom oz. kakrsnimikoli rekreativnimi dejavnostmi. Statistika tudi pravi, da imajo zenske najvec problemov z osteoporozo v drzavah, kjer pozrejo najvec mlecnih izdelkov (ZDA, skandinavske drzave, VB).
Kravje mleko je dalec od idealnega zivila, pa ne samo zaradi zgoraj napisanega!
Nima vlaknin, ne vsebuje nekaterih esencialnih mascob!!!, ima laktozo, itd.
Za mleko pravijo,da povzroča kislo kri…makrobiotiki npr.ga ne uživajo,ker je izrazito JIN….boljše je uživati fermentirano mleko (jogurt,kefir,kislo mleko)v siru pa je zaradi predelave mleka (sirotka odteče) zelo malo vit B12,ker odteče s sirotko…
Meni osebno sveže mleko ne paše,me napenja,povzroča želodčno kislino,spahovanje…..jaz rajši pijem sojino mleko,je bolj alkalno in po biološki sestavi zelo podobno kravjemu mleku(ne vsebuje pa vit.B12 zato ga dodajajo)….ima pa seveda čisto drugačen okus…uporabljam ga za vse,kot kravje mleko…lahko narediš tudi jogurt,puding,vse kar hočeš…..
Joze !
Tudi sama uzivam sojino mleko, ker imam sina alergicnega na kravje mleko in ga dojim.Tudi on obcasno uziva musije z sojinim mlekom.Zanima pa me ali bomo potem vsi cez nekaj let v pomankanju kalcija, ker naj bi bilo kravje mleko edini oz najpomembnejsi vir kalcija, ceprav zadnje raziskave in mnenja pravijo, da temu ni tako.
Lp Mojca
posebno pozornost je potrebno posvetiti pravilni pripravi hrane….minerali (tudi kalcij seveda) so v vodi topni in jih z namakanjem,kuhanjem živil ispiramo….živila kuhamo v čim manj vode in to vodo nekako uporabimo..
kalcija je največ v mleku v siru že manj ker odteče s sirotko…veliko ga je v jajčnem rumenjaku,koščičastem sadju,goznih jagodah,zelju,v zunanjih plasteh krompirja (tega velikokrat odstranimo z lupljenjem in dosti ga je v stročnicah…
največ kalcija potrebujemo v dobi rasti,ko se gradi skelet in zobje….to itak vsi veste….
osebno poznam dosti vegetarijancev in veganov,ki ne uživajo mleka in jajc,pa z mešano zelenjavo in sadjem zaužijejo zadostne količine kalcija..
odrasel človek portebujetam okoli 400-800 mg na dan…..dobra porcija solate-endivje vsebuje 100 mg-za primer…pol litra mleka pa okoli 500 mg…….veliko kalcija ima tudi pomaranča,črni ribez……….
Za pravilno vgradnjo kalcija v kosti in zobe,pa je nujno potreben vitamin D,ki ga dobimo v glavnem v ribjem olju (morske ribe) veliko ga je v jetrih morskega psa…ta vitamin se tvori tudi pri sončenju..koža vsebuje namreč ergosterol (sterol) ki se s pomočjo ultravijoličnih žarkov spreminja v vit.D…tudi v mleku ga je nekaj,poleti ko se krave pasejo zunaj ga je več,pozimi pa dosti manj….torej če ne zaužijemo dovolj vit.D,adijo kalcij “vse gre na drek”……
sojino mleko nima toliko kalcija kot kravje mleko,zato ga pa dodajajo…..
Mojca!
Tudi sama sem zasledila kar nekaj podobnih trditev glede mleka in sicer, da je mleko res primerna hrana za sesalce, vendar le, če je surovo in ne pasterizirano, kakršnega uživamo ljudje.
V zvezi s tem, sta mi zanimiva dva primera, ki ju poznam in sicer, da je v Švici surovo mleko bistveno dražje od pasteriziranega, je pa stroga kontrola mleka in ni bojazni, da bi bilo kot tako oporečno in drug primer, poznam gospo, ki ima močno osteoporozo, strogo se drži vseh navodil zdravnikov glede primerne hrane zoper osteoporozo in sicer veliko mleka, mlečnih izdelkov, veliko se ukvarja s športom, gibanjem na soncu, uživa tudi tablete – kalcijeve in vitamine (tudi D). Ko je šla na ponovni kontrolni pregled kostne mase, jo je zdravnik vprašal, le kaj dela, da se ji je stanje tako poslabšalo.
Nisem strokovnjak glede teh vprašanj, vendar vseeno mi da vse to misliti, ali ni morda res bolje uživate npr. pomaranče in korenje kot pa pasterizirano mleko in mlečne izdelke.
Na te stvari pa ne pričakujem pozitivnega razmišljanja stroke, saj če bi to potrdili tudi zdravniki kaj bi se pa zgodilo z “mlečno industrijo”?
To je le moje razmišljanje.
Lep pozdrav,
Vesna